Naravne katastrofe

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

Naravne katastrofe

OdgovorCOLON # 7513Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Dec 30, 2004 10:36 pm

Vceraj sem se malo pokregal pri vecerni mizi in me pa se danes malo matra zakaj mora stalno bit ta neumna razlika med, " ta-starim in ta- mladim"?
Ja, moram pa omenit da je hcerka prisla na obisk za en teden in sin pa zivi okoli par oglov in je skoraj dnevno pri nas "na hrani."
Takole, ko smo jedli vecerjo pa je pogovor prisel na to katastrofo v juzno-vzhodni Aziji. Poslusal sem to diskusijo in cez nekaj casa sem se pa malo razpizdil in jo kar malo pocez usekal:
"Tejle Pakistanci pa so vsi zasluzili kar so dobili! Tako da jaz ne bom potocil nobenih solz."
"Fotr!" Je zavpila hcerka od presenecenja. "Kako mores kaj takega rect?"
Zena pa je hitro dodala: "To pa ni nic cudnega! Le kaj takega, ti lahko pricakujes od tvojega oceta!"
"Ja, on je edini z mozgani in in samo belokozci so OK, vsi drugi so pa skum!" Je dodal moj sin.
Ostro sem jih pogledal in hitro dodal, preden me zasujejo z se vecjim kriticizmom. "Ti si pa spet malo narobe! Tudi belcki niso vsi kakor bi morali bit. Toda tejle siromaki so pa vsi precej dalec do kake pomoci, kar se intelegence tice."
"Father! Oni so ljudje kot ti in jaz! Kako mores takole govoriti?"
"Ti pa kar pusti mene iz tega drustva, jaz nebi niti na tisoc let hotel imet kaj skupnega z njimi. Samo poglej te slike na TV! Neumni norci! So pa vsi stali na robu morja, z otroci v narocjih in strmeli v narascajoco vodo, kakor teleta v nova vrata!'
"Kaj pa bi ti delal?" Je jezno odvrnil moj sin. "Oni niso vedeli da je to bil tsunami!"
"Imas prav! Norci ne vedo nic drugega kot pa stat okoli in strmet v to in ono. Vsaki clovek z polovico mozgan, ve da ce imas potres pod morjem da je dobra sans da sigurno sledi tsunami! Ne mores bit noben inginir ali pa raketni scientist da to pogruntas!"
"Ti si pa rasist bigot, oce! Niti oblasti niso vedele kaj bo sledilo. In prvic, niso niti vedeli da je bil tam potres!" Je zakricala hcerka, rdeca v obraz.
"Ja, imas prav. Zakaj pa bi ljudje v vlogi oblasti bili kaj boljsi kot pa tejle bosi revcki na cesti? Ce so pa tejle malo pametnejsi in so vedeli kaj prihaja izza ogla, so pa molcali, ker so pa vohali denar in nic drugega!"
"Kaksno vezo pa ima denar z to katastrofo?" je usekala moja zena.
"Kaksno? Jezus Krist! Kaj ste vsi mozgansko mrtvi?"
"Ti si the one, brain-dead," je odvrnil moj sin. "Ne vem zakaj se s tabo sploh pogovarjamo?"
"Imas spet prav, sem odvrnil jezno! Vsakdo ki bi hranil svojga mulca za 32 let in mu kupoval potrebscine, mora bit brain dead!"
"Jaz zivim v svoji hisi! So fuck off my back, old man!"
"Ti si srecen da si pohabljen! Ce ne, jaz bi te pa usekal na ta debela usta!"
Pogledal sem na mojo zeno. " Preden grem pa u grob bi pa rad srecal tega hudica ki je naredil tega mulca! Jaz nisem bil sposoben kaj takega naredit, niti takrat ko sem bil najvecji pijanec!"
"Nic ne poiskusaj spreminjat temo! Jaz hocem vedeti kaj ima denar z to katastrofo? Razen da bo cel zapadni svet to placal."
"Imas pa to right! Placali pa bomo za to, in to kar precej. Ne vzemite me narobe. Tudi meni se smilijo vsi otroci in zenske pa dekleta ki so tam izgubljeni. Pa to ni bilo treba bit tako hudo kot je.
Samo poglej na novice! Tejle hudici ze zahtevajo da jim posljejo denar in ne material za obnovo in prehrano. Debelo-ritniki v komandi hocejo cash ne pa goods, katere morajo skladisciti in potem prodajati da si svoje zepe nabasejo."
"Fotr! Kako mores tako govoriti? Nucajo tud denar," je zanikarno odgovorila hcerka.
"Sure! Daj jim denar! Kaj pa bojo s tem nardili? Obrisali si rjavo rit? Nucaj malo svojo glavo. Nobena stacuna ni tam pokonci! Vse je pomleto in pokoseno in posrano in mrtvo! Kaj pa bo z denarjem?
"Ce ga imas, si kupis kar hoces in ti ni treba stat v dolgih vrstah da ti vrzejo koscek kruha," je odbrusil moj sin.
"Ne vem zakaj se jaz sploh pogovarjam z vami. Vi niste nikoli v zivljenju bili lacni, kaj pa sele..."
"Zdaj pa spet gremo na to staro muziko. Kdo pa gives a shit ce si ti jedel iz garbic kante? Jaz se nebi z tem hvalil," je usekal mladenic.
"Jaz ti pa zelim," sem odgovoril, "da te nikoli usoda ne pritisne da se moras hranit iz kante odpadkov, ker resnicno vem da nimas jajc za tak opravek."
"Ja samo ti si pa big, tough, mucho, ass-hole!"
"Moc ali pa mucho naj gre na stran. Videl pa sem to ze parkrat preje in svetovna populacija se ne briga, shit, o temu! Vsi hitijo in privazajo aeroplane polne dobrot ki pa se kar izgubijo, preden jih pa vecina siromakov sploh zavoha!"
To je vse bul shit!" Je zakricala hcerka.
"Kid! shut your mouth! Namesto igranja teh neumnih gemov na racunalniku, bilo bi ti dobro da pogledas nekaj konstraktivnega. Racunalniki niso bili inventirani za nerde igrat te neumne igre!"
"Kaj pa ti ves o racunalnikih?" je zalajal sin.
"Nic dosti. Toda malo znanja da imam, pa ponucam da se nekaj novega naucim, ali izvem, kar nisem preje vedel. Ti moras to probat. Tam je materijala da ga clovek ne more prebavit ce bi zivel za tisoc let!"
"Ja, more bull-shit!"
"Ja, bull-shit za tebe in znanje za mene!"
"Ne vem zakaj si se ubijal u rudniku, ce si pa tako pameten?"
"Sin, sedaj si pa prekoracil crto ki deli otroke od mozakarjev. Jaz bi ti pa svetoval da ostanes na temi kjer mislis da nekaj ves. Samo ti bom pa povedal da ko sem jaz delal v rudniku smo pa imeli najboljso placo v drzavi in se danes imamo tudi najboljse benefite."
"Ja pa to ni vec res!"
"Res je da so sedaj place rudarjev kar dosti pozadi drugih. Pa tako je, ker se je prevec "Pussy's" tam zapuslilo in sedaj pa gre vse dol v skret."
"Cel svet gre pocasi k hudicu! Tale potres je pa samo zacetek. Danes je stevilka ze na 114,000, kdaj se bo pa to prenehalo?" Je vprasala zena.
"Tu ni nobenega zdravila. Umirali pa bojo tudi ko se vse pomiri."
"Oni bojo pa OK. Cel svet je ze priskocil na pomoc," je odgovorila hcerka.
"Ta pomoc pa se bo v glavnem znasla in izgubila v mnogih zepih. Na severu Srilanke so do danes ze vsi transporti pomoci izginili. Niti en tovornjak se ni prisel skoz. Kar pa mene veseli je pa fakt, da njihovi drzavljani jebejo svoje ljudi. Takole, sosed krade sosedu in noben ne treba kricat da gre za rasisticno diskriminacijo. Poglej pa na Afriko! Ta crni, pobijajo ta crne! In jaz pravim - go ahead!"
"Oni se pa pobijajo v Jugoslaviji in so beli. Kaj pa ti pravis o tem?"
"Hcerka, tam pa je druga zgodba!"
"Ja, ker je na tvojih vratih!"
"Ves kaj?" Ce te veseli, bom pa rakel takole. Fuck them! Naj se pa vsi pobijejo. Mlatili so nas po Sloveniji! Ko ps smo nazadnje imeli dosti da je vse slo na Jugo pa smo hoteli da en koscek nasega pridelka ostane doma. Oni pa so se razpizdili in smo jim pa pokazali da nas ne bodo kar tako okrog potiskali. Sedaj se pa kar lahko potolcejo med sabo!
Povem pa ti da nikoli ne bo miru dokler je tam ta fovsarija in lakota za denarjem!"
"Na, spet smo nazaj na denar!"
"Ce vi lahko zaprete fucking usta za eno minuto da si lahko odlozim to z mojih ramen - ta diskusija bo pa dokoncana."
"Go knock yourself out, stari norec!"
"Hvala, sin!
"Kar pa hocem rect je da samo debele riti bojo profitirale. Siromaki, pa bojo ostali siromaki.
"Samo malo poglejmo nazaj. Doma... Mislim da je bil Novi Sad da ga je potres poglihal. Jaz sem takrat delal doma v Jeseniski zicarni. Vsaki teden smo morali dati en dan place, drzavi za ta potres. Pozabil sem ze koliko let noben ni videl niti enega pocenega krajcerja od vsega tega denarja ki je bil nabran.
"Pa ta velik potres v Italiji. Kanda je poslala tone in tone oblacil, ker je bila tam zima. (Za nas je zima v Napelju kot nase poletje) Vseeno, ljudje so priceli sprasevati kje je vsa ta pomoc ki je prisla iz zapada. Kanadske oblasti so pa poslale nekaj ljudi v Napelj in videli smo pa na televiziji kako so vsi policajci in pa vojska imeli na sebi te lepe plave, smucarske reklce ki so bili poslani iz Kanade. Noben clovek na cesti pa ni dobil niti ene. Oblasti pa so obtozevale mafijo, toda za nekaj let so bile pa trgovine polne "Dobrot" ki so bile poslane tam kot "relief"pomoc.
"Pa tud doma, v Trentski dolini se ni dosti, ce kaj spremenilo, od zadnjega potresa. Oh ja, Nekaj vasi je sedaj praznih. Pravijo da se jih ne more popravit. Toda kje je pa denar, da je bil za to namenjen. In pozabil pa sem ime tega debeloritnika ki je sel v EU in si kupil par avijonov za lastno uporabo!!??
"Poglejmo na Afganistan. Nic ni boljse tam kot je pa bilo pred sto letih. Glih ne za ljudi. Debeloritniki pa zivijo v palacah, vozijo Mercedese, Hummerje in letajo okoli in svojih lastnih helikopterjih. Imajo pa tudi svojo vojsko, in to dobro opremljeno, do zob! Tam grejo vsi ti bilijoni ki jih amerikanci tam sibajo."
"Ja, father, to je pa politika in ni nic da mi lahko o tem napravimo."
"Ljudje pa bi si lahko malo sami pomagali, ce bi samo malo nucali svoje butice!"
"ONI NISO VEDELI ZA TA POTRES!" so vsi trije zakricali.
Ja, to je res, do ene mere. Toda kaj ta fuck pa ti mislis da je, ko se ti zemlja trese pod nogami, bajte rusijo okoli tebe? Fuck! Rabi tvojo glavo. Petletni otrok ve da ce je potres pod morjem, valovi sigurno sledijo. Cel svet je vedel da je bil tam potres, ob pol devetih zjutraj. En mozakar, pozabil sem kje, je bil na delu v Laboratoriju za 27 let in nikoli ni videl to iglo migat na seizmografu. Toda to jutro je on prvic v celem zivljenju videl to iglo skakat z enega roba do drugega in v istem trenutku je on vedel da je to bil en hudicev potres in tudi kje je le-ta bil.
Tejle siromaki v teh dezelah pa so se pobrali z svojih riti in so za stiri ure zijali v morje in se cudili kako je voda narascala. Fuck! Vidis jih vsaki dan na televiziji. Niso se niti premaknili ko je bila voda do kolen potem ko pa so automobili in colni in razna ropotija pricela plesat okoli, je bilo pa zal - malo prepozno!"
"Fotr! Si bos zabil v to trdo buco, da oni niso vedeli kaj je blo!"
"Veste kaj je pa narobe? Vem da vsak ne bo pameten, kakor vsak ne more bit neumen. Toda, zalostno pa je, da ljudje po celem svetu izgubljajo kontakt z naso naravo. Mogoce jih to nic vec ne briga. Mogoce ne vedo nic bolje. Moje mnenje pa je to - taprvo.
"Strokovnjaki se pa sedaj cudijo kako to da ni tam med mrtvim nobene mrtve ,eksoticne, divje zivali?"
'Ja, zivali vedo kaj se dogaja v njihovi okolici!"
"Ja, my dear! Vse divje zivali so pa bile dosti pametnejse in so jo pa pobrisale na visjo zemljo in do danes niso nasli mrtvo niti eno!

"Pa se ena zgodba ki sem jo pred leti povedal tvoji mami. Bilo je pred leti ko sem bil se majhen mulc. Spomnim se tega se sedaj, ko sem videl to v domacih casopisih in poslusal na to na radiju.
Ah, mislim da je bilo v 1950-tih, v okolici Celja. Dezevalo ja za nekaj dni, kot iz skafa. V sredi noci pa se je neki kmet prebudil k divjem mukanju krav v hlevu. Preklinjal je malo, toda zena ga je prepricala da gre ven in vidi zakaj vse to razburjeno mukanje.
Mozakar je pa le nazadnje sel v hlev in on ni mogel verjeti svojim ocem. Vse zivali so bile zelo razburjene. Krave so noro vlekle na svoje ketne in par konjev je pa ze razbilomedsebojno pregrado z kopiti. Mozakar ni vedel kaj naredit.
Opazil je tudi da so vse kokosi ble visoko pod streho, kar on ni nikoli preje videl. Tudi zajci so bili v enem kotu hleva in stari so bili spodaj, ta mladi pa so plezali eden cez drugega, da se namestijo vse visje v kotu.
Mozakar se je pa bal da se bodo zivali poskodovale z vsem tem neumnim vedenjem, tako da jih je odvezal. Vse do ene so pobezljale skoz vrata, polomile zunanjo ograjo in kljub temi je mozakar spoznal da so vse bezljale na hrib, za hiso. Na brzino je on zagrabil metlo in pognal zajce in kokosi do vrat! Pohitel do svinjaka in ko so vse zivali ble na prostem je pa odlavfal v hiso kjer je zena ze imela otroke pripravljene z nekaj deken in hrane in tudi oni so jo popihali na ta hrib kjer so se vse te zivali stiskale v gruci.
"Cez nekaj minut se je zemlja pricela trest pred njihovimi nogami in kmalu je pa ogromna kolicina vode strmela skoz dolino in odnesla vse kar je stalo na njeni poti.
"V vsem tem dezju, jez na elektrarni se je porusil in jaz sem pozabil, toda bila pa je tam velika materijalna in pa cloveska izguba. Toda ta kmet pa je poslusal svojim zivalim in vsi so bili reseni pred sigurno smrtjo."

Tako moji dragi. Ko izgubimo stik z naravo, nas polom je pa zasiguren...

Moram priznat da sem zgoraj omenil da je bil ta potres v Novem Sadu. Po daljsem razmisljanju pa mislim da je ta potres bil v Makedoniji, v Skopju, ce se spet ne motim..?
Mogoce pa se se kdo doma spominja? Imam pa se to sliko v glavi - da je tam bilo 15,000 izgubljenih ...
Zadnjič spremenil 1, dne FRANK IZ KANADE, skupaj popravljeno 0 krat.
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
JJ
PrispevkovCOLON 237
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 7:16 pm

OdgovorCOLON # 7517Odgovor JJ
Če Dec 30, 2004 11:10 pm

Način debate s tem tsunamijem mi je všeč.

Ni prav da v Alpah vemo kaj so tsunamiji in da ljudje na obalah ne vedo, da morskemu potresu sledi katastrofa. Stvar je v izobraževanju, opozarjanju spoštovanju. Tihi ocean ima šele po potresu (nekaj let nazaj) ko je odplaknilo nekaj ljudi v Kaliforniji in na Aljaski v vodo opozorilni sistem valovanja.

V tem azijskem območju ni bilo resnega sranja od takrat ko je razneslo Krakatau (vulkan). Ne vem koliko je to cca 130 let.

Moderne tehnologije, TV, internet, knjige, izobraževalni sistem so prinesli informacijo. Ko je potres v morju ali bližini morja ne stoj na obali ker prihajajo veliki valovi. To vemo mi tu gor v Alpah ali pa še kakšen Murek kje daleč od obale. Zakaj ljudstva, ki živijo ob morju niso elementarno seznanjena s tem???? Noro ampak resnično. In nobenega alarma ne nič. Morski val tsunamija pa potuje s hitrostjo od 500-800 km/h.

Ko se morski val zgosti v plitvini lahko doseže višino med 10 - 65m.


Ko je razneslo otok Santorini kakih 1600 let p.nš. je izginila Mikenska kultura na Kreti (vzrok za kasnejši vzpon Feničanov in Kartagine). V Stari zavezi pa je eksplozija otoka Santorini opisana v peklu ki se je zgrnil v obliki žarečega dežja in treh dni popolne teme na Egipt. Egipčanske nadloge.

Res pa je da je distribucija hrane, zdravil, informacij, šolanja, itd... na tem svetu nepravična ali neenakomerna. V Afriki in Latinski Ameriki stradajo v Evropi se jebemo s presežki hrane in subvencijami kmetov.

V Alpah vemo kaj je tsunami v Indijskem oceanu se na obali na praktičnih izkušnjah učijo kaj je to.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 7615Odgovor FRANK IZ KANADE
Ne Jan 02, 2005 6:57 pm

Za tiste ki ste ze prebrali mojo zadnjo zgodbo bi rad opozoril na veliko napako. Napisal sem da je ta potres doma- bil v Novem Sadu..?
Po daljsem razmisljanju pa se mi zdi da je le-ta bil v Makedoniji - v Skopju in se sedaj imam v mojih mislih te slike o vseh teh 15.000 izgubljenih dus.

Ce pa se kdo se o tem spominja pa me lahko popravi. Saj petdeset let je pa malo dolgo da se vse natancno spominjas...
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7620Odgovor Kočevski med-ved
Ne Jan 02, 2005 7:45 pm

Frank , res je bil potres v Makedoniji v Skopju in to 7,3 stopnje po Rihterju.
Srečno v Novo 2005 leto.
LP
Koèevski med-ved

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 7624Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Jan 03, 2005 12:44 am

Bilo bi pa malo sramotno ce bi bil dvakrat narobe...
Hvala za potrdilo, Branko!

Tudi Tebi in Tvojim zelim VSE NAJBOLJSE V NOVEM 2005!
Enako tudi vsem ostalim sodelavcem foruma in seveda vsem bralcem!

NAJ SE VAM U 2005 IZPOLNIJO VSE ZELJE IN PA SE KAJ...
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 7691Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Jan 05, 2005 11:41 pm

Cenzura...?

No, ta se mi pa ne dopade prevec. Potem pa se nekako pocutim srecen, lahko bi me ta cenzor obdelal kot je lansko leto obdelal enega potem pa je mrknil, mogoce od sramote?

Lahko pa bi to tudi bilo se slabse, nekaj mojih sporocil pa je kar izginilo iz foruma, tejle pa so le premaknjeni k kosu.
Izgleda da je nekdo tam ki se ne strinja kaj jaz napisem!???
Regards,
Frank

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 7693Odgovor FRANK IZ KANADE
Če Jan 06, 2005 5:17 am

Oglejte si novi album v moji galeriji, stran 3!
Slike podpirajo kar sem zgoraj napisal.
Regards,
Frank

Bojan
PrispevkovCOLON 154
PridruženCOLON To Apr 13, 2004 11:58 am

OdgovorCOLON # 7745Odgovor Bojan
Pe Jan 07, 2005 10:53 am

Zadevo sem perstavil jaz in sicer iz Izkušnje in zgodbe naših zamejcev.
Tam je tema Frank iz Kanade ki je pa že izrazito obsežna in nepregledna....sicer nimam prav veliko časa za moderiranje še tisto malega kar mi je zaupano ampak tokrat sem si vzel nekaj minutk....sicer pa sem tudi pozval k temu da odpirate nove naslove ker sicer je zadeva preveč nepregledna.

Tako da Danilo tokrat nima nič pri tem in za delitev te teme ni odgovoren.
JE pa menda logično da je to čebelarski forum in da se morajo predvsem teme ki se ne tičejo čebel slej ko prej umaknit ker prostor na strežniku tudi ni neskončen....pa brez jeze in zamere.
LP

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 8176Odgovor FRANK IZ KANADE
Ne Jan 23, 2005 6:11 pm

Kliknite na link spodaj - zelo zanimiv in poucen...


http://www.emsc-csem.org/cgi-bin/ALERT_ ... hquakes.sh
Regards,
Frank

c
PrispevkovCOLON 205
PridruženCOLON Če Dec 09, 2004 10:08 am

OdgovorCOLON # 8178Odgovor c
Ne Jan 23, 2005 6:18 pm

To da je toliko malih potresov je samo dobro to kaže samo na to da se zemlja počasi premika in da se sile sproti sproščajo. S tem je nevarnost velikega potresa manjša.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 8262Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Jan 26, 2005 3:39 am

Na moji foto galeriji, sub album: IGRE NARAVE sem uplodal nekaj slik z plaz kjer se turisti vracajo z polno gusto...
Tam si lahko tudi ogledate nekaj nenavadnih bitij iz morskih globin katere jih je cunami vrgel na plaze...
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 8264Odgovor Kočevski med-ved
Sr Jan 26, 2005 9:30 am

Ja Frank ogledal sem si vse fotografije. Toda tista, ko otok postaviš pokonci mi pa ne gre v glavo.
LP
Koèevski med-ved

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 8269Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Jan 26, 2005 5:19 pm

To, da postavis to sliko pokonci, je samo za tiste ki imajo tezave da vidijo kaj je (Buda).
Zelim ti lep dan, Branko...
Regards,
Frank

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov