Predavanje Jasne Kralj

Arhivirane teme 2005
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Uporabniški avatar
Janko
Site Admin
PrispevkovCOLON 390
PridruženCOLON Ne Jun 06, 2004 5:16 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

Predavanje Jasne Kralj

OdgovorCOLON # 16488Odgovor Janko
To Nov 29, 2005 3:09 pm

Vljudno vabljeni na predavanje dr. Jasne kralj, ki bo v petek 9.12. ob 13 uri v P3 (glavna stavba v Biološkem središču, Večna pot 111). Jasna je doktorirala v Nemčiji, sedaj pa dela na Nacionalnem inštitutu za biologijo na podlagi pridobljenega podoktorskega projekta.

Naslov in povzetek:

Vpliv parazitske pršice Varrao destructor na vedenje in izgubo okuženih pašnih čebel (Apis mellifera)

Jasna Kralj


Varroa destructor je ektoparazitska pršica čebel, ki povzroča veliko škodo čebelarstvom po vsem svetu. Varoje je največ v celicah zalege, kjer se razmnožuje, najdemo pa jo tudi na starejših delavkah, ki gredo na pašo. Možnost, da se varoja ne vrne več v panj, so nakazovale nedavne raziskave, ki so pokazale, da je okužba izletelih čebel z V. destructor večja od okužbe teh, ki se vrnejo. Namen raziskav je bil ugotoviti vpliv varoje na vedenje in izgubo pašnih čebel. Opazovanje vhoda v panj s pomočjo video kamere je pokazalo znatne izgube okuženih čebel, kot tudi izgube posamičnih varoj s čebel. Okužene čebele so se 1.7 krat dalj časa zadrževale zunaj panja kot neokužene. Okužene čebele iste starosti, ki so bile spuščene z iste razdalje kot neokužene, so se manj pogosto vrnile v panj do večera. Tiste, ki so se vrnile, pa so potrebovale več časa za povratek. Da je let čebel podaljšan, je bilo razvidno tudi iz avtomatskega beleženja radio frekvenčno označenih čebel, katerih del je bil predhodno okužen z varojo. Test orientacije je pokazal, da okužene čebele slabše prepoznavajo vhod v panj, kar je lahko razlog za daljše lete in manj pogosto vračanje.
Izguba okuženih pašnih čebel lahko zmanjša okužbo družine, zato jo morda lahko smatramo tudi kot enega izmed obrambnih mehanizmov čebel proti V. destructor.
doc. dr. Janko Božiè
Biotehniška fakulteta, Oddelek za biologijo

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov