MESEČNA OPRAVILA V AŽ PANJU v JANUARJU

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

MESEČNA OPRAVILA V AŽ PANJU v JANUARJU

OdgovorCOLON # 7297Odgovor Kočevski med-ved
So Dec 25, 2004 5:11 pm

Pozdravljeni, spoštovani in cenjeni čebelarji.
Najprej naj vam in vašim domačim zaželim obilo zdravja in osebnega zadovoljstva, pa tudi, da bi bile vaše čebelje družine v novem letu čim bolj zdrave in da bi v vaši okolici medilo bolj kot kadar koli doslej.
Naj se vam še predstavim: sem Branko Obranovič iz Šalke vasi 44a pri Kočevju. Čebelarim s 34 10-satnimi AŽ-panji. V čebelnjaku imam tudi 12 rezervnih sedemsatarjev, preizkušam pa tudi dva nakladna GJ-panja. Čebelnjak z 21 AŽ-panji stoji ob reki Kolpi v Kostelu, eni najmanjših slovenskih občin, v vasici Poden, materini rojstni vasi. Poleg čebelnjaka je še paviljonček s tehtnico za kontrolo dnevnega donosa. Jeseni pripeljem v Poden na prezimitev tudi prevozno enoto z 12 AŽ-panji. Te panje med sezono vozim po Kočevski na lipovo in gozdno pašo ter v Belo krajino v vas Kot pri Semiču na kostanjevo pašo. Torej dela več kot dovolj za popoldanski prosti čas.
Na povabilo prijatelja Danila Bedeka, ki je lani pisal mesečna opravila v AŽ-panju, sem se odločil, da jih bom letos skušal pisati sam. Ta opravila naj bodo namenjena predvsem mlajšim čebelarjem, za starejše pa naj bodo majhen pripomoček ali opomnik pri vsakdanjih opravilih s čebelami. V svojem pisanju bom nekaj pozornosti namenil tudi prodaji čebeljih pridelkov, saj opažam, da se nekateri čebelarji prav norčujejo iz pridelkov svojih čebelic. Svoje oziroma čebelje pridelke namreč prodajajo daleč pod ceno.
No, pa preidimo na čebelarska opravila v tem mesecu.
Obrnili smo prvi list na novem koledarju. Novi so tudi naši načrti za prihajajočo sezono. Tako se ponavlja iz leta v leto, iz sezone v sezono. Čebelje družine nas s svojim razvojem vsako leto znova presenetijo, čebelarji pa smo ob tem veseli, ker lahko ob delu s čebelami rešujemo probleme, ki nastajajo v igri ljudje proti naravi.
Pred nami je najhladnejši mesec v letu. Velikokrat slišimo, da čebelam ne pride do živega niti najhujši mraz, če imajo na voljo dovolj kakovostne hrane, če so številčno močne in če jih nihče ne moti.

V čebelnjaku in v panjih čebelar ta mesec pravzaprav nima kaj početi, če je novembra ali decembra z oksalno kislino zatrl varoe v njih. Če pa mu to zaradi premrzlega vremena ni uspelo, naj to stori, dokler v panjih ni pokrite zalege. V drugi polovici januarja namreč začnejo matice v gnezdu zalegati prva jajčeca. Najprimerneje je, da si tedaj, ko je zunanja temperatura vsaj 6 °C, pripravimo liter sladkorne raztopine v razmerju 1 : 1 in vanjo zamešamo 35 g oksalne kisline. Raztopino segrejemo na približno 36 °C ter med vsako zasedeno ulico pokapamo po 5 ml. Z oksalno kislino je dovoljeno zdraviti družine samo enkrat v zimskem času. Med delom uporabite zaščitne rokavice in očala, v bližini pa imejte vedro čiste vode.
Sam za zimsko zatiranje že peto leto uspešno uporabljam Jurkovičev sublimator. Pri tem delu pa je obvezna uporaba zaščitne maske, zlasti pri delu z AŽ-panji, ki so zloženi v zaprtem čebelnjaku.
Sicer pa je januar mesec, ko čebele najbolj trpijo zaradi mraza, ponekod pa tudi zaradi vlage.
Čebele pustimo pri miru, saj se proti koncu januarja temperatura v panju zaradi prvih zaleženih jajčec zviša na 33-35 °C, čebele pa morajo vzdrževati stalno temperaturo. Pred čebelnjakom počistimo snežno odejo. Petdeset metrov od čebelnjaka postavimo krmilnico za ptice, ki naj bo vedno polna sončnic in prosa, da lačne ptice na bradah panjev ne bodo iskale čebel.
Pozimi, ko je časa na pretek, se tudi izobražujmo. Prebirajmo literaturo o čebelah, prodaji čebeljih pridelkov, seznanimo se s predpisi in zakoni, ki se nanašajo na področje čebelarstva. Vse znanje, ki ga bomo pridobili ali obnovili čez zimo, nam bo spomladi in čez leto bogato poplačano. Davek na neznanje je namreč v čebelarstvu lahko zelo visok. Vsaka čebelja družina je vredna veliko več, kot mislijo tisti, ki nam v zadnjih nekaj letih zastrupljajo naravo in čebelarstva.
Zdaj je tudi čas, da pripravimo dovolj satnikov, jih zažičimo in shranimo na police, tako da bodo pripravljeni za spomladansko vtiranje satnic. Pri nakupu satnic bodimo pazljivi, zato jih kupujmo le pri tistih čebelarjih, ki imajo sterilizatorje voska, da si ne nakopljemo nepotrebnih bolezni.
Morda bo januarja že tudi kak izletni dan. Tega dne čebelar ne bi smel zamuditi. Če pred čebelnjakom leži sneg, naj čebelar očisti okolico, pred panje pa naj natrosi slamo, seneni drobir, pepel ali žaganje, da se utrujene čebele ne bodo vsedale na mrzla tla in tam otrpnile in pomrle. Za izkušenega čebelarja je brada panja kot odprta knjiga. Vse družine, ki lepo izletavajo in se mirno vračajo na brado, tam počijejo in se počasi skozi žrelo vrnejo v panj, so zdrave. Če opazimo, da čebele iz nekaterih panjev sploh ne izletavajo, narahlo potrkamo po panju. Če zaslišimo rahlo šumenje, je z družino vse v redu. Pač ni imela potrebe, da bi izletela na trebljenje.
Če pa ob rahlem trkanju iz panja ni slišati šumenja, je taka družina lahko odmrla. Da preverimo, ali je družina resnično odmrla, panj odpremo zadaj. Lahko se zgodi, da je družina številčno slaba in sedi na zadnjem okencu. Tak panj takoj zapremo. Če pa je družina odmrla, panj očistimo mrtvic, brado panja pa zapremo, da ob izletnem dnevu ne izzovemo ropa.

Poziv mlajšim čebelarjem

Ko se odločite za čebelarjenje, si najprej poiščite mentorja, ki vas bo uspešno popeljal v čarobni svet čebel.
Kot strokovna literatura je za začetnike zelo primerna knjiga OD ČEBELE DO MEDU več avtorjev, strokovni urednik pa je bil, žal, pokojni dr. Janez Poklukar. V njej bo mlajši čebelar našel vse, kar potrebuje za nekaj let čebelarjenja. Priporočam tudi videokaseto z naslovom Čebelarstvo. Pomembno je tudi, da se vključite v dejavno čebelarsko društvo in da postanete član ČZ Slovenije, saj boste le tako na tekočem z dogajanji doma in po svetu. In ne nazadnje, na spletnih straneh deluje kar nekaj skupin s področja čebelarstva. Naj vas spomnim na nekaj naslovov, katerih član sem tudi sam:
http:// www.cebelarska-zveza-slo.si
http://groups.yahoo.com/group/cebelarji
http://groups.yahoo.com/group/cebelar
http://groups.yahoo.com/group/MedoviteRastline/
http://groups.yahoo.com/group/PeterPavelGlavar/
http://groups.yahoo.com/group/nativehive-CARNIOLA/
Zadnja je namenjena čebelarjenju v vseh nakladnih panjih.

V novejšem času je začela delovati največja spletna stran čebelarstva v Sloveniji s spletnim naslovom: www.slovenski-cebelarji.com. To je naš Forum slovenskih čebelarjev. Glavni moderator skupine Slovenski čebelarji je čebelar in vzrejevalec matic Danilo Bedek.

Trženje čebeljih pridelkov
V veliko zadovoljstvo nam je opazovati, kako se gosta zelenorjava ali rumena tekočina cedi iz točila skozi sito v posodo za med. Ko doma v prostoru za prodajo medu tega pretakamo v kozarce različnih oblik, jih opremljamo s prijetnimi in domiselnimi etiketami, pa smo naredili le pol koraka, da si povrnemo nekaj stroškov, ki smo jih imeli prek leta.
Prodaja medu in drugih čebeljih pridelkov porabniku ter znanje komuniciranja s kupci sta pri čebelarstvu pravzaprav piki na i. Pri prodaji je zelo pomembno dobro poznati čebelje proizvode. Znanje o tem si boste pridobili iz primerne čebelarske literature. Kupcu moramo prisluhniti in z njim dostojno komunicirati. Če boste delali tako, da boste kupcu med pogovorom dovolili tudi razmislek, bo to pika na i, ker se bo čutil počaščenega.
Če boste upoštevali nasvete, se bo vaš trud s prodajo podvojil in zadovoljstvo bo vedno na vaši strani.
Vedite, da je dandanes, ob poplavi raznovrstnih čebeljih pridelkov, trženje zelo zahtevno opravilo.
Kot članici Evropske unije nam bo v veliko pomoč »kolektivna blagovna znamka«. Vključite se v KBZ in dokažite, da je vaš med boljši od uvoženega, saj je med s kontroliranim poreklom.
Preberite knjigo iz strokovne zbirke Čebelarstvo – ČEBELJI PRIDELKI, ki jo je za nas napisal velik poznavalec in vodja projekta KBZ g. Milan Meglič.
Naj na koncu še omenim, da nobenemu čebelarju, ki pozna zakonitosti čebelarstva in blagovne znamke, ne bo težko doma prodati 500 in več kilogramov dobrega medu. V mojem primeru je to med z geografskim poreklom »Kočevski med«.
Čebelji pridelki vam bodo šli resnično za med.
Naj bo za uvod in prvi mesec tega leta dovolj.

Čebelarski rek:

Kadar skrb me tare, žalost me prešine, pri čebelah razvedrim se, skrb pozabim, žalost mine.

Bralce prosim, da svoje pripombe pošljejo na moj e-naslov: brankoob@volja.net ali me pokličejo na GSM, št. 041/548-856.
Nekaj o našem čebelarstvu pa si lahko tisti, ki uporabljate internet, ogledate na naslovu:
www.geocities.com/cebelarstvo_obranovic/
Na koncu naj omenim da bodo skoraj taka navodila izhajala tudi v reviji SLOVENSKI ČEBELAR glasilu slovenskih čebelarjev. Lahko pa si jih skupaj s fotografijami ogledate na moji spletni strani:
http://www.storzek.net/cebelarstvo-ma-ja/
NAJ -MADI
LP
Koèevski med-ved

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov