MESEČNA NAVODILA ZA DECEMBER

Arhivirane teme 2005
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

MESEČNA NAVODILA ZA DECEMBER

OdgovorCOLON # 17186Odgovor Kočevski med-ved
To Dec 20, 2005 8:33 pm

Prišli smo na konec koledarskega leta. Neverjetno hitro se je obrnilo leto in že je tu mesec december, edini mesec v letu, za katerega lahko čebelarji, ki čebelarimo v celinskem delu Slovenije, trdimo, da je čebelje gnezdo brez zalege. Ko se ozremo nazaj, kar ne moremo verjeti, da so se izmenjali štirje letni časi, narava pa nas je pripeljala na konec starega in hkrati na začetek novega leta, v katerem se bo čez mesec ali dva s prvim zaleženim jajčecem rodilo v čebeljem gnezdu novo, mlado življenje.
O nobenem letalcu ni bilo napisanih toliko besed kot prav o čebeli, tem krilatem lekarnarju in najpogostejšem opraševalcu rastlinja. Tako strokovnjaki s področja biologije kot čebelarji smo neštetokrat spoznali kako skrivnostno je življenje čebele. Čebelja družina nas je vedno presenečala in nas vedno bo. To jesen (oktobra in del novembra) so mi čebelarji tožili o izgubah čebel in ropanju med družinami v domačih čebelnjakih. Po mojih izkušnjah je vzrok za to slabo zatiranje varoe.
Pred nami je nekaj dolgih zimskih mesecev. Poglobimo se v čebelarsko literaturo, ki nam je na voljo. Kot vsaka stroka zahteva tudi čebelarstvo nenehno usposabljanje. Prejšnji mesec so na Kmetijski šoli na Grmu pri Novem mestu podelili certifikate za uspešno opravljene izpite za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije čebelar/čebelarka. Predavanja je organizirala Regijska čebelarska zveza Peter Pavel Glavar za Dolenjsko in Belo krajino. Pred slovesno podelitvijo je dr. Peter Kapš predaval o medu in njegovih zdravilnih učinkih.

Slovensko čebelarstvo je imelo in še ima velike strokovnjake, predavatelje in tudi inovatorje. Včasih so hodili čebelarji po znanje v tujino. Nekateri so tam ostali in usposabljali tamkajšnje čebelarje (Anton Janša), nekateri so se šolali v tujini in potem doma razdajali svoje znanje. Zdaj imamo tudi doma šolo, v kateri se je mogoče izobraziti za poklic čebelar/čebelarka. Mlajši čebelarji, vpišite se v šolo za ta poklic, saj si boste na ta način pridobili tako znanje kot tudi kvalifikacijo.
Decembra čebele dokončno izoblikujejo zimsko gručo, ki ima obliko jajca. Temperatura v sredini stisnjene gruče čebel je približno 25 °C, na njenem obrobju pa je temperatura od 8 do 12 °C. V tem času v panju ni več zalege. Morda bi le še kje na Primorskem, kjer je nekoliko topleje, našli kak panj z zalego. To je edini mesec v letu, ki ga čebele preživijo tako rekoč brez zalege. Če v tem času prislonimo uho na žrelo panja, ali še bolje, če skozi žrelo v panj vtaknemo tanko plastično cevko in jo prislonimo na uho, slišimo tiho šumenje. Takrat smo lahko prepričani, da je s čebeljo družino vse v redu. Taka družina brez problemov prenaša zimski počitek. Čebele se z zunanjega dela gruče nenehno premikajo proti notranjosti gnezda. Ob zaužitju hrane si ustvarjajo potrebno toploto, ki je nujno potrebna, da čebelja družina preživi zimsko obdobje. Decembra, ko je čebelja družina brez zalege, porabi tudi najmanj hrane. Čebele zdaj potrebujejo le mir, čebelar pa naj zanj poskrbi s tem, da iz okolice čebelnjaka odstrani vse veje, ki bi ob dotikanju strehe lahko motile čebele; na žrela panjev naj po možnosti nastavi kovinska zapirala, da v panj ne bodo vdrle miši ali rovke, za ptice pa naj 80 do 100 metrov od čebelnjaka postavi krmilnico, v kateri naj bo vedno dovolj hrane.
Če poskrbimo, da je v okolici čebelnjaka mir, s tem tudi preprečimo, da se čebele ne razburjajo in ne zaužijejo prevelikih količin hrane. Če bi se to zgodilo, bi se v blatnikih čebel nabiralo blato, to pa bi vznemirilo čebele in povzročilo rahljanje zimske gruče. Zaradi mraza čebele zdaj ne morejo izletavati. V takih primerih se v panjih lahko pojavi nosema . Tedaj se čebele otrebijo kar po satju, v panjih ali na bradah panjev. Tiste, ki vendarle poletijo v naravo, se nikoli več ne vrnejo v panj, saj zaradi mraza otrpnejo in zmrznejo nekje v snegu. Po navadi so to zgodi starim čebelam.
Če novembra ni bilo ugodnih dni, izvedem zimsko zatiranje varoe ta mesec. Kako to opravim, sem opisal v oktobrski številki Slovenskega čebelarja.

To jesen je po Sloveniji spet padlo veliko čebeljih družin, predvsem zaradi nepravočasnega zatiranja varoe, veliko pa jih je padlo tudi zato, ker so sicer oslabljene družine napadle varoe, pozneje pa so jih izropale sosednje močnejše družine. V tem letu sicer s čebeljimi družinami oziroma ropom nisem imel nobenih težav. Zazimil sem nadpovprečno močne družine. Kako bo spomladi, predvsem zaradi jesenskega donosa bršljanovega medu, pa je ostalo veliko vprašanje za zgodnjo pomlad.
Po 20. decembru čebelje družine zapažim s 3–4 cm debelo penasto gumo. Vrata panjev pustim vso zimo odprta. Znano je, da je penasta guma odličen izolator, ker ne prepušča toplote, prepušča pa vlago, ki jo na zunanji strani sušita mrzel zrak in pretok zraka skozi odprta vrata. Če so vrata zaprta, se konec januarja, ko začne matica zalegati, v panju pojavi vlaga, to pa škodljivo vpliva na čebeljo družino. Tudi žrela panjev morajo biti povsem odprta, da v notranjost panja lahko nemoteno vstopa svež zrak.
V tistih panjih, ki jih čebelarji jeseni prehitro (nekateri že oktobra) zapažijo, matice predolgo zalegajo. S tem čebelje družine porabijo zelo potreben cvetni prah in hrano, ki bi jo potrebovale konec januarja za nemoten začetek novega življenja. Poleg tega se čebele izčrpavajo in v zalegi se rojevajo zimske varoe, ki bodo do zimskega zatiranja varoj z oksalno kislino sesale limfo čebel.
Pravi čas za paženje panjev torej ni nič prej kot decembra, gotovo pa proti koncu januarja, ko začnejo matice zalegati prva jajčeca. Delo čebelarja je, da prepreči prepih, to pa storimo že v začetku oktobra po zadnjem krmljenju, ko tesno stisnemo panje v skladanici. S tem tudi preprečimo, da bi se na notranji strani panjev in satju nabirala plesen, ki sicer škoduje čebelam.

Nasveti in opravila v decembru

- Priskrbimo si ves potreben material za izdelavo (zbijanje) in žičenje satnikov (žico, žebljičke, pripravo za rebranje žice, saj je izdelan mlad sat tako veliko bolj trden in se pri točenju ne poškoduje).
- Nujno moramo zamenjati staro in neuporabno satje. Satje pretopimo in ga ob priliki pri registriranih izdelovalcih zamenjamo za satnice.
- Na bradah panjev naberimo mrtvice. Tisti, ki čebelje družine prodajate spomladi in prevaževalci jih pošljite na NVI v laboratorijski pregled (glede noseme). Za vsako posamezno stojišče do 30 panjev moramo v pregled poslati 150 mrtvic.
- Še naprej si prizadevamo za čim boljšo prodajo čebeljih pridelkov in medenih izdelkov, ki smo jih izdelali za kupce. Novo leto je pred vrati.

- Čas najboljše prodaje je prav veseli december. Ne pozabite, da je poglavitno vodilo pri prodaji velika in kakovostna izbira, ki naj bo vsako leto večja. Ne smemo pozabiti, da jo je treba kupcu ponuditi v privlačni embalaži. Na ta način se bomo zoperstavili tistim, ki po nerazumljivo nizki ceni prodajajo med, ki, še posebej uvožen, ni vedno tako kvaliteten, kot bi moral biti. Doma na polici imejmo vsaj tri vrste medu. Trudimo se, da nam medu ne zmanjka, če pa se to že zgodi, stopimo k prijatelju čebelarju, ki mu zaupamo, in od njega kupimo kakovosten med.
- O čebeljih pridelkih in načinu uživanja obveščajmo znance, prijatelje, kupce. Če kupec želi, da mu med natočimo v njegovo čisto posodo, mu to omogočimo ob njegovi navzočnosti. Ob tem mu povejmo, kje so čebele nabrale določen med in koliko cvetov so morale obleteti, preden so prinesle v panj to količino medu.
- Ob novem letu obdarimo zveste kupce s kozarčkom posebnega medu (med v satju, kremni med, med s cvetnim prahom, med s suhim sadjem, med s sokom rdeče pese in podobno). Prav gotovo je, da se bo kupec ob taki gesti še vrnil. Pri kupcu pa moramo doseči tudi zaupanje v naše čebelje pridelke. Če je le mogoče, naj bodo čebelji pridelki pakirani v lični in primerni embalaži z lično, takoj opazno etiketo.
- Etikete ne menjajmo vsako leto, saj nas bo prav po njej spoznal marsikateri kupec. Trudimo se, da bo etiketa prepoznavni znak našega čebelarstva.
- Izkušen in podjeten čebelar ve, da je na prvem mestu kakovost čebeljih pridelkov. Kakovost zagotavlja tudi ustrezna cena pakiranega pridelka. Cene na naši prodajni polici so lahko le malce nižje kot v trgovinah. Pri prodaji večjih količin čebeljih pridelkov podarimo kupcu darilo, ki naj ga sam izbere. Zavedati se moramo, da je za nas dober kupec tisti kupec, ki se vrača.
- Ker čebele pozimi počivajo, bodimo sami bolj delavni. Prebirajmo čebelarsko literaturo, saj vsega o čebeli prav gotovo ne vemo. Obiskujmo predavanja.
Čebelarski rek :
Kolikor čebelarjev, toliko učiteljev!

SKLEP

Imamo marljivo in v svetu znano čebelo – KRANJSKO SIVKO;
imamo bogato čebelarsko zgodovino;
imamo dokaj primerno in čisto naravno okolje za razvoj čebelarstva;
imamo marljive, potrpežljive in inovativne čebelarje;
zato lahko z optimizmom pričakujemo, da bomo odlične slovenske medove in druge čebelje pridelke tudi uspešno tržili, tako doma v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji.

Naj se ob tej priložnosti zahvalim čebelarju in mojemu prvemu učitelju g. Jožetu Veseliču iz Livolda pri Kočevju za prvo (pred 18 leti) podarjeno čebeljo družino, s katero mi je pokazal pot v svet čebel.

NAJ MEDI!
LP
Koèevski med-ved

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov