Kdaj in kako uporabiti propolis

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Kdaj in kako uporabiti propolis

OdgovorCOLON # 572Odgovor Fizikalec
To Apr 13, 2004 5:27 pm

Kljub nekaterim neznankam okrog te snovi lahko rečemo, da je raba propolisa zasnovana na njegovih osnovnih lastnostih, ki so antibiotične, anestetične in pospeševalne pri celjenju ran.
Zdrav človek lahko jemlje propolis peroralno, da bi okrepil svoj organizem proti morebitni agresiji bakterij in virusov, vendar je ta indikacija razmeroma manj pomembna v primerjavi z drugimi. Bolnik naj jemlje to snov bodisi sámo bodisi v kombinaciji z drugimi zdravili, seveda le v primeru, da gre za katero od težav, ki jih bomo našteli.
Najprimernejša za zdravljenje s propolisom so akutna in kronična vnetja nosu in grla. Kot lokalno zdravilo ali pa v kombinaciji z uživanjem ga uporabljamo pri vnetjih nosu, še posebno pri zaudarjajoči kronični obliki z imenom ozena, pri anginah, pri trdovratnih vnetjih žrela, ki so pogosta po operacijah tonzil, in pri vnetjih grla, sinusav in sluhovodov. Lokalno in peroralno je priporočljiv pri akutnem in kroničnem bronhitisu in celo pri tuberkulozi, v kombinaciji seveda z običajnimi zdravili.
Dobro se obnese propolis v stomatologiji in v splošni ustni higieni. Primeren je za zdravljenje vnetih dlesni, ustne sluznice, bolečih ustnih erozij, aft in ustne gobice. Koristen je po izpuljenju zob in za nego parodontoze, ublaži pa tudi neprijeten zadah iz ust.
Peroralno uživanje blaži bolečine pri vnetju želodčne sluznice z razjedami ali brez njih ter umirja črevesna vnetja z drisko.
Zanimive indikacije so tudi vnetje prostate pri moškem in vaginalni trihomonas pri ženskah.
Tretje najpomembnejše področje uporabe pa je v dermatologiji. S propolisom zdravimo:
vsakovrstne manjše poškodbe kože,
opekline, vključno s sončnimi,
razna gnojna vnetja in furunkulozo,
kronične razjede, ki se težko celijo,
perianalno fisuro,
vnetja v kožnih gubah, posebno pri dojenčkih,
ekceme in vnetje po rentgenskem obsevanju,
nekatera glivična obolenja kaže, na primer trihofitijo. Še brez trdnejših kliničnih dokazov in bolj na osnovi empirije oziroma ljudskega izročila priporočajo propolis v peroralni obliki tudi pri šibkih konstitucijah, pri modularni in endemični golšavosti, za blažitev revmatičnih težav in še kje. Zagotovo pa je primeren pri akutnem vnetju veke (ječmenček) pa tudi pri kroničnem blefaritisu.

KAKO UPORABITI PROPOLIS

Na tržišču, posebno še v tujini, je na voljo bogata izbira pripravkov propolisa. V njih je ta snov v čisti obliki, očiščena raznih smeti, ali pa v kombinaciji z drugimi zdravilnimi ali dietetičnimi sestavinami.
Čistega lahko dobimo v trdni obliki, kot pasto, zrnca ali v kapsulah, ki jih žvečimo oziroma uživamo.
Zelo primerni obliki sta alkoholna in brezalkoholna tinktura, v katerih je od 3 do 30 odstotkov aktivne snovi. Podobno vsebnost imajo tudi vazelinska ali lanolninska mazila.
Skupaj s kakim specifičnim zdravilom je v pripravkih s posebnimi indikacijami. zmešanega z medom. cvetnim prahom ali matičnim mlečkom pa ga najdemo v Medexovih pripravkih, tem pa so priložena natančna navodila o uporabi.
Na koncu je treba poudariti še na,naslednje:
Otrokom dajemo polovico manjše odmerke.
Zdravljenje vedno začenjamo z majhnim odmerkom in priporočeno količino dosegamo šele po treh ali štirih dneh.
Če po dveh ali treh tednih ne opazimo izboljšanja, je najbolje prekiniti tako zdravljenje in uporabiti drugačen način. Izjema so le kronična črevesna vnetja, ki terjajo dolgotrajno zdravljenje.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Lastnosti in sestava propolisa

OdgovorCOLON # 7605Odgovor Fizikalec
Ne Jan 02, 2005 1:32 pm

Poskusi na živalih so dokazali popolno neškodljivost te snovi, čeprav so jih z njo krmili v velikih odmerkih (10-15 gramov na kilogram teže) in dolge mesece. Tudi ljudje ga, razen redkih izjem, odlično prenašajo. Propolis nima nikakršnih kancerogenih lastnosti in v določenih laboratorijskih okoliščinah so dokazali celo njegovo citostatično delovanje. Nobeno poročilo tudi ne omenja teratogenega učinka.
Na drugi strani pa so z eksperimentalnim delom lahko potrdili številne zanimive lastnosti propolisa, ki jih je ljudska medicina poznala že iz davnih časov. V njem so snovi, ki delujejo baktericidno in bakteriostatično na številne klice, predvsem pa na kolibakterije, proteus, subtilis, stafilokoke, streptokoke in salmonele. Dokazano je njegovo močno antivirusno delovanje. Te in tudi fungicidne lastnosti pripisujejo benzoični in ferulični kislini, galanginu, pinocembrinu, pinobanksinu in drugim aromatičnim spojinam, ki so v naravnih smolah.
Propolis je močan lokalni anestetik, močnejši od kokaina in novokaina; to pripisujejo raznim eteričnim oljem v njem. Deluje učinkovito proti vnetju in pospešuje celjenje ran.
Še neraziskane ostajajo sestavine, zaradi katerih ima propolis tudi antirevmatični učinek, stimulira pa tudi obrambni sistem in to predvsem fagocitozo in tvorbo protiteles.
Končno ima propolis še nekatere lastnosti, za katere ta čas pravzaprav še ne vemo, kaj bi z njimi. Tako je na primer močan antioksidant in izvlečki lahko podaljšajo uporabnost zamrznjenih rib za 2-3 krat. Tudi močan fitoinhibitor je in preprečuje rast nekaterih rastlin, denimo konoplje, solate in krompirja. Ni izključeno, da bodo te lastnosti nekoč izkoriščene v živilski industriji, pa v medicini oziroma biologiji nasploh.
Eksperimentalno delo je vsekakor potrdilo veliko tega, o čemer je pripovedovalo ljudsko izročilo. Nikakor pa ni propolis panacea, zdravilo za vse, kot so zanj (in za matični mleček) trdili proizvajalci v reklamah in tako temu naravnemu zdravilu pravzaprav delali medvedjo uslugo. Na srečo je eksperimentalno delo dalo že dovolj dognanj za smiselno uporabo lega, kar nam ponuja narava v svojih čebeljih panjih.

SESTAVA PROPOLISA

Propolisova konsistenca je odvisna od temperature. Pri 15 ° C je trd in krhek, pri 30 ° C se zmehča. pozneje postane lepljiv, popolnoma pa se raztopi šele nad temperaturo vrelišča vode. Če ga previdno grejemo v vodni kopeli, se nabere na dnu vlečljivi del, na površje pa priplava raztopljeni propolisov »vosek«. Barva propolisa je odvisna od porekla, od svetlo-rumene do temno-rjave, skoraj črne. Okus je oster, včasih grenak, vonj pa navadno prijetno sladkoben in meden. Če propolis zažgemo, mu aromatične smole v njem dajejo poseben zelo delikaten in iskan vonj.
Ultramikroskopska zgradba različnih vzorcev je, presenetljivo, skoraj vedno enaka, to pa kaže na pomembno vlogo, ki jo ima pri nastajanju propolisa čebelja slina. V vodi je propolis netopen, delno pa se topi v acetonu, alkoholu, amoniaku in v nekaterih drugih organskih topilih. Do kraja se raztopi le v primerni mešanici raznih topil.
Zanimivo je vedeti, da je propolis tudi surovina za izdelavo nekaterih posebnih lakov za glasbene inštrumente. Menda je izredni zvok Stradivarijevih violin treba vsaj delno pripisati propolisu, ki so ga čebele nabirale okrog Cremone.
Kemična sestava propolisa je precej stabilna in le malo variira glede na geografsko poreklo.
V njem je:
dobra polovica smol in balzamov,
četrtina do tretjine voska,
desetina eteričnih olj,
dvajsetina cvetnega prahu (tega je v panju vsepovsod),
nekaj različnih organskih in mineralnih snovi. Kromatografska analiza je v propolisu pokazala desetine raznih sestavin, v glavnem iz skupine flavonoidov, za katere je znano, da imajo mnogotere fiziološke funkcije v raznih organskih sistemih.V propolisu ni niti beljakovinskih niti maščobnih ali hormonalnih snovi, od vitaminov pa najdemo le PP. V nasprotju s tem vsebuje obilico mineralov, med katerimi so pomembni oligoelementi. Vsekakor drži, da propolis ostaja še v veliki meri neraziskan, da pa v Franciji in še posebej v nekaterih vzhodnoevropskih deželah tečejo številne laboratorijske in klinične raziskave.

Marjeti
PrispevkovCOLON 1
PridruženCOLON To Feb 15, 2005 9:22 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 9088Odgovor Marjeti
Ne Mar 20, 2005 10:48 pm

V prispevkih je veliko tujk in neznanih pojmov, zato mislim, da vam namenim slovarček, ki vam bo v pomoč.

Slovarček neznanih pojmov

peroralen – lna – ki se jemlje skozi usta (peroralno jemanje zdravila – jemanje zdravila skozi usta)

indikacija – bolezenska znamenja in okoliščine, ki nakazujejo določene medicinske ukrepe

anestetičen – čna – nanašajoč se na anestezijo

anestezija – umetno povzročena neobčutljivost telesa ali posameznih organov; omama,
omrtvičenje: // bolezenska neobčutljivost (namaz s propolisom, ki zmanjša bolečino)

antibiotičen – čna – pridevnik od antibiotik

antibiotik – zdravilo, ki uničuje ali zavira rast mikroorganizmov (propolis uničuje bakterije in druge mikroorganizme)

lokalen – ki je le na posameznem delu telesa (namaz s propolisom na določenem mestu)

ozena – kronično vnetje nosne sluznice s smrdljivim izločkom

akuten – tna – 1. ki ga je treba rešiti, pereč: 2. ki se hitro razvija (bolezen se hitro razvije in se ne ponavlja, naspr. kroničen)

kroničen – čna – ki se počasi razvija in dolgo traja, se ponavlja

tonzila – limfni organ v žrelu

sinus – votlina v čelni ali v zgornji čeljustni kosti, prevlečena s sluznico

bronhitis – vnetje bronhijev v pljučih

stomatologija – veda o boleznih zob in ust

erozija – plitka razjeda, zlasti na sluznici; (ustna erozija – razjeda v ustih)

afta – belkasti, boleči mehurčkasti izpuščaji na ustni sluznici

parodontoza – kronična bolezen dlesni, ki povzroča izpadanje zob

furunkuloza – pojavljanje furunklov po telesu, tvoravost (glej furunkel)

furunkel – kla tudi furunkul – gnojno vnetje lasnega mešička in okolice, tvor

fisura – poka, reža v tkivu

trihofitija – glivična kožna bolezen, ki napada zlasti zgornjo plast kože, lase in nohte

empirija – spoznavanje, ki temelji na čutnem dojemanju, opazovanju, izkustvo: // spoznanja, ugotovitve, ki temeljijo predvsem na čutnem dojemanju, opazovanju

blefaritis – vnetje trepalnic, vek

tinktura – alkoholna raztopina zdravilnih snovi

kancerogen – ki povzroča raka, rakotvoren

citostatik tudi citostatikum – snov, ki zavira rast celic v organizmu (propolis deluje tudi citostatično – zavira razvoj raka v organizmu)

kokain – močno mamilo iz listov koke

novokain – sredstvo za lokalno anestezijo

fagocitoza – uničevanje tujih snovi v človeškem ali živalskem organizmu, ki ga opravljajo fagociti

fagocit – krvna ali tkivna celica, ki navadno uničuje tuje snovi v človeškem ali živalskem organizmu

delikaten – s širokim pomenskim obsegom:
1. neprijeten, težaven, kočljiv,
2. nežen, rahel, občutljiv,
3. okusen, slasten

variirati – biti, pojavljati se v različnih, drugačnih oblikah, ne spreminjajoč pri tem svoje narave, svojega bistva; spreminjati se, biti različen

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov