Izkušnje

Arhivirane teme 2005
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

Izkušnje

OdgovorCOLON # 17011Odgovor Pike
Če Dec 15, 2005 11:55 pm

Sem se malo spraševal kako bi lahko naš forum popestrili pa sem se poleg pečenja trotovih ličink in lovljenja miši s čokolado spomnil, kaj ko bi malo bolj izkušeni oziroma tisti z malo (vsaj 1 teden) staža v čebelarstvu napisali kako smo ga kdaj polomili pri svojih čebelah. Bom kar jaz začel, ker sem po naravi rad povsod prvi :D

1. Prvi teden (leta 1995), ko sva z očetom pripeljala čebel s Kočevja in mi je pomagal star čebelar s Trzina. Tam nekje meseca maja je rekel, da je potrebno potrgati vse matičnjake v družini razen enega. Ok, z bratom sva potrgala vse trotove celice razen ene (pa jih je bilo res ogromno) :D

2. Ko sem prvič (leta 2000) začel povečevati število svojih družin z ometenci sem naredil sedem ometencev po 1,5 kg čebel v vsaki škatli sem jih dal za tri dni v klet. Nisem jim dal pa pogače na mrežico zabojčkov. Pomrlo je 10,5 kg čebel.

3. Kupil sem si tudi (leta 2001) novo štirisatno točilo iz nerjaveče pločevine -inox (rostfrei). Po prvem točenju medu nisem opral točila ampak sem ga samo zaprl, ker sem misli, da v redu tesni. Kar naenkrat je bilo na našem dvorišču ogromno čebel, kljub hitri sanaciji so čebele (moje in tuje) ropale vse živo v okolici. Toliko mrtvih čebel nisem še nikoli videl.

4. V letu (2003) sem si izdelal svoj drugi sončni talilnik. Prvi sploh ni deloval, ker je bil malo večji od cigaretne škatlice. Ta novi deluje še sedaj. NAložim v talilnik kolikor je šlo satja notri. Mislim, da sem okrog 14 komadov jih nabutal notri in pustil. Po dveh dneh sem šel pogledat in je bil topilnik poln lepega voskja. Samo v posodi ga je bilo bolj malo, ker je vse skozi steklo. Posodica zdrži samo za približno 6 satov voska. Šele , ko sem topilnik v jeseni razdrl sem iz vseh luknjic in špranj dobil ves vosek ven.

5. Konec leta (2003) mi je odmrlo 22 čebeljih družin od 28. To je bil tisti bolj pompozni pomor čebel, po vseh cajtngih nas je bilo polno in po televiziji. Upam si trditi, da je bilo krivo moje pozno zatiranje varoj (razlog tako in tako ni pomemben). Zatiral sem šele okoli 1. septembra zato je tudi vse šlo k hudiču.

6. Naslednje leto (2004) sem v začetku poletja 13 kom družin odpeljal na Menino planino na razvoj. Ker so bile v nakladnih panjih sem jim brez PE folije nad zgornjo naklado poveznil 3l vedro s hrano. Po enem tednu so mi čebele naredile takšne čudovite skulpture iz satja okoli veder, da jih je bilo prav čudovito pogledati. No, ko sem to vse skupaj podiral pri vseh 13 družinah sem kar naprej tekel v gozd. Čebele so pikale kot hudič.

7. O razpisu za sredstva v začetku leta 2005 ne bom govoril, ker je bilo o temu danes že precej napisanega. (To štejem prej kot negativno izkušnjo kot pozitivno).

8. Končno sem si tudi jaz v sredini leta 2005 kupil strojni ometalnik za oderuških , če se ne motim 55.000 SIT. V redu, brez njega ne gre pri nas razvajenih čebelarjih. Ko sem začel ometati čebele za narejence je šlo vse tako gladko in hitro, da sem čisto pozabil, da je posoda v katero padajo čebelice polna. Tako je pomrlo 2,5 kg čebel. Zadušile so se, ker sem vmes šprical metlice, ker so bile malo medene!

9. Ja, lotil sem se tudi vzreje matic konec leta 2004. Čeprav se je tisto praktično delo začelo šele spomladi leta 2005. Ha, o temu je bilo danes tudi že precej napisanega ampak ne vse. Tisto najslajše pa nisem okoli trobil. Bom zaupal samo vam. Verjemite ali ne jaz sem se s prazno bučo rodil. Čisto zares, sem mamo vprašal, kaj vse sem ob rojstvu znal pa je rekla takole: joško v ustih držat, jokat in lulat pa kakat.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov