Žganjekuha taka ali drugačna

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

Žganjekuha taka ali drugačna

OdgovorCOLON # 7417Odgovor Pike
To Dec 28, 2004 10:51 pm

Skorševo žganje pa ni cenjeno zato, ker ga je malo ampak zato, ker je nasploh žganje vseh bolj "ekostičnih" in težko pridobljneih (tukaj gre predvsem za ćas nabiranja in potem dano količino brozge". Za takošno specialiteto žganja veljajo gozdne jagode, robide, maline, skorš, pomaranče (le te nameravam jaz letos namočiti) iz 100 kg pomaranč se baje dobi samo 4 litre žganja, potem je tu še brinje, pa breskev, marelice, češnje, višnje, viljamovke,.. Čeprav tudi žganje iz jabolk (različno po sortah), hrušk (različno po sortah) najbolj so znane viljamovke, čeprav žganje iz drobnice, divje hruške (misli, da sta to dve različni), potem vse podvrste pyrus nivalis razne tepke), slive in češplje, vino, tropine... dajo pravtako odlična žganja, potem so pa tu še različni aromatični dodatki, ki popestrijo oz. obogatijo ali p tudi popravijo oz. prekrijejo napake žganja melisa, komarček, klinčki, poprova meta, suhe fige za slivovko, suhe hroške za hruškovec, rozine za tropinovec,... Lahko se poizkusi tudi žganje iz brezeovega soka, javorjevega soka, rožičev, bezga, jerebike, krompija, ječmena,...

ali bi se dalo odpreti posebno rubriko o žganjekuhi, med čebelarji je precej vrhunskih mojstrov pri pripravi žganja pa bi malo debatirali!!

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 7425Odgovor FRANK IZ KANADE
To Dec 28, 2004 11:33 pm

Pike, vse te zganjske dobrote - sline se mi cedijo in jaz niti ne pijem...
Ko so me Hrvatje vrgli v vojaski zapor, smo pa ponoci sli na stranisce v kanglo, ker strazarji niso upali odpret vrata da gres na pravo stranisce.
Tako v jutru so pa zaporniki pobrali te kangle in drek so pa nucali za pridelavo zganja.
Ne smejte se! Probal sem ga in je bil kar OK!
Regards,
Frank

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7431Odgovor Pike
Sr Dec 29, 2004 11:06 am

Mislim, da je bil letos v Mladino objavljen clanek o kuhanju drekovca

http://www.mladina.si/tednik/200346/cla ... becirovic/.

To je zganje pri katerem se pri destilaciji uporabljajo iztrebi zivali. Baje je pa enkrat en mozakar skuhal drekovac celo iz svojega dreka. Jaz tega se nisem probal ne iz enega ne iz drugega dreka bom pa ob prvi priloznosti. Ce ne bo slo drugace bom pa drugo leto destiliral kaksen liter drekovca iz kravjega gnoja (nabral ga bom pa na Veliki planini, kjer se krave prosto pasejo).

Jaz tudi nisem nikoli maral zganja, dokler nisem pricel stvari malo studirati. Potem me je pa vse skupaj full navdusilo. Ne toliko samo pitje, zganje uporabljam raje za degustiv. Sem pa enkrat na gradbišču z mojimi delavci pil višnjevo žganje. BOMBA, zelo zelo zelo aromatično in okusno, baje je izviralo iz Bosne.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 7432Odgovor Fizikalec
Sr Dec 29, 2004 11:18 am

Jaoj na kaj vse ste prišli zadevo premikam tole ne spada med skorše itdd..pa na zdravje!?

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7438Odgovor Pike
Sr Dec 29, 2004 12:59 pm

kam si pa tole vse premaknu, men tako pocasi dela racunalnik, da ni sans, da bi kaj nasel?
Ali se obeta nova rubrika o zganjekuhi ?! :P :P :P

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7440Odgovor Pike
Sr Dec 29, 2004 1:00 pm

aja :lol: , saj tole je ze nova rubrika :roll: :roll:

Uporabniški avatar
JJ
PrispevkovCOLON 237
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 7:16 pm

OdgovorCOLON # 7448Odgovor JJ
Sr Dec 29, 2004 2:59 pm

Pike

Ko skuhaš vso tole eksotično zadevo iz borovnic, malin itd... te pa potem povabimo na piknik na jagenčka na Vranjo peč.

Bi malce degustirali.

:P :twisted: :lol: :P :twisted: :lol:

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7453Odgovor Pike
Sr Dec 29, 2004 5:19 pm

sam moram prej nekaj delovne sile dobit, da mi bo to nabirala 8)

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7474Odgovor Kočevski med-ved
Sr Dec 29, 2004 9:45 pm

Gospodje pri žganjekuhi je najtežji in obenem zelo zahteven del priprava mase iz katere boste kuhali ali kot v Kostelu rečemo PALJILI.
Sadje mora biti predvsem zrelo, čisto in ne nagnito.
V Kostelu smo znani Tako po medu z geografskim poreklom Kočevski med,
kot Kostelska rakija, katera ima svojo blagovno znamko kot Prekmurska šunka ali idrijske čipke.
Pa da ne pozabite Kotla prijavit.
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7498Odgovor Pike
Če Dec 30, 2004 10:37 am

Sem se pa letos kar malo ustrasil, sem kuhal zjutraj snpa in se kar naenkrat pojavijo trije policaji pri mojem cebelnjaku. U madonca, pa so me dobil (ktola namrec se nimam prijavljenega) . No pa se je pokazalo, da jih moj kotel prav nic ne briga, nekoga so iskali ali bolje lovili, ker so sibali gor in dol.
Je pa fajn, da je v Kocevju vse tako poznano, pri nas v Kamniku je tudi poznan moj med s zganjem se moram pa se prebiti na trg :lol: :lol: :lol:

Kje se pa prijavi kotel?

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7499Odgovor Pike
Če Dec 30, 2004 10:41 am

Se pa cisto strinjam, da je najpomembnejsi element pri zganje kuhi, poleg tankega curka, surovina (sadje) ter proces vretja, saj sem to ze nekje zgoraj omenjal. Me pa zanim, ce je v redu, ce sipas sadje eno na drugo v sod. Ker tezko v enem dnevu zraste za 120l sod. Jaz letos nisem vrel sadja pod vrelno veho, kar pa drugo leto vsekakor bom. Sod sem namrec vsak dan odprl, pri tem se pa izgubi kar precej alkohol, arome,.. Pa se kisik prihaja do sadja, kar pa povzroca plesen na sadju.

Je pa se ena zelo zelo pomembna stvar, ki jo pa velik vecina zganjarjev zanemarja. To so pa peske, pecke in peclji. Ceprav po nekih teorijah naj bi bilo dovoljeno 5% tega v masi. Vendar se pozna naokusu. Se pri enem mozakarju menim, da bi probal nejegovo slivovko brez pesk. Je namrec vsako slivo razpeckal. Pa sila tezko zraven pridem :D

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7502Odgovor Pike
Če Dec 30, 2004 12:40 pm

Letos imam jaz kar malo "zmede" pri zganjekuhi. Namrec letos kuham prvic. Zato se mi pa prepletata teorija in praksa. Namrec teorijo sem precej precej studiral kar nekaj let. Pri praksi ima pa vsak mozakar svoje mnenje. Namrec, prislo je kar nekaj cebelarjev "zganjarjev" pogledat moj kotel in vsak je imel svojo teorijo o zganje kuhi.

Najprej sem ga mao posrla pri sadju, ker nisem namestil vrelnih veh in ker ni bilo vse sadje 100 % zrelo.
Blino sem nehal kuhati pri 10%, zganje sem pa ustavil pri 57 %, ceprav sem pri zganju opazil, da bi ga lahko kuhal do 47 %, ker je tus e kaksen dcl, vendar je pa to ze na meji patoke. Pri 84stopnijah mi je zelo lepo teklo, ce sem pa hotel enakomeren curek ohraniti, ves cas destilacije se je pa enakomerno tudi dvigovala temperatura v kotlu. Pri 57% zganja je bila temperatura v kotlu ze 95 stopinj. Tu je pa tudi nekje meja za patoko in vodo. Je pa bilo full zanimivo, ker sem kuhal loceno slivovko, sadjevec in smarnico. Jabolka me se cekaja. Se cisto drugace obnasajo zganja, sploh pa kolicina prvega toka.
_________________

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7505Odgovor Kočevski med-ved
Če Dec 30, 2004 5:52 pm

Vidim da si izvrstno podkovan. Vsaj teoretično. Ko omenjaš peške je to najpomembneje da jih ni preko 5% pri slivah , ciborah in breskvah ter marelicah. Tam ne smeš drobiti koščic.
LP
Koèevski med-ved

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 7506Odgovor Fizikalec
Če Dec 30, 2004 5:58 pm

Medved vidim, da ti obvladaš tudi praktiko zelo dobro????

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7507Odgovor Pike
Če Dec 30, 2004 6:11 pm

Ja rit pa teorija :D :D , zato sem mel pa letos na zacetku en kup tezav. No, pa saj sem se moral se malo s kotlom spoznati, pa sedaj kar gre. Sem ravno danes razredcil slivovo in "tropinovo" zganje z vodo. Tropinovo je zelo dobro, cim slive se mi pa niso zdele najboljse. Bom jutri se enkrat probal.

Ja, drugace pa jaz planiram, da bom sele po kaksnih 5 letih lahko skuhal res tisto kvaliteno zganje :lol: :lol:

Kaj so pa cibore?! sem malo premisljeval, ce ste se kaj zatipkali pa mi nic pametnega na misel ne pride.

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7508Odgovor Pike
Če Dec 30, 2004 6:13 pm

Ves cas trdim, da so med cebelarji odlicni zgajnarji. Samo malo korajze je potrebno pa bo se kaksen sodeloval. Ali mora prej kotel registrirati :lol: :lol:

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7509Odgovor Kočevski med-ved
Če Dec 30, 2004 8:23 pm

Vse se boš navadil ti Pike in vsi ostali ki vas zanimajo te stvari. Ko boš vsako leto skuhal med 80 in 160 litri dobrega žganja boš spoznal vse zakonitosti, tako pisane kot nepisana pravila žganjekuhe. Če imaš vse operacije žganjekuhe v malem prstu ti lahko skazi vso količino le en zažgan kotel jabolk.
Jaz kuham, že sedem let na plin. Tu gori vse tako kot ti hočeš. Res da je malo dražje. Zato pa lahko tudi dobro žganje prodaš po malo višji ceni.
LP
Koèevski med-ved

Uporabniški avatar
drago
PrispevkovCOLON 51
PridruženCOLON To Apr 06, 2004 7:18 am

OdgovorCOLON # 7515Odgovor drago
Če Dec 30, 2004 11:05 pm

Medo, po moje je cena enaka ali kuham na plin ali na drva;mislim na končni izdelek.
Lep pozdrav iz Metlike
S52DH

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7519Odgovor carniolan
Če Dec 30, 2004 11:17 pm

KAJ CE BI TA DEL DISKUSIJE POSLALI NA VINOTOCE IN DESTILATORJE - TO NIMA NOBENE ZVEZE Z CEBELAMI racunajte da imate samo petletno obdobje glede te snopsarije v EU, potem pa kot ostali - pozabit bo treba na kotle, ki nimajo nobene zveze z tem forumom.

Kogar ge zanima alkoholizem - mene osebno ze ne- dovolj vidim ob cestah mozakov, dvakrat trikrat letno ko pridem dol, kak se potekajo po bankinah in ce bi ga povozil bi bil se jaz kriv NEHAJMO Z TO SNOPSARIJO, rajsi en dober HYDROMEL - MEDICO z kosckom ledu za aperitif pred dobrim kosilom (samo da ni goveja zupa z polno kolesterola) Zals amo se nisem imel prilike tega popiti v Slo v 20 letih, ko sem obiskoval cebelarje en dober stamperle domace medice (ne medenega likerja) !!!!!!!!
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

Uporabniški avatar
Pike
PrispevkovCOLON 1479
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 10:10 pm
KrajCOLON Kamnik
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7531Odgovor Pike
Pe Dec 31, 2004 10:09 am

Jaz tudi kuham na plin, glede na enostavnost uporabe ter zelo dobro uravnavanje plamena (in to hitro) bistveno odtehta kurjenje z drvmi. Ceprav imajo pa drva nek svoj sarm in car.

Carniolan vse cestitke za skoraj popolno abstinenco (ali sem prav napisal) :lol: :lol: . Verjemite, da se da opiti pravtako z medico kot z mdenim likerjem. Ceprav jaz smatram medeni liker kot degustiv in ne kot pitje v kolicinah kaksnega dcl ali vec. Moram pa reci, da nikakor ne zelimo s tole temo spodbujati pitja alkohola, ravno nasprotno, svoje izdelke zelimo narediti kar se, da kvalitetne. Je pa zanimivo, jaz svojih medenih likerjev ne prodam veliko med Slovenci je pa ravno obratno s turisti, ki pridejo k nam. So pa navduseni. Tudi moj medeni liker ni pakiran v embalazah, ki bi bile podobne npr. pivovskim steklenicam ali pa steklenicam kakovostnega vina. Steklenicke so vse licno poslikane in so zelo zelo primerne za darila. Ker mislim, da se malo cenejse buteljke z vinom ze kar malo dolgocasne. Nikakor pa to ne velja za vrhunska vina, predikatna vina, vinske likerje oz. tam, kjer je bilo vlozenega malo vec truda in domisljije. Pac odvisno od vsakega posameznega vinarja. Tako je tudi z nasim medenim likerjem. Kolikor je meni znano se kvecjemu kaksen cebelar napije z medenim likerjem, ker so cene za ne cebelarje kar velike cca 2dcl v licno pripravljeni embalazi stane 800 SIT. Vse je tudi odvisno od kulture pitja in to posamenznika.
Verjetno pridete sem dol za kaksnega prvega maja, ali pa kaksen praznik,k er verjemite jaz sem vsak dan tu doli in ne vem, ce sem ze srecal toliko mozakarjev ob cesti kot vi pravite, ki bi se zibali sem ter tja, kaj sele, da bi jih povozil :) Vendar ni tu doli nisc drugace kot npr. gori. Sem se 6x v treh letih peljal s trajektom z Danske v Gotteborg (na Svedskem) (Mislim, da spet nisem prav napisal). Tam pa res vidite alkoholizem in hazarderstvo v skoraj nemogocih razseznostih. Ko sem se kaksne trikrat pelajl zvecer po Marseilu (v Franciji, ne vem kako se prav napise), sem se zgubil in verjemite tudi jaz sem videl kar precej mozakarjov in zesnk, ki niso bile ravo trezne, vecinamo so podpirali kaksno ulicno svetilko ali pa na Azurni obali je bilo kljub vsemu bliscu malo stran z glavne ob morske magistrale cisto drugace. no, St. Tropez je bil res malo bolj cist, vendar cene tako zasoljene ko sam hudic. Monako je bil pa res cist, vendar ta zali ni francoski :D

Torej, meni prav pase popiti kaksen dcl dobrega vini in se kako pomembno je, da cebelarji debatiramo o pridelavi in destilaciji zganja, ker kot sem ze omenil bomo s tem kvecjemu samo povecali kvaliteto svojih pridelkov in zadovoljen bo tako cebelar kot koncni potrosnik, ki pa vsekakor ni nek konzument alkohola.

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7540Odgovor Kočevski med-ved
Pe Dec 31, 2004 11:28 am

Za dober medeni liker je potrebno dobro žganje. mislim da ni nič narobe če malo omenimo kuho domačega slovenskega žganja.žganja
LP
Koèevski med-ved

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov