Opravila december

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Opravila december

OdgovorCOLON # 7261Odgovor Fizikalec
Če Dec 23, 2004 8:47 pm

Leto je naokoli, čebele so se že stisnile v zimsko gručo in tudi meni počasi pada delovna vnema za pisanje. Najteže se lotevam pisanja tega zadnjega članka, saj sem, kot kaže, počasi izčrpal svojo »bazo podatkov«. Temperature so ta mesec lahko povsem zimske, prav tako pa že lahko zapade tudi sneg. Čeprav naj bi čebele pustili povsem pri miru, naj velja opozorilo za vse tiste, ki jim doslej ni uspelo opraviti zimskega zatiranja varoe, naj to storijo ta mesec, če jim bo vreme to še dopuščalo. Enako velja za paženje. Na podlagi svojih izkušenj priporočam, da družine decembra zapažimo, če tega nismo storili že prej. Prav tako priporočam, da na vratih panja odpremo zgornjo prezračevalno loputo, saj bo to omogočilo stalno uhajanje vlage, žrel panjev pa ne ožajmo. Čebelnjak tudi pospravimo, saj odslej v njem nimamo več kaj iskati, čebele pa potrebujejo predvsem mir. Če imamo težave z glodalci, jim nastavimo kakšne vabe, na brade panjev pa pritrdimo zaporice, če tega še nismo storili. Kadar so zime blage in z majhno količino snega, nam miši in rovke povzročajo velike težave, zato se velja malce potruditi. Enako velja za prevozne čebelnjake, saj se ti škodljivci zelo radi naselijo v kabinah vozil. Krmilnic za ptice ne postavljajmo v bližino čebelnjaka, če pa jih vendarle želimo postaviti, storimo to čim dlje stran. Ptice bodo prihajale pobirat mrtvice na brade panjev in s tem povzročale nemir, to pa zelo neugodno vpliva na prezimovanje. Vsak, ki ima nekaj volje in ustvarjalne žilice, se bo zdaj podal tudi v kakšno priročno delavnico. Časa za izdelavo novih in popravilo starih panjev ter za izdelavo satnikov bo zdaj več kot dovolj. Začnimo torej za novo sezono pripravljati vse, kar bomo potrebovali, saj čas hitro beži.
Naše izdelke pripravimo za božični in novoletni čas, saj se bo povečalo povpraševanje po teh izdelkih v lični darilni embalaži. Vsekakor moramo izrabiti ta čas in naše izdelke prodati s čim več dodane vrednosti. Ta mesec kupci največ denarja porabijo prav za nakup daril, zakaj ne bi na to področje intenzivno posegli tudi čebelarji ter si odrezali svoj del pogače. Seveda bomo sami težko prodrli na ta zahteven del tržišča, saj je konkurenca predvsem pri ponudbi poslovnih daril zelo velika. Za ta namen se bomo morali povezati s kakšnim podjetjem, ki se profesionalno ukvarja s tovrstno dejavnostjo. Izkupiček bo v tem primeru seveda manjši, vendar bomo še vedno dosegli precej boljšo ceno, kot če bi med prodali grosistu.

Smo izpolnili zastavljene cilje?
Glede na to, da pri čebelah nimamo več pravega dela, bo nekaj več prostega časa vsekakor pametno nameniti za neke vrste inventuro. Bodisi iz zapiskov ali kako drugače skušajmo ugotoviti, ali smo izpolnili vse naše načrte. Prav tako skušajmo ugotoviti, kaj bi lahko izboljšali oziroma popravili ter kje smo zgrešili zastavljene naloge. Do dobra preučimo področje, na katerem smo imeli težave, kajti le na ta način se jim bomo v prihodnje izognili ali jih vsaj zmanjšali. Usvojiti moramo določeno tehnologijo dela za svoje področje, in kot vedno ponavljam, kakšno novo metodo oziroma opravilo preizkusimo na določenem številu družin, ne pa na vseh. Vse, kar delamo oziroma preizkušamo, počnimo pri omejenem številu družin, tako da bomo potem lahko primerjali rezultate in ocenili pravilnost postopka. Veliko informacij najdemo na spletni strani in forumu »slovenski-cebelarji«, vendar te ne morejo nadomestiti praktičnega prikaza nekaterih postopkov. Ob pisanju o idejah oziroma zastavljenih ciljih pripravljam strojno in programsko opremo, da bi z mini w-lan videokamerami lahko videosekvence prenašal neposrednona internet. S tem bi začetnikom omogočil boljši vpogled v dogajanje oziroma samo opravilo pri vzreji matic ali samem delu čebel v panju. Seveda so tu ključni problem finance, saj so te kamere so tudi strahovito drage, vendar upam, da bom projekt uresničil za sezono 2006, prej pa mi verjetno ne bo uspelo, če ne bom našel kakšnega sponzorja. To je prednostni projekt v mojem čebelarstvu in vključuje dve leti priprav in testiranj ter usposobitev vse potrebne opreme. Vsekakor sam tega ne bom zmogel, zato mi pri tem s svojimi izkušnjami in znanjem pomaga ekipa portala z elitno zasedbo strokovnjakov s tega področja, vendar se pogosto kaj kje zatakne. Vabim vse, ki to področje obvladate oziroma imate konkretne predloge, da se oglasite na moj elektronski naslov ali telefon.

Izobraževanje
Zimski meseci so kot nalašč za izpopolnitev našega znanja. Udeležujmo se različnih predavanj, ki jih organizirajo čebelarska društva ali območne zveze društev. Prav tako potekajo tudi vse aktivnosti na področju pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije čebelar/čebelarka. Čeprav nekateri čebelarji menijo, da tega ne potrebujemo, je v zadnjem času vse več stavri odvisnih od tega certifikata. Ta je poleg drugega pogoj za vsakogar, ki želi postati oziroma se na novo registrirati kot vzrejevalec matic. Če sproti spremljamo vso čebelarko problematiko, vemo, da postajajo proizvodnja, trženje ter izpolnjevanje določenih zakonskih obveznosti vse zahtevnejši. S tem se moramo sprijazniti, saj bo tega vedno več, ne samo na čebelarskem, ampak tudi na drugih področjih. Zato mnenje, da dodatnega izobraževanja ne potrebujemo, niso upravičena. Enako je s tehnologijo dela, saj se tudi ta spreminja, mi pa moramo slediti spremembam, če hočemo biti uspešni. Vsekakor je naša največja skrb in pozornost usmerjena v boj proti varoi, čeprav je v ozadju še veliko večjih nadlog, ki prihajajo k nam. Kot beremo, so malega panjskega hroščka (Aethina tumida) pred približno mesecem dni že odkrili na Portugalskem, kamor je prišel po nelegalnem uvozu matic. Verjetno bo treba pripraviti kakšno predavanje o tej temi in čebelarje pravočasno opozoriti na novo nadlogo. Zajeten kup informacij o tej temi najdete na: http://www.slovenski-cebelarji.com/foru ... m.php?f=69 Tam boste našli tudi povezavo s fotogalerijo, v kateri je g. Frank Lukezic, naš rojak, ki živi v Kanadi, objavil nekaj slik. Pogled na te slike ni kaj nič prijeten, zato upam, da ta nadloga nikoli ne bo prišla tudi k nam.
Spet smo pri računalniku in internetu. Čeprav ta tema ni neposredno povezana s čebelarjevimi opravili, bom pozval vse, ki imate dostop, da se vključite tudi po tej poti. Prav zdaj, ko pišem tale navodila, smo na portalu »slovenski-cebelarji« poskusno pognali sistem elektronskega izobraževanja ali študija na daljavo.


Sistem deluje na naslovu: www.ecis.slovenski-cebelarji.com/ecis/, ta hip pa sta na voljo predmeta »Čebelarstvo za začetnike« ter »Biologija žuželk«. Druga tema je zelo zanimiva in poteka vzporedno s študijem na Biotehniški fakulteti, nosilec predmeta pa je doc. dr. Janko Božič, ki je doktoriral leta 1996 na Louisiana State University v mestu Baton Rouge v ZDA. Upam, da bomo s komisijo za izobraževanje pri ČZS našli skupni jezik in s skupnimi močmi ta sistem izobraževanja na daljavo ADL (Advanced Distance Learning) še razširili na več sklopov in tematik. Vsekakor je to eden najpreprostejših načinov, kako si znanje pridobimo kar v domačem naslanjaču. Ta način bo verjetno privlačnejši za mlajše čebelarje, ker se bolje spoznajo na ta način komuniciranja. Kaj več bom skušal opisati v sodelovanju s celotno ekipo portala »slovenski-cebelarji« v kakšnem posebnem članku za revijo prihodnje leto. Imamo torej veliko idej in možnosti, z nekaj motiviranosti in dobre volje pa jih lahko tudi uresničimo. Prosim vse, ki imate dostop do interneta in bi želeli sodelovati kot moderatorji za potrebe portala ali kot spletni oblikovalci, da se oglasite na moje kontaktne podatke.

Želje ob koncu leta
S pisanjem letošnjih navodil sem skušal prikazati predvsem moj način čebelarjenja oziroma celoten sklop opravil, kot jih izvajam sam. Vsekakor vem, da mi ni uspelo zadovoljiti vseh bralcev, saj so navodila namenjena predvsem začetnikom, čeprav jih berejo tudi starejši čebelarji. Veselilo me je, da me je poklicalo kar nekaj bralcev ter želelo bodisi dodatna pojasnila in pomoč ali pa so mi posredovali svoje konkretne predloge. Večino stvari sem upošteval in vključil v svoje članke, vseh pa mi, žal, ni uspelo. Navodila so bila verjetno bolj namenjena mladim čebelarjem in uporabi naprednejše komunikacijske tehnologije. Vsekakor pa za vse tiste, ki so potrebovali in bodo še potrebovali dodatna pojasnila in pomoč, ostajam dosegljiv še naprej.
Vsem čebelarkam in čebelarjem ter bralkam in bralcem revije Slovenski čebelar želim blagoslovljene in mirne božične praznike ter srečno, zdravo, uspeha polno in seveda čim bolj medeno leto 2005.

Veliko zadovoljstva in uspeha želim tudi piscu mesečnih navodil v prihodnjem letu!

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov