Razmišljanja o rojih,naravi, razmnoževanju čebel

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 8924Odgovor divji cebelar
Pe Mar 04, 2005 8:37 am

Pozdravljeni!
Vsi smo nekako že pozabili lansko čebelarsko leto in na pojav nenormalnega rojenja. Mislim, da prav v teh dneh dobivamo odgove zakaj se je to dogajalo. So čebele vedele to česar ni vedela vsa zveličavna stroka???????Sam se nagibam k tej hipotezi. Lansko leto je bilo glede pritoka hrane v panje relativno slabo, zadnje točenje kostanja in lipe je popolnoma izostalo. In če so čebele zaznale ( kako in na osnovi kakšnih znanov ???? ), da prihaja dolga in huda zima, so reagirale na edini mogoči način. Začele so množično rojiti in s tem zagotavljati obstoj vrste, kar je v naravi edini in možen način samoobrambe pred prihajajočo nevarnostjo. To je obenem lahko tudi dokaz, da čebela ni računala na človeka in njegovo pomoč in dokaz, da je še vedno popolnoma naravno bitje, ki živi in se odziva po naravnih zakonitostih. Rojenje je edini naravni način ohranjanja vrste pri čebelah, vse drugo so človekove čira čare in veliko škodo naši kranjici delajo vsi, ki ji želijo na tak ali drugačen način to lastnost omejiti ali spremeniti z raznimi križanji in drugimi genetskimi hokus pokusi. Pravi čebelarji in ljubitelji kranjice bi se morali takšnemu početju najostreje upreti in ga preprečiti.
Ne sme se dovoliti, da bi nekaj deset posameznikov zaradi svoje komercialne lakomnosti uspelo doseči ukrepe, ki bi kratkoročno bili v njihovo korist in dolgoročno v odmrtje naše drage kranjice.
Tako, rokavica je vržena, čakam, da jih ponovno dobim po betici.
Naj vsaj letos medi!!!! in roji !!!!!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 8926Odgovor Fizikalec
Pe Mar 04, 2005 8:49 am

Divji v določenih zadevah bi se z tabo strinjal v določenih pa ne žal je pač po celi črti tako. Roji so zelo dobri vendar niso ekonomični, ker imaš 2 lačna panja in nič medu recimo ali pa zelo malo.
Zima sploh ni dolga je pa malo narobe zastavljena in do sedaj se ni kaj bat, če so družine pravilno nakrmljene in zdravljene vse ostalo je čiračara pa hokuspokus. Če je kdo dal cuker na recept potem je jasno kaj bo in taki so že januarja dajali pogače noter ali začetek februarja....
Je pa to še za pripomnit januarja je bilo zelo lepo za pogledat družine če keri manjka hrane kdor tega ni naredil je en velik "ljubitelj čebel" v negativnem smislu. Divji narava gor dol ampak ŽAL čebele samo z naravo ne preživijo več kot marsikaj drugo zato o tem ni smiselno debatirat....Lahko vsak panj 10x rojil pa bi preživelo od tega vse skup en velik 0

Pa še to tole ne spada med označevanje medu delim temo naprošam da odpreš novo za take debate v bodoče :idea:

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 8927Odgovor divji cebelar
Pe Mar 04, 2005 8:59 am

Dragi moj Danilo, to o čemer ti govoriš, sploh ni bilo omenjeno v mojem prispevku. Malo si ga mahnil mimo, pa nič hudega. To se lahko vsakemu zgodi. Ko boš, in če sploh boš, še enkrat prebral, in če se boš potem še odločil komentirati, bo vsebina tvojega prispevka bistveno drugačna. Vsaj za pričakovati je to.
Lep pozdrav in brez nepotrebnih zamer !

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 8928Odgovor Fizikalec
Pe Mar 04, 2005 9:01 am

Divji zelo dobro sem razumel komentiral sem del kateri se mi je zdel potreben komentarja za ostalo se držim tistega spodaj v podpisu, pa brez zamere..... :wink:

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 8929Odgovor divji cebelar
Pe Mar 04, 2005 9:03 am

O, da bi le bilo tako !!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 8941Odgovor Fizikalec
Pe Mar 04, 2005 4:34 pm

Ja če bi blo tako se sedaj nebi spuščali v nepotrebne komentarje je pa to tak dragi moj Divji:
Prezimujem 140 družin z rezervami vred kar pomeni
2000kg sladkorja letno=360.000
vsaj 4000 prevoženih km z avtom izključno za čebele=248.000 če računaš po kilometru 62 SIT ali veliko več, če računaš porabo 10-11 litrov bencina na 100km
Pride še stroški registracije tovornjaka 100.000
no sedaj pride še 700 satnikov recimo po 160 sit za kos=112.000
700 satnic recimo spet pod ceno na trgu 170 po kosu=119.000
pa še nekaj veterinarskih stroškov in ostalega materialčka pa sva na enem miljočku SLOVENSKIH TOLARJEV.
To je nižje kot so realni stroški ker so cene na trgu višje ni računana amortizacija, delo itd..itd... se pravi na leto imam jaz za bogih 140 družin 1,5 miljona stroškov. Zanimivo pri vsem tem je to, da nikjer niti Petrol nihče noče vzeti kot plačilno sredstvo moje ljubezni do čebel ampak hoče keš magna kartico ali kako drugo kartico. Enako velja za vse ostale trgovine.
Torej tudi od države za ljubezen do čebel ne dobiš NIČ ampak za kaj drugega.
Žal bo vse naravnano kam drugam kot na ljubezen do čebel in našo kranjico sedaj pa če ti imaš tako dobro plačo da lahko financiraš to "ljubezen" je hvalevredno moja žal ne dosega neto tolko kolko sem zgoraj naračunal in imam 2 otroka katera treba nahranit pa še moja usta pa žena in še en kup drugega za normalno preživetje.
Zato mi prosim nehaj z tem ljubiteljstvom to je do 40 družin in če se imaš za "sobotarja" nas za božjo voljo pusti na miru. Moj cilj je tudi tak, da če imam 1,5 miljona autputa hočem met vsaj 2,5 inputa in poleg tega če dobim kaj iz kakih drugih virov (če izpolnjujem pogoje) ni nič narobe........

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 8942Odgovor divji cebelar
Pe Mar 04, 2005 7:19 pm

Dragi Danilo, jeza nikoli ni dobra sopotnica, ko želiš komu kaj sporočiti in z njo se tudi skriti ničesar ne da. Nasprotno, vse se odkrije.
Lep pozdrav!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 8943Odgovor Fizikalec
Pe Mar 04, 2005 7:46 pm

Divji ne gre za jezo ampak za žalostno :cry: resnico kakršna pač je :wink: :lol: :lol: in ne gre za odkrivanje in skrivanje ampak realnost.
Čas bo na igranje z odprtimi kartami breza asov v rokavih.....

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 8951Odgovor divji cebelar
So Mar 05, 2005 8:51 am

Ja dragi prijatelj, vendar potem pa naslov ni pravi. To kar naslavljaš name, pošlji svoji organizaciji, ki ji plačuješ članarino in od njih zahtevaj, da to zate uredijo in ne da ti venomer grenijo življenje z novimi in novimi preprekami, ki jih počasi ne boš mogel več premagovati.
Naj se veliki ( kaj v slovenskih razmerah to sploh je ???? ) še tako trudijo ( pardon: trudite ) malih ljubiteljskih čebelarjev ( soborarjev ) se ne boste nikoli znebili. Pravzaprav jih nujno rabite, ker brez njih tudi ČZS ni več. Bolj, ko v tvoji ( in tudi dovčerajšnji moji ) organizaciji izumljajo in oblastem predlagajo ukrepe s katerimi bi malim zavili vrat, bolj se steguje zanjka okrog velikih, ki so na teh področjih veliko bolj ranljivi in občutljivi, ker gre za denar, za veliko denarja. In sedaj se je začelo dogajati to kar se ne bi smelo. V okviru ČZS so se začeli organizirati prevozniki in " poklicni čebelarji " kot para organizaciji, ki bosta na ramenih najštevilčnejših malih čebelarjev in s pomočjo njihovih članarin skušali uresničiti nekatere svoje cilje. Kako dolgo pa bodo mali sobotarji pripravljeni to financirati, pa je seveda že drugo vprašanje.
Prej boste opustili misel in željo po uničenju sobotarjev, prej se boste lahko posvetili reševanju svojihi komercialnih in drugih s tem poveznih težav ter
problemov. In za konec, v tvojo informiranost, tisti čebelarji, ki so in nekateri še v Prekmurju prodajajo med po 700 in 800 SIT, se ne prištevajo med sobotarje. Pa ti to tako ali tako dobro veš.
Lep vikend ti želim!

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 8952Odgovor Fizikalec
So Mar 05, 2005 11:21 am

Divji sedaj si pa zelooo mimo usekal...
Kot prvo ČZS me ne moti in o njej sploh ni debate dobiš toliko kot plačaš torej zelo malo ali pa nič. Nadalje pred 11 leti ko sem začel in sedaj je na ČZS kar precej narejenega seveda nikoli ni dovolj in nikoli ni tako dobro, da nebi bilo lahko bolje.
Vse kar rabim uredim nekje drugje in ČZS ni tista, ki bi za 5-10 kg medu na leto lahko meni nekaj uredila....jaz sem zase uredil in bi to moral že prej, če nebi bil butast in stokal namesto prijel rešitve ki so ampak za moje neznanje ne morem krivit ČZS :? :shock:
To da veliki nekaj hočejo doseči na ramenih nas malih je absolutna bedarija kajti, če se bo kaj doseglo bodo dosegli veliki tisti z nad 300 panji, naju ne bo poslušal niti vzel resno nobeden sogovornik. Kot taka niti nimava nobene avtoritete za kakršnekoli pogovore z predstavniki MKGP.
Če bi malo pretehtal bi videl, da ni VELIKIH brez sobotarjev in ni sobotarjev brez velikih, nobeden ne bo obstajal brez drugega zato razmišljaš popolnoma narobe. Kar se tiče tega kar omenjaš kot para organizacije se z tem ne strinjam v nobeni meri čeprav nisem zraven v nobeni tej "para organizaciji" so pa tu ljudje ki imajo 300 družin gor, plačujejo davek, so nekaj pokazali in dosegli ter so (po moje) ljudje z dovolj pameti in jajc, da bodo še več. TOLE najino cviljenje in stokanje tule pa ne bo naredilo nič ker prepričujeva eden drugega ali prepričan prepričanega, dokler to teče v mirnem toku in brez zamer sem za debato in nimam nič proti. Cvilit, jamrat in obtoževat nekoga brez razloga pa ni dobro. Če bi ČZS vodili profiji ( 300 družin pa gor) bi ta organizacija drugače funkcionirala. Mogoče bi bilo boilje, da bi profiji šli svojo pot in imeli svojo organizacijo takrat bi videli kaj kje, koliko je možno izpogojevat. Samo takrat bi ti napisal kako so veliki male pustili na cedilu kako so ji uničili kako so vse nase napeljali in spet bi bila tema za prerekanje......
Kot sem pisal za ljubezen do čebel ne boš dobil nič ČISTO nič pa lahko jokaš na ministrstvih kolikor češ.

Po koliko kdo med prodaja je BV tema tud po 800 ga ne proda več kot tisti, ki višje prodaja....

Uporabniški avatar
romeno
PrispevkovCOLON 102
PridruženCOLON To Maj 25, 2004 11:51 am
KrajCOLON Videm pri Ptuju

OdgovorCOLON # 8954Odgovor romeno
So Mar 05, 2005 1:51 pm

Lep pozdrav

Divji. Če čebelariš samo iz ljubezni maš 5 panjev več kot preveč. Po drugi strani pa se je najlepše v življenju preživljat s čim kar rad počneš in združit prijetno s koristnim.
Po domače povedano šimfat ČZS pa je povsem brezveze, ker ni videt da bi se kaj spremenilo na bolje. Blo bi pa zanimivo preštet kolkokrat si že po raznih topicih udrihal po ČZS. Res pa je, da je lažje ostat v opoziciji in kritizirat, kot pa kaj naredit. :!:

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 8955Odgovor divji cebelar
So Mar 05, 2005 7:26 pm

Danilo kateri "profiji" bi kje kaj dosegli????? Daj no. Tistih 200 -300 čebelarjev proti nekaj tisoč sobotarjem ?????? Končno pa, imaš prav, to ni več moja zgodba.
Koliko čebeljih družin bom kot sobotar imel ali 5 ali pa 40, o tem bom pa sam odločil. In o mnogečem drugem tudi.
Lep pozdrav čebelarski kolegi!

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov