Kako začnemo

Arhivirane teme 2005
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Kako začnemo

OdgovorCOLON # 641Odgovor Fizikalec
Sr Apr 14, 2004 7:58 pm

Glede nato, da sem že četrto leto registriran vzrejevalec matic bom poskušal po mojih močeh opisat metodo vzreje. Vsekakor vsak, ki bi se želel temu posvetit mu priporočam knjigo od čebele do medu kjer je zelo nazorno sedaj že pokojni dr. Poklukar opisal vse. Tudi knjiga dr. Riharja vzrejajmo boljše čebele bo idealna za začetnike. Vzreja matic fizično ni tolko naporna je pa časovno zelo kompleksna kajti zahteva celega človeka 7 dni v tednu in vso aktivno sezono. Prvo moramo odbrati matičarja, preglejmo zapiske ne pozabimo, da je ena od lastnosti dobrega matičarja tudi kvaliteta potomk. Matičar je torej družina iz katere bomo jemali vzrejno gradivo. Ne izberimo neke družine, ki ima največji donos medu, ker se nam to zna maščevati, poiščimo družino z dobrimi lastnostmi in nekim srednjim standardom. Veliko napak se dela ravno tu kajti izberemo neko nadpovprečno družino potem pa potomke ne dajo rezultatov, ki bi jih hoteli. Pripraviti si moram dober štarter, leta mora biti dobesedno nabit z čebelami mladicami drugače bo sprejem slab. Če imamo možnost izberimo za starter družino, ki je prešla v rojilno razpoloženje, tudi z matico v panju bodo čebele sprejele cepljeno gradivo. Za profesionalno vzrejo to seveda ni ta pravo ampak za lastne potrebe brez nepotrebnega dela in priprav dobimo dovolj matičnikov. Vsekakor pa bo najboljše matico odvzet, taka družina je optimalno pripravljena za nego matičnikov. Tudi sam zelo rad uporabim tako družino za rejnik kajti izredno lepe matičnike zgradi. Za rejnika rabimo družino, ki gradi velike matičnike drugače dobrega uspeha ne bomo imeli. Torej štarter je družina kateri vstavimo cepljene ličinke in po 24 urah jih odvzamemo ter dodamo rejniku. Seveda za kako malo vzrejo lahko pustimo, da matičnike dokonča ista družina, ker ni smiselno za 30 matičnikov pripravljat še rejnika.
Presajanje ličink je najtežje in najzahtevnejše kajti, če nimamo izkušenj težko določimo starost. Vsak se to najlažje nauči tako, da vzame sat z jajčeci, ga označi, in v 12 urnih intervalih opazuje kaj se dogaja. Veliko o tem najdemo v omenjeni literaturi vendar brez praktične prestavitve je to težko. Uporabimo sat kjer so se čebele že valile, da je malo rjav kajti v mladem satu je težko ločit starost ličinke in tudi težko jo je videt brez povečevala. Sam uporabljam metodo 1× presajanja vendar moramo pazit na starost ličinke, ne sme biti starejša od 24 ur. Lončke lahko izdelamo voščene ali uporabimo plastične, ki jih dobimo v trgovinah z čebelarskimi pripomočki. V pripravljene lončke kanem kapljico matičnega mlečka z injekcijsko iglo, razredčenega z destilirano vodo tudi, če vzamemo navadno vodo ne bo nič narobe. Cepilna igla je lahko zobotrebec z primernimi vlakni in ga malce nagrizemo ali pa si kupimo kako v trgovini z čebelarskim materialom. Sam uporabljam kovinsko, iglo moramo potisnit pod ličinko in jo dvignit iz celice ter lepo vstavit v kapljico mlečka. Ličinka lepo ostane na vrhu, če jo potopimo ali poškodujemo moramo presadit drugo, tudi tu velja načelo praksa dela mojstra. Tega se pač treba naučit je pa lažje, če nam to nekdo pokaže praktično takrat je to dosti bolj razumljivo. Prostor kjer presajamo mora biti dobro osvetljen, če je lepo vreme lahko delamo zunaj sat obrnemo tako, da imam oster pogled v celico. Vsekakor bo dobro, da cepljeno gradivo vstavimo čimprej v štarterje. Po 24 urah lahko pogledamo koliko matičnikov so nam čebele sprejele.
V kolikor smo izbrali ličinke pravilne starosti bodo čebele matičnike zapirale 5-6 dan po cepljenju, če bodo pokriti prej jih izločimo, ker starost ličinke ni bila pravilna. Tak matičnik bo tudi manjši od ostalih, naredimo selekcijo prvič že sedaj drugače ne moremo pričakovat dobre kvalitete. Matičnike, ko so pokriti prestavimo v valilne matičnice lahko tipa Zander, ki so enojne ali pa kake druge lastne izdelave. Pomembno je, da čebele ne morejo skoz mreže do matičnikov imajo pa možnost krmit novo izvaljene matice.
Matičniki sedaj ne rabijo nič drugo kot inkubacijo torej temperaturo 34-35°C in relativno vlažnost 60-70%. Vzrejevalci uporabljamo v ta namen inkubatorje v katerih vzdržujemo omenjeno temperaturo in vlago. Če temperatura in vlaga ni konstantna je kvaliteta matic bistveno slabša, če jih valimo na 32°C imajo matice slabše razvita krila in je na prahi odstotek izgubljenih matic bistveno večji. Torej panj v katerem bodo matičniki do izvalitve naj bo optimalno preskrbljen. Najboljše je, če je tak panj brezmatičen, mora pa biti dovolj zalege drugače čebele temperaturo ne vzdržujejo pravilno. Zapišimo si datum valitve, če smo izločili matičnike, ki so bili pokriti predčasno bo datum valitve točno 11-12 dan po cepljenju.

V kolikor hočemo uporabiti matičnike jih moramo odvzeti 10 dan po cepljenju vendar jih ne uporabimo v plemenilčkih, prašilčkih ali panjih brez zalege. Matičniki tudi niso primerni za uporabo pri nasipanju plemenilčkov v ta namen uporabimo neoplojene matice. Ti matičniki še vedno rabijo konstantno temperaturo res, da niso toliko občutljivi vendar se izogibajmo vsem dejavnikom tveganja. Matičniki so primerni za uporabo kjer je zalega kajti tam je optimalna temperatura. Sam nerad uporabim matičnik, ker še vedno ne vem kakšna bo matica, ki se bo izvalila iz njega!? Izločim vse matice katerih velikost ne ustreza, ostale označim pustim 2-3 dni v inkubatorju in šele nato dodam v plemenilčke. To je druga selekcija in sedaj bi morali dat na praho res samo najboljše. Če je vreme ugodno bo mlada matica začela zalegat nekje 10-14 dan po sprejetju v plemenilčku. Pitalnik mora bit poln pogače drugače matica nerada začne z zaleganjem.

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 5499Odgovor Ă
So Okt 02, 2004 11:07 am

Kaj pa vzreja kakovostnih trotov?na čebele prenašajo tudi troti
svoje genske lastnosti.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 5501Odgovor Fizikalec
So Okt 02, 2004 3:56 pm

Ja, če delaš v izoliranem krogo kakih 7-10 km potem lahko odbiraš trotarje drugače ni smiselno kajti matica leti čim dlje od plemenilčka oziroma domačega čebelnjaka torej ne dosežeš nobenega učinka. Druga alternativa je umetno osemenjevanje seveda to za gospodarne matice ni možno, ker je predrago za linijske pa že..

Uporabniški avatar
Janko
Site Admin
PrispevkovCOLON 390
PridruženCOLON Ne Jun 06, 2004 5:16 pm
KrajCOLON Ljubljana
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 5521Odgovor Janko
Po Okt 04, 2004 7:27 am

Kljub nemogoči izolocaiji pred drugimi troti je koristno vseeno delati na selekciji trotarjev. Seveda mora biti potem prostor za plemenenje matic dovolj oddaljen od prostora z matičarji (5-7km?, raje več?). Če imamo družine s veliko množico dobrih trotov pač povečamo verjetnost, da bodo naši trotjr udeleženi v parjenju. To je pa tudi nekaj. Nekateri dodatno poskušajo tudi s časovno izolacijo parjenja. Pri nas naravno letijo na praho matice in trotjr okoli 11 ure pa še malo dlje, kje po 3 uri pa praviloma ne. Vem, da so nekateri poskušali s zapiranjem z matično rešetko do popoldanskih ur, nato pa so jih sputili na praho. A veste, da v naravi obstaja tudi taka časovna izolacija. Mislim, da je to na Bormeu, kjer se matice ena vrste čebel prašijo dopoldan, druge vrste pa popoldan?

LP
doc. dr. Janko Božiè
Biotehniška fakulteta, Oddelek za biologijo

Ă
PrispevkovCOLON 215
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 8:55 pm

OdgovorCOLON # 5529Odgovor Ă
Po Okt 04, 2004 4:36 pm

Se pravi, če hočeš zrejati dobre matice, moraš gradivo za zrejo jemati od srednje dobrih družin, moraš peljati matice na praho najmanj 5km stran od matičarja, da ne pride do križanja v sorodstvu, moraš dvojno presajati, moraš imeti srečo, da se matica opraši s pravim trotom...???

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 5531Odgovor Ă
Po Okt 04, 2004 5:33 pm

Narediš lahko tako,poskusil pa bi lahko tudi,da vzrediš težke matice na malo drugačen način,potem pa,da imaš srečo,da se matica opraši z
pravimi troti,časovna izolacija ali pa umetno osemenjevanje.

Ă
PrispevkovCOLON 215
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 8:55 pm

OdgovorCOLON # 5543Odgovor Ă
Po Okt 04, 2004 10:07 pm

Umetno osemenjevanje mi sploh ne pride v poštev, je izgleda daleč od ekonomičnosti in tudi sem slišal nekaj o tako oplojenih maticah. Eden čebelar, tudi zrejevalev matic (eden prvih registriranih v SLO) mi je pravil, da je bil na Češkem, kjer imajo inštitute in tudi umetno oplojujejo in je pravil, da tako oplojene matice pridejo v poštev le kaka dva meseca, kasneje pa povsem odpovejo. To je ravno toliko, da lahko zredimo potomke umetno oplojenih matic in nato iz njih nadaljujemo zrejo. Samo se mi zdi, da je tu spet možnost, da zgrešimo, če se te potomke oprašijo z napačnimi troti.
Je zelo zanimiva tale zreja matic!

A mogoče polni plemenilčke kdo s pomočjo narkotiziranja s CO2?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 5580Odgovor Fizikalec
To Okt 05, 2004 7:51 pm

No matica umetno osemenjena res ima krajšo življensko dobo vendar pa ne tako kratko kot pišeš. Tako osemnejena matica je predraga za uporabo v gospodarnem panju zato se to uporablja za linijske matice. Jaz osebno zagovarjam plemenitev matic na lokaciji oddaljeni več kot 10km moja plemenilna je oddaljena 20 km in tako dosežeš dobre rezultate. Časovne omejitve pa so kar teško izvedljive sploh v neugodnih vremenskih razmerah pa še je tu kup težav.

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 5948Odgovor Ă
Pe Okt 22, 2004 11:20 am

Čebelarček napisal/-aCOLONA mogoče polni plemenilčke kdo s pomočjo narkotiziranja s CO2?
Jaz sem letos probal tako,da sem nabral čebele za en plemenilnik,potem pa sem jih stresel v prozorno vrečko.Takoj,ko so čebele nehale migat sem jih stresel v plemenilnik.Potem pa sem plemenilnik postavil na isto stojišče.
In skoraj ni bilo opaziti,da bi bil plemenilnik kaj bolj prazen.

Ă
PrispevkovCOLON 215
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 8:55 pm

OdgovorCOLON # 5967Odgovor Ă
Pe Okt 22, 2004 11:06 pm

O super, torej deluje že avtonarkoza. Jaz sem dve leti zapored imel težave pri moji poskusni zreji ravno pri tem koraku-polnjenje plemenilčkov na istem stojišču. Čebel ni v plemenilčkih obdržalo ne zapiranje v klet, ne prisotnost zalege. Veliko čebel je ušlo, končni odstotek oplojenih matic je bil majhen. Nameraval sem si priskrbeti jeklenko z ogljikovim dioksidom za omamljanje, ampak me je odvrnila cena. Naslednjo sezono bom poskusil z avtonarkozo, čeprav bom imel pa tudi že rezervno stojišče.

Narkotizirane čebele bi naj matico sprejele v 100%. Je to res?

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 5972Odgovor Ă
So Okt 23, 2004 7:12 pm

Ali pa,če imaš 9 dni brezmatične.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 5973Odgovor Fizikalec
So Okt 23, 2004 7:15 pm

Čebelarček napisal/-aCOLON Narkotizirane čebele bi naj matico sprejele v 100%. Je to res?

Po pogovorih z g. Kelemenom trditev NE drži usspeh je nekje 90% in to je max. v kolikor mi je dal prave podatke.

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 5974Odgovor Ă
So Okt 23, 2004 7:28 pm

Letos sem poskusil na oba načina in so mi sprejele vse matice 100% pri polnjenju.Poskusil sem pa tudi tako,da sem čebele omamil in dodal 5 dni stari neoplojeni matici in so jih vseeno sprejele.

Uporabniški avatar
Marko
Site Admin
PrispevkovCOLON 174
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 9:37 am
KrajCOLON Krško

OdgovorCOLON # 5976Odgovor Marko
So Okt 23, 2004 9:52 pm

A lahko kaj več poveš o avtonarkozi? Jaz sem tudi eksperimentiral, pa sem jim verjetno pustil preveč kisika in ni uspelo. Nasveti so zelo dobrodošli.

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 5977Odgovor Ă
So Okt 23, 2004 10:39 pm

Moj eksperiment sem naredil tako,najprej sem vzel samo za en plemenilnik čebel,če mi slučajno ne bi uspelo,potem sem jih dal v prozorno vrečko in iztisnil zrak.Potem,ko se je nabralo malo rose na vrečki in so čebele nehale migat
sem jih pustil še nekaj sekund potem pa sem jih stresel v plemenilnik,na čebele pa sem vrgel matico in čebele so jo normalno sprejele.Enkrat pa,ko sem imel en manjši roj ,ki pa sem ga ujel namesto v lovilnik za roje v plastično vrečo.Počakal sem spet,da so čebele izgledale kot mrtve potem pa sem jih takoj stresel v naklado s satnicami in za poskus sem namesto stare matice dal med čebele drugo oplojeno matico,ki so jo čebele isto sprejele,čebele pa sem postavil na isto stojišče ,in vrnilo k stari matici,ki sem jo dal v matičnico in na tisto vejo na kateri je bil roj se je le nekaj čebel.No to je bil le moj eksperiment.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 9083Odgovor Fizikalec
Ne Mar 20, 2005 8:37 pm

kdo je odgovorna oseba komu treba poslat ponudbo?????? :wink:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 9087Odgovor Fizikalec
Ne Mar 20, 2005 10:30 pm

Ok mbo jutr :wink: zvečer danes sem zmantran kdo je predsednik vašega društva?????

Visko
PrispevkovCOLON 30
PridruženCOLON Pe Apr 30, 2004 11:16 am
KrajCOLON Trbovlje

OdgovorCOLON # 10521Odgovor Visko
Po Maj 09, 2005 11:15 pm

Mogoče je vprašanje mal čudno,pa vendar.kako obrneš lončke ko jih vstaviš v štarter.Do danes sem delal po "dedovih" metodah,al sm pa matice kupil.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 10523Odgovor Fizikalec
To Maj 10, 2005 6:05 am

Ja drugace kot, da gledajo dol ne mores????

Ă
PrispevkovCOLON 215
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 8:55 pm

OdgovorCOLON # 11316Odgovor Ă
Po Maj 30, 2005 7:54 pm

Pravijo, da se v plemenilčke z zalego in čebelami lahko da le matičnik, nikakor pa neoplojena matica. Oziroma neoplojena matica gre samo na suhe čebele. To drži ali ni tako važno???

Uporabniški avatar
rradosevic
PrispevkovCOLON 66
PridruženCOLON Sr Nov 17, 2004 12:26 am
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 11321Odgovor rradosevic
Po Maj 30, 2005 10:48 pm

Prema mojim iskustvima to drži", dakle bez obzira što je genetski materijal otprilike iste starosti, uvijek se neke matice izležu prije, a neke i do 24h kasnije! Tako da sam ljetos dodavao i matičnjake i tek izležene matice.
Ni matičnjaci ni matice NISU SPREJETE u društvima/nukleusima u kojima je bilo najmlađeg legla! Jednoj sam košnici dodao čak tri izležene matice u kavezu i sve tri su likvidirane(za kaznu sam ih spojio sa susjednom košnicom)!
Dakle moj savjet je: ako misliš razmnožavati društva, te njim dodavati matičnjake ili nesparene matice, najbolje je 6-9 dana prije iz košnice iz koje misliš uzimati okvire s leglom iste dignuti u plodište, pa teK onda s njima oformiti nukleus!
Čini mi se da pčele koje obezmatičiš povuke matičnjake već za 1-2h, a kad to učine, šanse da prihvate matičnjak ili maticu su jako male, BAR PREMA MOJIM ISKUSTVIMA!

c
PrispevkovCOLON 205
PridruženCOLON Če Dec 09, 2004 10:08 am

OdgovorCOLON # 11323Odgovor c
To Maj 31, 2005 8:29 am

rradosevic napisal/-aCOLON Čini mi se da pčele koje obezmatičiš povuke matičnjake već za 1-2h, a kad to učine, šanse da prihvate matičnjak ili maticu su jako male, BAR PREMA MOJIM ISKUSTVIMA!
Z drugimi trditvami se strinjam samo z to pa ne preveč. Dokler imajo čebele mlado zlegao ne sprejemajo mtic ali matičnikov zato ker računajo, da si bodo same vzgojile novo matico. In tega ne naredijo dokler ni zadnja zalega stara vsaj 4 dni (3 dni matičnjak in 3 dni žerka). Torej je uspešno dodajanje matičnjakov ali neoplojenih matic 100 uspešno šele 9 dni po prestavljanju zalege v plemenilčelk. In zato jaz to delam šele takrat - zato imam kar veliko manj dela (ni preverjanja in pregledovanja ,...)

Za tiste, ki prav radi brskate po panju velja eno pravilo. NIKOLI ne ODPIRAMO panja 14 dni po dodajanju MATIC ali MATIČNJAKOV. Čebele nas za radovednost kaznujejo z ubijanjem matic (odstotek smrti je kar okoli 30 %).

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov