Stimulativna hrana spomladi

Arhivirane teme 2005
BUTTON_TOPIC_LOCKED
tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

Stimulativna hrana spomladi

OdgovorCOLON # 16766Odgovor tibet
Če Dec 08, 2005 6:47 pm

:D Lepo pozdravljeni dragi čebelarji!
Mene zanimajo vsi vaši recepti za spomladansko stimulativni krmljenje čebelic.
Kakšni dobri recepti s čim koliko in kaj vse daste v takšne pogače.
HVALA :wink:

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 16768Odgovor divji cebelar
Če Dec 08, 2005 7:17 pm

Zakaj pa naj bi čebelam dajali pogače ?????? Brezkoristno in finančno nepotrebno početje. Na pomladni razvoj čebel mora čebelar misliti ob zimskem krmljenju čebel.

Uporabniški avatar
ÄŚort
PrispevkovCOLON 22
PridruženCOLON So Nov 26, 2005 8:32 pm

OdgovorCOLON # 16771Odgovor ÄŚort
Če Dec 08, 2005 10:16 pm

Dražilno krmljenje ugodno vpliva na razvoj čebeljih družin le, če so pogače vstavljene v panj med 10.1 in 15.2, kar je dodano v panj kasneje je prepozno. Dokazano od strokovnjakov iz tujine.
:P
Dodana pogača čebelam zaradi grizenja, lizanja,... Vspodbuja njihove krmilne žleze. Ker imajo te čebele prej razvite žleze, vspodbujajo matico k intenzivnejšem zaleganju. Take družine imajo tudi do 30% več zalege od družine brez stimulativne krme v istem času. Družine morajo biti seveda normalne in imeti morajo dovolj hrane. Pri slabih družinah in družinah s premalo hrane se račun s pogačo zagotovo ne izplača, medtem, ko se pri normalnih družinah zagotovo. :lol:
:)

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 16772Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Dec 08, 2005 11:38 pm

Ce bi jaz hotel objasniti vse kar se dogaja ali pa bi se moralo dogajati spomladi u panju - bi pa kar moral napisati celo knjigo.
U glavnem je namen cebelarskih opravil spomladi da se druzina optimalno razvije za prvo paso. Recimo da je druzina prisla skoz zimo z okoli dve, tri lbs cebel? (ena lb -pound = .45kg) da se ta prva pasa izkoristi, ta druzina se mora razviti 5 krat! Torej okrog deset lbs cebel...
Kot ze veste zalega se pricne pojavljati u pozni zimi-zgodaj spomladi in okrog osem do devet tednov pred glavno paso (pri nas ni glavne pase, torej je junij!) cebelja druzina se mora razvijat s polno paro.
Seveda se pa razlicne druzine razvijajo razlicno in je samo par druzin u nasem cebelnjaku ki bi se razvijale kot nam knjiga pravi. Torej cebelar je pa pri roki da cebelcam pomaga...
Ko je temperatura zadostna (60 stopinj Farenhajta) hitro naredimo prvi spomladanski pregled. Samo na stran potisnemo prvi sat pri gruci ce je ta poln medu, (hrane) je vse OK.
Ce je sat prazen je pa nujno da se na to mesto postavi poln sat, IE od strani, od druzine ki ima dovolj hrane ali pa sat ki smo jih prejsnje leto stavili na stran za zlato zalogo! Sedaj je tudi cas kjer najvec druzin propade in ne u zimi! Ko matica pricne zalegat se hrana bliskovito uporablja in cebelar mora tedaj vsaj tedensko paziti na druzine. Ce hrana ni tik ob gruci druzina bo propadla od lakote, ker cebele ne bodo sle prek praznega sata do hrane na straneh panja. Vedeti je treba da je se prehladno za tak pomik in cebelce tud nebodo zapustile zalege ker presneto dobro vedo da bo ta zalega pomrla, tako da je - vsi ali pa nobeden!
Ce pa nismo na to pomislili jeseni, ko smo krmili za zimo in hrane ni, se pa lahko situacija resi z posipanjem suhega cukra po vrhu razdelilne deske. Tisti ki le-te nimate, boste pa do vratu u govnu!
Lahko se pa cuker z tamalo zlicko posuje po zgornji letvici satov, toda to ni dosti dobro ker bo sladkor padal na gruco in povzrocil nepotreben stres na druzino in pa panj bo odprt in toplota bo pa izgubljena in cebelice nimajo hrane, torej ni energije za gretje gruce..!!
Ce se uporablja suh sladkor pa mora biti ta begalna luknja odprta - seveda... Cebelce morajo pa to se razredcit z vodo - torej tejle vlazni panji pa bode samo u takmle slucaju koristni in ce pa malo vreme pomaga se bo pa vse to postimalo. Nikakor pa se ne sme sedaj krmit sladkorno tekocino ker bo to pocetje pognalo cebelce iz panja in ce je hladno - se nebodo vrnile!
Sedaj pa zmolimo molitvico ali dve da nam vreme malo pomaga. Ko je temperatura okrog 70 stopinj Farenhajta pa napravimo bolj temeljiti pregled. Sedaj bi bla zalega ze na okrog sest -sedem satih in u panju mora biti najmanj dva do tri polnih satov hrane. Sedaj se lahko tudi druzine ekvalizira - das slabsim en sat ali dva zalege - isto z hrano. Sedaj je tudi cas da se pricne z spomladanskim krmljenjem (drazilnim!)
U naravi cebele dobijo medicino ki je okoli 40% sladkorja - torej krmljenje mora biti enako - 1/1 !
Sedaj je pa ze tudi cas ko regrat in zgodno sadno drevje ze cveti in polen nebi smel biti noben problem. Ce pa druzine nimajo dosti zaloge peloda, jim pa tedaj naredimo pogace ki jim dajo sabstitucijo peloda. Le-ta pa se naredi na razlicne nacine in se tudi da kupiti u cebelarski stacuni.
Druzina je sedaj u polnem razvoju in u panju mora bit stalno okrog 15 lbs, (7kg hrane!) Treba jih je futrat da jim ne zmanjka hrane.
Sedaj nekateri trdijo da se mora futrat pocasi - kot da je medicina prinesena u panj. To je fajn ce imate cas. ce pa ne, se jim pa da vecjo kanglo, ni se treba bat da bi cuker sel u skodo! ce ga ne ponucajo takoj , ga bodo pa pozneje!
Sedaj se da u cuker tudi zdravila nasproti gnilobi! Ko pa se zunaj pricne pasa se pa tole futranje preneha, ce nocete da se vam cuker pomesa z medom.
Se ena pomembna poteza na tem intenzivnem pregledu druzin. Sedaj je tudi cas da se naklade spreobrnejo. Odstranite spodnjo, zgornja gre na dilo in prejsnja spodnja je sedaj tazgorna. S to potezo ste omogocili da vam matica optimalno zalega in obenem ste pa ze preprecili prve pojave rojenja...

Upam da se iz te kracarije najde odgovor na zgornje uprasanje o pogacah...
Regards,
Frank

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 16773Odgovor divji cebelar
Pe Dec 09, 2005 12:25 am

Čort:
Dražilno krmljenje ugodno vpliva na razvoj čebeljih družin le, če so pogače vstavljene v panj med 10.1 in 15.2, kar je dodano v panj kasneje je prepozno. Dokazano od strokovnjakov iz tujine.
_______________
Kje to ti čebelariš, spoštovani čebelarski prijatelj? V času, ki ga navajaš je na področju Slovenije zima na svojem vrhuncu in takrat naj bi šarili po panju in vstavljali pogače ??? Kolegi, ki jih še vedno dajejo, to počnejo okrog 19. marca, za Jožefovo, kot pravimo patronu, ki takrat goduje. Lahko tudi kaj prej, če se pomlad potrudi in prej prežene zimo. Sam ravnam drugače. Avgusta dobro nakrmim in ko drugi vstavljajo pogače, sam k gnezdu iz medišča ali zaloge primaknem sat ali dva polna medu na katerih prej z lopatico dobro potegnem, da popokajo poklopci celic in se med rahlo pocedi po satu. Tako počnem že vrsto let in se mi obrestuje. Nekoč v svojih začetkih sem tudi sam vstavljal pogače, pa sem hitro spoznal nekoristnost tega početja. Čebel skoraj ni mogoče prevarati, če pa nam to že uspe, pa se nam pozneje neprijetno maščuje. Pri čebelarjenju preveč pogoltnosti in stremuštva ni dobro. Se praviloma ne izide.
Za konec pa priporočam, da si glede pogač preberete mesečne nasvete čebelarskega mojstra Franca Pankerja, ki je o tem vprašanju obširno pisal pred tremi ali štirimi leti v SČ in zelo korektno pojasnil zakaj takšno početje odsvetuje. Njemu pa kaže verjeti. Bolj kot raznim "strokovnjakom" iz tujine. Ti so se pred našimi čebelarji že nekajkrat kar lepo osmešili.
lep pozdrav!

Uporabniški avatar
zver
PrispevkovCOLON 563
PridruženCOLON Po Nov 07, 2005 2:42 pm
KrajCOLON MS, Iľakovci 69

OdgovorCOLON # 16813Odgovor zver
Po Dec 12, 2005 1:26 pm

spoštovani,

moje čebele so za vikend brenčale po dvorišču, se pravi da so kar aktivne, ker pa ni hrane zunaj jejo hrano v panju. Če se bo taka muhasta zma nadalejvala, bodo pojedle vso hrano in bo nekaj hrane najverjetneje treba dodati. Sam sicer ne vem kdaj in ne vem tudi kako hrano jim naj dam. eni pravijo da so pogače v redu, drugi pravijo da naj dam satnice z medom, teh žal nimam.
A jim lahko dam sladkorno raztopino z nekaj medu in kako naj bo razmerje sladkor : voda (in seveda kdaj jim lahko dam raztopino).

LP Zver

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 16816Odgovor divji cebelar
Po Dec 12, 2005 1:37 pm

Kolega Zver, če si čebele dovolj in pravilno nakrmil, se nimaš česa bati. Ne bo jim zmanjkalo hrane. V primeru, da si pri krmljenju preveč varčeval, pa do pomladi ne moreš storiti kaj veliko. S prihodom pomladi in toplejših dni jim pač dodaj pogače, če medenih satov ni. Druge izbire tako skoraj nimaš. Dodajanje sladkorne raztopine odsvetujem, ker je v tistem času v panjih tako že preveč vlage in jim vode res ni potrebno še dolivati. Pogače pa jim dodaj tako kot sem opisal v prejšnjem prispevku. Ne prehitevaj, ker s tem ne dosežeš ničesar. V primeru, da bo zima mrzla, bodo ob pomanjkanju hrane čebele pomrle, pogače pa bi ostale. In še na nekaj ne pozabi. Ko čebele jedo pogačo, rabijo precej vode in bolj izletavajo po vodo. Da pa to lahko storijo, morajo za kaj takega biti tudi primerne vremenske razmere in kje blizu čebelnjaka vir čiste vode. V vodo pa daj malo soli.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16818Odgovor Pike
Po Dec 12, 2005 2:05 pm

Jaz bi še tole dodal. Glede izletavanja čebilec v začetku decembra to sploh ni nič neobičajnega. Če je kolikor toliko toplo vreme vsaj nekaj stopinj nad ničlo in sonce ogreje panje, potem se čebelice rade pretegnejo. Da bi pa zaradi tega pojedle kaj bistveno več hrane pa ne drži. Večino zalogo zimske hrane čebelice porabijo zgodaj spomladi od konca januarja naprej, ko začne matica zalegati (odvisno od kraja in lege čebelnjaka). Tako kot je že Divji napisal je potrebno čebelicam dodati dovolj hrane za zimsko zalogo in zalogo za zgodnjo pomlad, da jo tudi ustrezno predelajo. Vsekakor je dobro spomladi dodajati pogače s kakšnim dodatkom kot. npr, kvas, cedevita, jod, cvetni prah,.... Še kaj bi se našlo. Nikakor pa ne sladkorne raztopine, ker nimajo čebele kam z vodo.
Tudi dolga in mrzla zima ne pogojuje tako močno porabe hrane, ker dokler matica ne začne zalegati je poraba hrane v panju res majhna. V zimski gruči pa čebele porabljajo zelo malo hrano.

Uporabniški avatar
marty
Site Admin
PrispevkovCOLON 267
PridruženCOLON So Apr 10, 2004 10:36 pm
KrajCOLON Ivan?na Gorica

OdgovorCOLON # 16833Odgovor marty
Po Dec 12, 2005 11:34 pm

Da bi pa zaradi tega pojedle kaj bistveno več hrane pa ne drži. Večino zalogo zimske hrane čebelice porabijo zgodaj spomladi od konca januarja naprej, ko začne matica zalegati (odvisno od kraja in lege čebelnjaka)
Preverjeno s tehtnico že v treh sezonah. V povprečju so decembra porabile okoli 1kg, kasneje v februarju blizu 2kg.
Znanje o èebelarjenju je kot znanje o gozdu: po mesecu dni uèenja ga poznaš in obvladaš, po desetletju uèenja spoznaš, da o njem veš zelo malo ali niè.

marty

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16866Odgovor Kočevski med-ved
To Dec 13, 2005 3:49 pm

Zver, če boč dajal čebelam med ga pol ure kuhaj pomežanega z vodo. Preventiva proti HG.
LP
Koèevski med-ved

tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

OdgovorCOLON # 16924Odgovor tibet
Sr Dec 14, 2005 1:15 pm

:lol: Takole bom rekel; dr.Rihar je v svoji knjigi na veliko zagovarjal spomladansko dodajanje pogač, zato sem vas povprašal kakšne navade in
kakšne izplene ste od tega imeli če uporabljate pogače.
Je pa res da je potrebno že Avgusta misliti na zimsko krmljenje in družine dodobra nakrmiti za zimo :P

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16926Odgovor Pike
Sr Dec 14, 2005 1:50 pm

Če se ne motim tudi piše kje je imel čebele! Kot je meni znano je on čebelaril nekje v Istri, razen tiste čebele pri Čebelarskem kombinatu ali zadrugi.

tibet
PrispevkovCOLON 83
PridruženCOLON Sr Apr 20, 2005 11:37 am

OdgovorCOLON # 16977Odgovor tibet
Če Dec 15, 2005 12:15 pm

No jst bom probal v prihajajočem letu s spomladansko pogačo samo pri nekaj družinah , da vidim kako je boljše v mojem čebelarstvu in bom imel s čim primerjati.
Mislil pa sem pogačo iz 5kg sladkorja 1l vode in 0,50kg medu. Kaj menite?? :wink:

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 16992Odgovor imker
Če Dec 15, 2005 6:40 pm

....če polijemo navaden, ne fino zmlet sladkor z razredčenim medom (1.1), to ni pogača. Nemci pravijo temu Maische, kar je prevedeno v slovarju kot drozga (brozga). Ta izraz še v našem čebelarskem jeziku ni uveljavljen. Jeto pravi izraz? Se pa čebele vedejo do te brozge povsem drugače kot do pogače.

TomaĹľ
PrispevkovCOLON 96
PridruženCOLON Pe Okt 08, 2004 9:14 pm

OdgovorCOLON # 17010Odgovor TomaĹľ
Če Dec 15, 2005 11:35 pm

Pozdrav !

Glede na to da bolezen že tako ali tako lahko izbruhne brez naše pomoči, jez nebi krmil čebel z medom, pa čeprav je iz našega čebelarstva.Škoda je lahko prevelika tako kot za nas, kot za okoliške čebelarje.

Tomaž

Gost

OdgovorCOLON # 17017Odgovor Gost
Pe Dec 16, 2005 8:41 am

Tomaž strinjam se s tvojo ugotovitvijo. Jaz do letošnjega leta še nisem krmil čebel z medom, niti nisem dodajal med med pogačo.

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 17022Odgovor imker
Pe Dec 16, 2005 9:20 am

kako naredite pogačo?

bogdan
PrispevkovCOLON 493
PridruženCOLON Pe Apr 09, 2004 10:10 am
KrajCOLON Ajdovscina

OdgovorCOLON # 17024Odgovor bogdan
Pe Dec 16, 2005 9:34 am

Lani sem nabavil "medopip" od Logarja, drugih izkušenj s pogačami nimam. So ga pa rade prijele...
Naj medi, kjerkoli ze si...

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 17025Odgovor divji cebelar
Pe Dec 16, 2005 9:40 am

Tudi glede pogač, ki jih dajete čebelam, bi si bilo dobro prebrati zakon, ki ga je Bara včeraj obesila v košu.Seveda bi si ga morali najprej prebrati proizvajalci pogač, in inšpekcijske služe, vendar posledice bo pa v vsakem primeru nosil izključno čebelar.Saj poznate znano pravno načelo, " da nepoznavanje zakona ne opravičuje!". Tudi v tem primeru bi kazalo včasih na to pomisliti.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 17028Odgovor Pike
Pe Dec 16, 2005 10:23 am

Jaz sem delal pogače iz sadkorja in kvasa. Je pa teh receptov cel kup. Tudi z dodajanjem cvetnega prahu, cedevite, nekih vitaminov za prašiče (sam tega slednjega nisem počel, vem pa kdo mi je povedal recept).

Uporabniški avatar
ÄŚort
PrispevkovCOLON 22
PridruženCOLON So Nov 26, 2005 8:32 pm

OdgovorCOLON # 17059Odgovor ÄŚort
Pe Dec 16, 2005 4:32 pm

divji čebelar napisal/-aCOLONTudi glede pogač, ki jih dajete čebelam, bi si bilo dobro prebrati zakon, ki ga je Bara včeraj obesila v košu.Seveda bi si ga morali najprej prebrati proizvajalci pogač, in inšpekcijske služe, vendar posledice bo pa v vsakem primeru nosil izključno čebelar.Saj poznate znano pravno načelo, " da nepoznavanje zakona ne opravičuje!". Tudi v tem primeru bi kazalo včasih na to pomisliti.
In kaj piše? :?:
:)

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 17060Odgovor Pike
Pe Dec 16, 2005 4:35 pm

Čort, imel sem direktorja (podjetje še sedaj obstaja in dobro posluje) v katerem je imel direktor bojda samo 4 razrede osnovne šole. Vozi terenca mercedesa, plača, da te kap itd. Torej tudi za tiste brez dokončane OŠ se še tudi kaj najde. :lol:

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 17061Odgovor divji cebelar
Pe Dec 16, 2005 4:36 pm

Čort napisal/-aCOLON
divji čebelar napisal/-aCOLON
In kaj piše? :?:
Čort zakon je obešen v košu. Pa prijetno branje želim.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 17062Odgovor Pike
Pe Dec 16, 2005 4:37 pm

Verjetno potrebuje še linko do tam, ker je v košu full robe. Dan današnji se skoraj nikomur ne ljubi malo pomatrati :roll:

Uporabniški avatar
ÄŚort
PrispevkovCOLON 22
PridruženCOLON So Nov 26, 2005 8:32 pm

OdgovorCOLON # 17063Odgovor ÄŚort
Pe Dec 16, 2005 4:42 pm

Pike napisal/-aCOLONČort, imel sem direktorja (podjetje še sedaj obstaja in dobro posluje) v katerem je imel direktor bojda samo 4 razrede osnovne šole. Vozi terenca mercedesa, plača, da te kap itd. Torej tudi za tiste brez dokončane OŠ se še tudi kaj najde. :lol:
V mislih imam nekdanje direktorje, ki so bili nekaj časa v hosti in politkomisarji, potem pa so s kakšnim razredom osemletke prišli na mesto direktorja. Torej pridem do zaključka ni bilo važno če si imel kaj v glavi važno je bilo da si bil v partiji.

Ja bi se priporočal za link, ker se na forumu prav nič ne znajdem.
:)

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 17065Odgovor Pike
Pe Dec 16, 2005 4:45 pm

Sem vedel na kaj ciljaš s spodnjim pripisom. Pa sem hotel sam dodati, da je to še danes tako. Pojma nimam kje bi to bilo :D

imker
PrispevkovCOLON 580
PridruženCOLON Ne Dec 05, 2004 5:12 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 17070Odgovor imker
Pe Dec 16, 2005 9:43 pm

bogdan napisal/-aCOLONLani sem nabavil "medopip" od Logarja, drugih izkušenj s pogačami nimam. So ga pa rade prijele...
........................................................................................................
-ali v tej pogači ni bilo medu? in kakšen je bil
-mislite, da se čebele s pogačami spomladi hitreje razvijajo, kot brez pogač?
-so pogače cenejše od sladkorja?

-zadnjih dvajset let nisem porabil 2kg pogač
....ni pravila, ki bi bilo veljavno za vse kraje....

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 17123Odgovor Pike
Ne Dec 18, 2005 10:31 pm

Tudi jaz sem pri Logarju kupovbal pogače. Uvoz je bil iz Bosne. EU je subvencionirala sladkor za Bosance le ti so ga pa predelovali tudi v pogače :D . Podjeten narod ni kaj. Tudi cene v trgovinah so bile za žakelj sladkorja tako še kakšen Evro za delavce v trgovini. So pa imele čebela kar rade te pogače. Kaj vse je bilo pa notri pa pojma nimam. Niso bile bele, verjetno je bil kakšen med dodan ali pa cvetni prah ali pa kakšno umetno barvilo, da bi mislili, da je vse to notri. Pri meni so se čebele dobro razvijale na teh pogačah.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov