Tečaj priprave medice

arhivirane teme 2004
Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Tečaj priprave medice

OdgovorCOLON # 432Odgovor Fizikalec
Ne Apr 11, 2004 8:41 pm

Priprava medice je kompleksna zadeva in za dosežek vrhunske kvalitete moramo upoštevati nekaj okvirnih dejavnikov. Delo na pamet je težko zato je zelo dobro, če imate refraktometer ali vsaj v bližini vinogradnika, ki ima refraktometer zaradi merjenja in pravočasnega ustavljanja vrenja.

Rabimo 4 kg medu za skupni volumen 10 litrov, (PAZI NE 10 liter vode in 4 kg medu to je preredko) torej priporočam poskusno 8 kg medu na skupni volumen 20 litrov! Vzamite kakih 12 litrov vode in dobro v njej raztopite med in to nalijte v 20 litrski steklen hobuk na katerega pritrdite vrelni čep in vrelno veho.

Kvasovke uporabite Uvaferm (saccharomycs bayanus ali saccharomycs cerevisiae) Saccharomycs bayanus je malo bolj agresivnejša mogoče malo bolj burno vre pri meni ni bilo bistvene razlike. Upoštevajte navodilo za pripravo na pakiranju, za 20 litrov rabite 8 gramov, dodati morate tudi hrano za kvasovke FERMAID-E tudi tega dodajte 8-10 gramov. Za pripravo kvasovk nalijte v kozarec za med vodo ogreto na 35-40 stopinj dajte noter 8 gramov kvasovk in 8 gramov hrane za kvasovke dobro premešajte in pustite stati 15 minut ali kaj dlje. Kvasovke vlijte v omenjeno mešanico v steklen hobuk, dolijte vode tolko, da bo hobuk poln na ¾ preostali del vode boste dopolnili za 24-36 ur po začetku vrenja. To zaradi tega, ker včasih lahko začne burno vret ( pri meni ni nikoli) in bi takoj napolnjeno flašo lahko ven bruhalo.
Pomembno je, da je hobuk pravilno zatesnjen ( vrelni čep in vrelna veha) temperatura vrenja mora biti OBVEZNO od 17-21°C drugače ne bo nič. Temperatura mora biti konstantna in ne sme nihat gor dol ker se vrenje lahko ustavi ali pa pride do ocentnokislinskega cika! Pri taki temperaturo bo 20 liter zavrelo v 10 dneh ali kaj manj kaj več odvisno od temperature zato treba merit. Vrenje morate ustavit nekje pri 15-16,5 Bx.

Kako ustavit vrenje, kako zažveplat, pretočit, dodat čistila vam bom opisal, če se boste odločili za resen poskus.

ferdo
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:11 pm
KrajCOLON Trebelno

OdgovorCOLON # 468Odgovor ferdo
Po Apr 12, 2004 11:15 am

Res me zanima priprava medice. Hvaležen bi bil za opis celotnega postopka. Moj mail je ferdosvajger@yahoo.com.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 483Odgovor Fizikalec
Po Apr 12, 2004 4:19 pm

To kar je tu opisano je začetek, ko boš to opravil bom jaz že tu napisal nadalnja navodila. Če se držiš tega nimaš kaj izgubit, če je kaj nejasno pa vprašaj kajti nebi rad večkrat pisal sem sigurno že enih 20× to opisoval samo butec nisem shranil :?

ferdo
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:11 pm
KrajCOLON Trebelno

OdgovorCOLON # 946Odgovor ferdo
Po Apr 19, 2004 7:06 pm

Hvala za obširna navodila. Ker sem bolj na začetku v čebelarjenju, bom počakal na letošnji med in sigurno poskusil pripraviti medico. Ker sem v vinorodnih krajih, mislim, da to nebi smelo biti problem :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 947Odgovor Fizikalec
Po Apr 19, 2004 7:16 pm

Ferdo, če si vinogradnik oziroma domač na tem področju potem ne bo težav. Priprava medice je vse v kletarjenju kot pravijo, če si dober kletar si uspešen pridelovalec vina skratka veliko uspeha in seveda kaka degustacija bi prav prišla :wink:

ferdo
PrispevkovCOLON 10
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:11 pm
KrajCOLON Trebelno

OdgovorCOLON # 994Odgovor ferdo
To Apr 20, 2004 8:47 pm

Ni problema. Če bo stvar uspela, je degustacija sigurna.... :) :)

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 1387Odgovor Fizikalec
Sr Maj 05, 2004 10:27 pm

Takih obljub imam ful veliko v dobrem sam na jeziku še nebona ni bla :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: upam bo tokrat boljše :wink: :?:

kemik
PrispevkovCOLON 5
PridruženCOLON Sr Jul 07, 2004 12:21 pm
KrajCOLON Kamnik

OdgovorCOLON # 3604Odgovor kemik
Ne Jul 18, 2004 10:45 pm

Kje se pri nas dobijo omenjene kvasovke in hrana zanje?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 3606Odgovor Fizikalec
Po Jul 19, 2004 5:21 am

jurana@siol.net tja piši pa ti pošljejo.

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6679Odgovor Ales
To Nov 23, 2004 1:39 am

Jaz sem dobil malo kislo medico vsaj občutek mam trdit ker še nisem probal nikoli dobene. Pa me zanima če obstaja razkis pri medici tak kot pri vinu, biološki-kemiski. Medica pa je ravno dvrela, vrela pa mi je 9 dni pri 17 stopinjah. 12 litrov, no edino dau sem jo za dva dni na hladno takšno ko je vrela z veho ker nisem mel še takoj posode zapretočit. Okus medice pa je bil kr vredo, pa se mi je zdelo da bi blo treba ostavit vrenje. Zdaj pa sem žveplau 50mg/100l.

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 6682Odgovor carniolan
To Nov 23, 2004 2:08 am

Ales napisal/-aCOLONJaz sem dobil malo kislo medico vsaj občutek mam trdit ker še nisem probal nikoli dobene. Pa me zanima če obstaja razkis pri medici tak kot pri vinu, biološki-kemiski. Medica pa je ravno dvrela, vrela pa mi je 9 dni pri 17 stopinjah. 12 litrov, no edino dau sem jo za dva dni na hladno takšno ko je vrela z veho ker nisem mel še takoj posode zapretočit. Okus medice pa je bil kr vredo, pa se mi je zdelo da bi blo treba ostavit vrenje. Zdaj pa sem žveplau 50mg/100l.

9 dni 17°C ..... ?????
Razkis ????
12 l ?? zakaj na hladno ( temperatura mini 19 25°C)
Zvepljanje - to ni sivi pinot ??!! A si Stajerc da se pridusas pri zveplu ???
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 6685Odgovor MM
To Nov 23, 2004 2:09 pm

Aleš,

najbrž tečaja za medico še nisi obiskal.
Če hočeš sebi in ostalim (potencialnim kupcem) dobro, potem ga le obišči in naučili te bodo osnove, kateri boš lahko dodal še osebno noto. Mislim, da se tečaj začne 27.11. v ČZS. Marsikdo ponuja izredno salbo medico in s tem dolgoročno delaškodo vsem ostalim, ki si prizadevamo za kvaliteto.

Žveplo je v kontekstu, saj ne delaš barikiranega vina. Če si z žveplom pazljiv, potem se ni česa bati.

Res pa ti priporočam tečaj.
Vis Vitalis

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6699Odgovor Ales
To Nov 23, 2004 7:12 pm

Ja kok jaz vem se z žveplom ustavi vrenje!!!!!!!!!!!!carniolan
Tak da nevem kak to pol ti delaš. No pa medica mi še pa vedno vre tak da bom še mogo zgleda mal dodat. Ja me res zanima kaj mi bojo na tečaju pametnega povedli?!? Kaj več ko tu piše pa v knjigi mi nebodo mogli, no pa kaj drugače tud ni ko se dela z vinom.

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 6700Odgovor Ă
To Nov 23, 2004 7:19 pm

Je en kup raznih trikov,tako,da se obvezno udeleži
predavanja o pripravi medice!Ker če medica ni narejena tako
kot treba se dela samo škoda drugim proizvajalcem medice.
Zadnjič spremenil 1, dne Ă, skupaj popravljeno 0 krat.

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 6701Odgovor Boris
To Nov 23, 2004 7:24 pm

Ko bo medica narejena Aleš, potrebuješ obvezno degustatorje, to najbrž že sam veš heheheeee. :lol:


Ti sam naredi in pokliči. :D :D :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6702Odgovor Fizikalec
To Nov 23, 2004 7:46 pm

Aleš res ti tečaj priporočam in to zelo priporočam.
Skušal ti bom pomagat sem tečaj absorbiral nabavil vse potreno dal na analize itd.
Kar se kislosti tiče lahko do tega pride ni nuja, da preveč povre kisline se lahk pojavijo. Kot drugo delaj z malimi vzorci max 20 litrov, naredi več vrst medov itd.
Žveplo je nujno zlo in brez njega ne gre vedet moraš, če hočeš prosto žveplo dvignit za 1 mg moraš dodat 2 ml AMPAK to velja za medico, ki je že stabilizirana. Če ustavljaš vrenje moraš dozo prekoračit kajti žveplo se veže in vsevečkrat ga dodajaš slabše ker povečuješ skupno žveplo in tud to ne sme presegat. Rabiš reagente za merjenje žvepla, titrakcijskih kislin tud refaktometer, če hočeš na določeni stopnji ustavit vrenje. ZAPOMNI si SAMO z žveplanjem ga ne boš ustavo ali pa zelo težko treba "zvarek" ohladit. Če je flaša manjša je prazna delujoča zamrzovalna skrinja idealna pozimi če je do -5 lahk ven daš zelo dobro bo tud v kak sod z hladno vodo postavt, led nabasat itd. Če maš klet z klimo bo še najenostavneje.

Za vrenje medica mora bit od 17-22 stopinj ne višje ne nižje in KONSTANTNA temperatura mora bit ne sme nihat za več kot 2 stopinji če hočeš enakomerno vrenje. Sod, flaša hobuk ali karkoli mora imet vrelni čep in veho KISIK NE SME zraven pri vrenju, vrenje ne rabi kisika. Če se tempratura dvigne na 24 ali višje in prihaja kisik v postopek vrenja potem se začno ( lahko začno) tvoriti ocetnokislinske bakterije in zadeva gre po zlu.

Tolko za začetek bi pa bilo pametno, če opišeš kako si naredil mešanico razmerje voda:med kakšne kvasovke si dodal koliko in kako, da ti lažje svetujem-o

PS pododa z pripravo mora bit POLNA ne delat v 30 litrski 20 litrov mešanice itd...

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 6712Odgovor MM
Sr Nov 24, 2004 11:53 am

Ales napisal/-aCOLONJa kok jaz vem se z žveplom ustavi vrenje!!!!!!!!!!!!carniolan
Tak da nevem kak to pol ti delaš. No pa medica mi še pa vedno vre tak da bom še mogo zgleda mal dodat. Ja me res zanima kaj mi bojo na tečaju pametnega povedli?!? Kaj več ko tu piše pa v knjigi mi nebodo mogli, no pa kaj drugače tud ni ko se dela z vinom.
Potem se vidimo enkrat maja na ocenjevanju medic v MB?!

Če dobiš priznanje ali medaljo, potem je vsakršno branje strokovne literature resnično "odveč" ...
Vis Vitalis

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6747Odgovor Ales
Pe Nov 26, 2004 3:26 am

Zdaj sem delal 10l vode 2l medu, kvasovke pa mam saccharomyces cerevisiae. Kako mešanco pa mi ti priporočaš?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6749Odgovor Fizikalec
Pe Nov 26, 2004 5:42 pm

Velika napaka 10 liter vode in 2 kili medu je daleč premalo za medico če bi delal kis potem ja sedaj pa z tega ne more biti nič ker če do konca povre ni harmonije, če ustaviš vrenje tam pa bo vol% alkohola prenizek.

Za medico se uporablja mešanica 4 kile medu AMPAK na skupni volumen 10 litrov se pravi vzameš 5 litrov vode in v njej raztopiš 4 kile medu in ostanek do 10 litrov dopolniš z vodo. Osnova mora it krepko čez 30 Bx vrenje pa ustaviš tam nekje pri 15-16Bx razen za kostanjev med tam pa je osnova višja in se ustavlja nekje pri 20-22Bx...

kvasovke ok to je dobro...kolko Bx je imel medeni mošt, ko si ga naredil?

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6758Odgovor Ales
Ne Nov 28, 2004 5:12 pm

nevem kolk Bx daj mi lahko to pretvoriš v eksle? refraktometer si pa še moram kupit sam nevem do kolk eksejivih stopin rabim da nebom mel pol premalo. pa zanima me kolk žvepla je treba dat da zaustaviš vrenje?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

ŽVEPLANJE

OdgovorCOLON # 6763Odgovor Fizikalec
Ne Nov 28, 2004 8:24 pm

ŽVEPLANJE sem opisal že tule http://www.slovenski-cebelarji.com/foru ... c.php?t=94 bo dobro mal prebrat pod temami ampak naj bo za zdej...

Ko bo odvrelo, je potrebno pretočiti v drugo posodo, lahko ob rahlem zračenju in potem takoj zažveplamo ( najboljše, ko se posoda, kamor bomo prelivali napolni do 1/2, potem dodamo žveplo, premešamo in dodamo drugo polovico medice, ki jo pretakamo. Minimalna vsebnost žvepla je 20 mg/l, maksimalna 35 mg/l. S tekočim žveplom ( 5-6% žveplasta kislina- H2SO3, ne žveplena kislina-H2SO4 !!!) pa računamo takole: za vsak mg/l žvepla, ki ga potrebujemo, moramo dodati 2 ml/100 l medice 5-6% žveplaste kisline (tekoče žveplo). Se pravi: po vrenju bo prosto žveplo na ničli, zažveplati želimo na 35 mg/l prostega žvepla, za to moramo dodati 70 ml tekočega žvepla/100 l medice. Ampak ta teorija pri vinu drži samo, ko je vino stabilno, takoj po vrenju običajno dodamo pri vinu 150-200 ml/100 l tekočega žvepla ( to pomeni, da bi se prosto žveplo moralo dvigniti na 75-100 mg/l, pa ga je potem v praksi po prvem žveplanju po vrenju samo 20-25 mg/l).

Z VINI kompletom redno, na 15 dni spremljati prosto žveplo in dožveplati po zgornji teoriji takoj, ko bo prosto žveplo padlo pod 20 mg/l. Lahko uporabiš kake druge reagente vendar jih ne poznam in ne vem svetovat zato ker delam z VINI kompletom. Samo z žveplanjem boš težko ustavil vrenje moraš zadevo ohladit OBVEZNO kajti to 100% ustavi vrenje.
Zadnjič spremenil 2, dne Fizikalec, skupaj popravljeno 0 krat.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6764Odgovor Fizikalec
Ne Nov 28, 2004 8:50 pm

Enote ( vse tri) ima vsak refraktometer gor tako °Bx kot stare ALI nove °Oe in tud °Kl

Bx-Brix
Oe-Eksle tu so dve skali novi in stari Oe
Kl- Kloster

Tabelo za preračun oziroma sam izračun imam v PDF obliki pretvarjam v JPG in postavljam na galerijo istočasno je zraven tud preračun za količino sladkorja-alkohola.
http://www.slovenski-cebelarji.com/gall ... alk_1_0001

http://www.slovenski-cebelarji.com/gall ... alk_2_0001

Alkohol je približek ° pa so točne. Refraktometer potegne do 30 °Bx in ti za štartno osnovo ne koristi potem moraš kupit še enega, ki ima skalo od 30 °Bx gor kar pa je nepotrebno. Če narediš 4 kile medu na skupni volumem 10 litrov je to SVETO PISMO in nimaš kaj zgrešit razen ustavit vrenje na pravem času 15-16 °Bx to je od 63 do 66,9 °Oe nove ter 61 do 65 °Oe stare. Enako je 12,5-13,4 °Kl
No sedaj sem ti absolbiral že en del tečaja in brez njega boš težko shajal, če hočeš it v kvalitetno pridelavo MEDICE. Nadalje dober vinogradnik je tisti keri je profi v kletarjenju ravno tako je z medico, če ne poznaš "umetnosti" kletarjenja nimaš šans.

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6769Odgovor Ales
Po Nov 29, 2004 2:56 pm

Kolko °Oe pa mora bit na refraktumetru zgornja meja da vem do kire meje morem nabavt da nebom mel dveh tak ko ti. No °Oe so pa najbol natančne zato jo jaz uporabljam. Aja pa kolko mora bit temperatura ko damo medico ohladit?

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6773Odgovor Fizikalec
Po Nov 29, 2004 6:01 pm

Zdaj postavljaš zelo čudna vprašanja?????

Refraktometri so določeni in nobeden nima skale nad 30Bx in enaka vrednost v Oe odvisno za kaj se rabi. Eni so do te meje drugi pa nad to mejo, če hočeš met oba moraš oba kupit in to je normativ jst še nisem videl refraktometra, da bi mel skalo od 0-60Bx oziroma enako vrednost po OE ali po Kl Imaš čebelarski refraktometer ki ti mire % vlage v medu in ima tudi skalo nad 30 po Bx za sladkobo......
Nadalje kje si slišal za to da je enota po Oe najbolj točna? Zakaj pa so potem dve stari in novi Oe katera je točna? Torej po tvoji teoriji so colske mere netočne oziroma so centimetri bolj točni tale mi je mal nova?


Če misliš ustavljat vrenje je lahkjo do -3 komot hraniš pa jo na 12-16 stopinj plusa seveda je potrebno očistit bentotest naredit itd....

Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6776Odgovor Ales
Po Nov 29, 2004 11:44 pm

Povej mi kak očistiš medico? Bentotest misliš --} dodaja bentonita? Glede teh enot briksi so natančni samo v enem delu skale, pa še to v zlo malem pol pa se začnejo vedno večja odstopanja, mal sem pozabo v katere no ta je bla včasih najbol cenjena, ker niti drugih niso poznali. No danes pa se je uveljavla briksi. Katero uporabljajo novi vinarji starejši se nekako nemorjo navadit. No če še nisi ču da obstaja tak refraktometer pa ti jaz zdaj povem da obstaja en kolega si ga je kupil da bo lahk mero predikate (ledeno vino, suhi jagodni izbor izbor.....). Aja kje sem slišal da je najbol točna v šoli kmetiska :) . Oniga za mert vlago oz. prevodnost elektronov, pa majo v našem čebelarskem društvu, pa še za nekaj drugiga majo nevem sem pozab.
Pa še če mi lahko poveš kolko ekslejov je ko nastaviš za medico, pa prosim če mi lahko pretvoriš ker se nadrugem listu nič nevidi.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6789Odgovor Fizikalec
To Nov 30, 2004 5:47 pm

Hja Če se ti splača kupit refraktometer za 80.000 ali več potem vsaka čast moraš biti odličen vinar!? Obstaja po naročilu dobiš vse sam cena ni sprejemljiva za hoby vinarja to je to. NO če si slišal, da je najbolj točna potli čudno, da te o kletarjenju niso nič poučili zgledaš kot čisti začetnik.....
Za merit vlagoi je refraktometer res eni ima poleg skale za vlago še sladkost nad 30Bx odvisno kakega se kupi so od 20.000 pa tud do 50.000 ti čebelarski. Za elektroprevodnost pa se zadeva imenuje konduktometer torej ne mešaj zadev skup oziroima ne meče v en koš..... obe napravi treba občasno dajat na umerjenje zato prihaja do netočnosti pri meritvah tud toplota tekočine je kar velik dejavnik pri merjenjih.
Sem ti rekel, da jst ne uporabljam dva in štartne osnove mošta ne rabiš merit če delaš 4 kg medu na skupni volumen 10 litrov kajti to je preizkušeno. Razen če maš kakšen med z velikim odstotkom vlage potem je druga pesem drugače pa je nepomembno. Vse kar sem do sedaj delal je vse bilo ok in sem dal tud na analizo za nepovret sladkor in vol% alkohola.

Bentoniti so za groba čiščenja za fina čiščenja je želatina, kremenčevo čistilo itd....

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6791Odgovor Fizikalec
To Nov 30, 2004 9:06 pm


Ales
PrispevkovCOLON 13
PridruženCOLON To Nov 23, 2004 1:31 am

OdgovorCOLON # 6794Odgovor Ales
Sr Dec 01, 2004 1:32 am

No reko si da veš kolko ma sladkorja nastavljena medica in bi proso kolk je to v enotah kakih češ no men bi blo bolš v ekslejih ker ker sem navajen na njih tak ko na "sit". Pa do kolko moram pol postit vret do kolko povretiga slatkorja oz kolko mora povret da bo pol 12% alk.? Mimo grede jaz dobim refraktometer do 100 ekslejevnekje za 15000 sit. No pa kaj ti praviš mlad vinar Če vzameš od kdaj traja vinarstvo sem res mlad ja :) :D

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6795Odgovor Fizikalec
Sr Dec 01, 2004 6:08 am

Sem ti poslal tabele za izračun pa malo poračunaj kolk dobiš približno v mešanici kot sem ti priporočil!?

Tud to sem ti napisal ustavit moraš nekje pri 15 Bx ozroma vse enote sem ti podal tud v Oe.

To kar boš za 15.000 dobo je isto ko greš leptop v interspar kupit drgač je dober razen mal pik bo ko ga zalaufaš :wink: :lol:

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 6799Odgovor Fizikalec
Sr Dec 01, 2004 8:50 pm

No še tole 100 °Oe (stare) je 23,75 °Bx torej ti kot tak malo koristi???

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov