MESEČNA OPRAVILA V AŽ PANJU ZA MESEC MAREC

Arhivirane teme 2005
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

MESEČNA OPRAVILA V AŽ PANJU ZA MESEC MAREC

OdgovorCOLON # 8865Odgovor Kočevski med-ved
Sr Mar 02, 2005 9:23 am

Končuje se zimsko obdobje. Konec januarja in v začetku februarja imamo na Kočevskem pravo zimo z debelo snežno odejo in zelo nizkimi temperaturami, saj se te spustile kar do –25 °C, ali pa še niže.res, da le za nekaj dni, toda botruje prava zima. Letošnja se bo zavlekla še debelo v marec , saj ne izgleda da bo popustila pa smo že zakorakali v prvi pomladanski mesec
Naše čebele kako leto že januarja prinašajo prve koške cvetnega prahu z leske. Marca pa prvo medičino dobijo na telohu, spomladanskem resju, ob koncu marca pa v toplejših krajih tudi na vrbi. Hrana, ki jo prinašajo v panj, je le majhno dopolnilo njihovih medenih zalog. Ob dotoku sveže medičine tudi matice nekoliko bolj zalegajo, ko pa se medičini pridruži še sveži cvetni prah ter proti koncu meseca tudi toplejši dnevi, se v družini začenja že pravo rajanje okoli matice. Proti koncu meseca se ozračje včasih ogreje tudi do 20 in več stopinj Celzija.
Moč družine in rodnost matice vidimo na bradah panjev, ko ocenjujemo količino prinesenega cvetnega prahu v posamezni panj.
Ob čistilnem izletu na lep sončen dan brez vetra znova očistimo podnico panja in na hitro pogledamo, ali je v njem dovolj hrane. Družinam, za katere ugotovimo, da je nimajo dovolj, dodamo segret sat ali dva hrane ob gnezdo. Medene pokrovčke na strani sata, ki je ob zalegi pred dodajanjem z dletom malo popraskamo. Pregledamo, kje in na koliko satih je gnezdo. Morebitne plesnive sate odstranimo in ugotovimo vzrok plesni ter dodamo polno satje iz rezerve. Če kakšna družina ne prinaša cvetnega prahu, je velika možnost, da je brezmatična. Take družine se proti večeru dolgo ne umirijo in so glasnejše od normalnih družin, v katerih matice normalno zalegajo. Pregledamo tudi zalego, da bi ugotovili, ali v katerem panju morda ne zalegajo trotovke. Če najdemo družino, v kateri zalegajo čebele trotovke, jo skupaj s sati zložimo na stolico, panj pa zapremo in pokrijemo s papirjem. Družino na stolici odnesemo vsaj deset metrov stran od panja in jo ometemo na lepenko. Ometene čebele si bodo v sosednjih panjih izprosile nov dom, trotovke pa bodo ostale v travi. To naredimo le, če je dan sončen, dovolj topel in brez vetra in čebele močno izletavajo.
Ob pregledu sate le listamo in jih ne izvlečemo v celoti iz panja. Vsak panj pregledujemo toliko časa, dokler ne opazimo zalege. Prepričati se moramo, da ima družina dobro matico. Če v kateri družini opazimo presledkasto zalego, jo moramo natančno pregledati, če ni morda okužena s katero od kužnih bolezni.
Družino, ki ima gnezdo ob desni steni panja, premestimo v sredino panja, tako da iz nasprotne (leve) strani izvlečemo sat ali dva s hrano, premestimo vse sate na levo, na desno pa zložimo dva prej izvlečeva sata, ki smo jima s čebelarskim dletom delno poškodovali medene pokrovce (poglej sliko premeščanja). Kontrolni pregledi naj bodo čim krajši, toda temeljiti. To rutino pa bomo pridobili le po večletnem čebelarjenju.

V velikem delu Slovenije je ta mesec še vedno bolj zimski kot spomladanski. Družine v panjih zdaj potrebujejo predvsem toploto. Zato naj se penasta guma za okenci tesno prilega stenam panja. Vrata panja pa so lahko odprta, da se za vrati ne nabira preveč vlage, saj ta škoduje čebelam, poleg tega pa na satju nastaja plesen.
Vse podrobnosti, ki jih opazim pri čebelah, si zapisujem v zvezke, ki visijo na vratih vsakega panja. Tako lahko čebelje družine počakajo dva do tri tedne, ne da bi odpirali panje.
Če smo zazimili močne zimske čebele in v družinah pravi čas zatirali varoo, se njihova moč ne zmanjša. V panju se je že februarja izlegla prva manjša generacija pomladnih čebel. Močne družine proti koncu marca ponekod že razpustijo zimsko gručo in zasedejo skoraj vse sate v plodišču. Zaloga hrane v sredini marca ne sme biti manjša od 8 kg. Če hrane ni dovolj, se tudi število čebel v družini ne bo povečalo.
V drugi polovici marca lahko čebelam že dodamo pogačo ali toplo sladkorno raztopino. Po 19. marcu, ko goduje Jože, zato vsaki družini dam po kilogram pogače, ki jo izdelam iz mletega sladkorja in kvasa v razmerju 10 : 1, na deset kg pogače pa dodam še 2 dcl domačega malinovega sirupa. Čebele vso pogačo v desetih dneh znesejo v gnezdo. Res pa je, da pogačo dodajam le močnim družinam, saj sem opazil, da slabšim družina v večini primerov prej škodi kot koristi, ker se s predelavo pogač še bolj izčrpajo. Slabšo družino je najbolje dodati močni, kajti slabič je bil vedno slabič in bo to tudi ostal. Dodajanje kakršnih koli zdravil v hrano je nedopustno, predvsem pa škodljivo, saj ostanki zdravil lahko preidejo tudi v med.
Ta mesec je krmljenje učinkovito samo na območjih, na katerih aprila zacvetita češnja in javor, saj se bodo čebelje družine le tako dovolj razvile in prinesle še nekaj presežkov medu. Na mojem pasišču v Kostelu se je dodatno dražilno krmljenje še vedno obneslo, ker je v gozdu v bližini čebelnjaka veliko češenj in javorov.
Ker čebele potrebujejo za razvoj tudi določeno količino vode, je najbolje, da jim v bližini čebelnjaka uredimo napajalnik. Ta naj bo v zavetju na sončni strani, da ne bi čebele po pitju mrzle vode otrpnile in ostale v travi. To se še posebej rado dogaja popoldne, ko se skrije sonce.
Moj napajalnik je 100 m oddaljen od čebelnjaka. Soseda ima na vrtu vodo iz vodnega izvira za čiščenje vrtnin, napeljana pa je tako, da počasi teče iz pipe po hrastovem deblu, poraščenem z mahom, in odteka v zemljo. Nanj so se čebele tako navadile, da je ob lepem vremenu tam vedno polno čebel. Oskrbovani vir vode je pomemben predvsem zato, da čebele med iskanjem vode ne stikajo okoli mlak in gnojnih jam, ko iščejo vodo.

Varovanje čebelnjaka pred medvedom

Kočevska je znana po medvedih. Ti kosmatinci naredijo po Dolenjski in Notranjski kar veliko škode, zlasti rejcem ovac in koz. Redno obiskujejo tudi čebelnjake, saj je med izvrsten poobedek. Lani je medvedka z mladičema obiskala tudi moj čebelnjak. Ker jo je pregnal sosedov pes, škode ni bilo veliko. Lahko pa naredi pravo opustošenje. Država oziroma Zavod za gozdove RS oškodovancem sicer povrne povzročeno škodo, vendar je ta zadošča le za del vsega dela in stroškov, ki jih ima posameznik, da vse znova uredi. Tudi čebele še nekaj dni ne vzpostavijo utečenega reda. Veliko bolj so napadalne, vse jih moti, številčno so oslabljene, saj medved – če sta poleg še dva mladiča, pa še toliko bolj – ob begu odnese s seboj vsaj 10 kg čebel, ki so se mu zarile v dlako.
Zato predlagam, naj tisti čebelarji, čigar čebelnjake ogroža medved, te ogradijo z električnim pastirjem. V primerjavi s škodo, ki jo lahko naredi ta kosmatinec, je namreč 45.000 SIT, kolikor stane komplet, ki vsebuje 50 m žičnate mreže s prožnimi plastičnimi količki, tako da jih je mogoče prestopiti (seveda je treba prej izključiti električno napetost), akumulator in avtomat, je zanemarljiva številka. V kompletu je še kontrolna luč, ki kaže, ali je akumulator dovolj napolnjen z električno napetostjo. Foto št.4
Lani poleti sem tako ogradil tudi svoj čebelnjak. Od takrat se je medved vrnil le enkrat, in ko ga je pobožala elektrika (verjetno po smrčku), jo je s strah zbujajočim rjovenjem ucvrl v dolino proti Kolpi.

Še nekaj nasvetov

Marec je zadnji mesec za oddajo mrtvic za laboratorijski pregled na nosemo in pršico. Za ta namen jih moramo za 30 čebeljih družin na bradah panjev nabrati vsaj 150, jih zapakirati v kartonsko škatlico in nanjo napisati svoj naslov, naslov stojišča in število družin. Vse to potem pošljemo na Nacionalni veterinarski inštitut v Ljubljano. To morajo narediti vsi prevaževalci in vsi tisti, ki nameravajo spomladi prodajati čebelje družine.
V zažičenih satnikih napnimo žico in vtrimo satnice ter jih tako pripravimo za april, ko jih na nekaterih območjih že vstavljamo ob gnezdo čebelje družine.
Pripravimo gradilne satnike, ki jih bomo aprila postavili ob zalego v plodišču.
Vse panje, v katerih so družine odmrle, obžgemo z odprtim ognjem in jih pripravimo, da bomo vanje naselili rezervne družine (sedemsatarje).
Vsakih nekaj let je nujno, da prebarvamo oziroma premažemo čebelnjak. Za ta namen uporabljajmo barvo na vodni osnovi, ker je za čebelarstva primernejša.
Tisti, ki kupujete čebele, kupujte veterinarsko pregledane družine s potrjenim zdravniškim spričevalom. Le tako se boste obvarovali morebitnih kužnih bolezni.
Mladi čebelarji ali tisti, ki ste šele začeli čebelariti, vzemite s seboj izkušenega čebelarja. S tem se boste izognili marsikateremu ne dovolj premišljenemu dejanju.
Marca je še čas, da v okolici čebelnjaka posadite nekaj medovitih dreves, kot so lipa, javor, češnja in podobno. Mislimo tudi na naše sinove, hčerke, vnuke in vnukinje, ki bodo čebelarili za nami.
Preglejmo rezervno satje, ki smo ga shranili za pomlad, da nam ga ne bi napadla vešča. Tisti, ki ga imate v zaprtih omarah, ga zažveplajte. Sam ga jeseni preberem, dobrega zamrznem v zamrzovalni skrinji in ga shranim v zaprtih PVC-vrečah na polici.
Panje odmrlih čebeljih družin očistimo in jih pripravimo za novo sezono.


Opozorilo začetnikom!

Preden se odločite za čebelarjenje, se obvezno seznanite z biologijo čebel in njihovim življenjem. O tem se lahko poučite iz različne literature, ki jo lahko kupite na sedežu ČZS na Brdu pri Lukovici, samo na ta način pa si boste pridobili potrebno osnovno znanje o čebeli in fiziologiji čebel. Udeležite se tudi kakšnega seminarja za začetnike, saj boste tako svoje znanje lahko preizkušali tudi v praksi. Le na ta način se boste namreč lahko postavili po robu vsem nevšečnostim, ki zavirajo uspešno čebelarstvo.

Še čebelarski pregovor:

Kdor zna s čebelami ravnati, ni treba pika se mu bati.
LP
Koèevski med-ved

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov