Kremni med

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

Kremni med

OdgovorCOLON # 6110Odgovor Ă
Če Okt 28, 2004 7:48 pm

Tukaj pa bi bil zelo vesel,če bi kdo kaj napisal o kremnem medu (proizvodnja,prednosti,...). :roll:¸
Ga kdo slučajno proizvaja??

Uporabniški avatar
AndrejR
PrispevkovCOLON 41
PridruženCOLON Sr Apr 14, 2004 7:38 am
KrajCOLON Bohinj

OdgovorCOLON # 7189Odgovor AndrejR
Sr Dec 22, 2004 2:44 pm

Ja tude mene zanima vse o kremnem medu :?: .... Lepo bi bilo če bi se kdo izprsil in tudi nam, ki stvar ne poznamo povedal kaj več o tem. Zanima me, kakšen med potrebujemo za izdelavo, in kako stvar spravimo v kremnato obliko!

LP Andrej
Vsak po svoje, Bohinjc pa s svedrom!

c
PrispevkovCOLON 205
PridruženCOLON Če Dec 09, 2004 10:08 am

OdgovorCOLON # 7206Odgovor c
Sr Dec 22, 2004 6:20 pm

No o kremnem medu je bilo vse napisano v SČ pred nekaj leti upam, da berete tovrstno literaturo. V bistvu ga ni problem izdelati. Imamo več tehnologij. Na pamet se jih nisem naučil, ker tudi trga za njega nimam. In tako smo pri drugem problemu, kako to plasirati, sam nisem našel pametne možnosti (prodaja nekaj kg doma pa ni zanimiva).

V bistvu je kremni med med ki ga speniš tako da izgleda kot maslo, lažje je če je že delno kristaliziran gre pa tudi brez da bi bil. Vsi postopki se sestojijo iz cepljenja kristalov in mešanja do dokončne kristalizacije. Ideja je v tem da so kristali tako mali in v medu tako veliko zraka, da se ga da mazati.

Ă
PrispevkovCOLON 181
PridruženCOLON Sr Avg 25, 2004 10:56 pm

OdgovorCOLON # 7319Odgovor Ă
Ne Dec 26, 2004 10:32 am

Pa prosil bi samo še za bolj podroben potek pri predelavi
medu v kremni med. :roll:

Uporabniški avatar
vlado
PrispevkovCOLON 319
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 8:21 pm
KrajCOLON Bela krajina
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 7321Odgovor vlado
Ne Dec 26, 2004 11:50 am

Ena izmed pritožb kupcev, ki jo neštetokrat slišimo je, da je tekoči med nepraktičen za uporabo. Težko ga spravimo iz steklenega kozarca, ne da bi popackali mize. Da bi ustregli tudi tem pritožbam uporabnikov napravimo kristalizirani med v obliki kreme.

Tega pripravimo tako, da na drobno zmeljemo manjšo količino kristaliziranega medu, ki ga vmešamo v manjšo količino hladnega tekočega medu. To mešanico spravimo v hladen prostor s temperaturo okoli 10 C, kjer počakamo da po približno enem tednu kristalizira. Takrat ga zopet zmeljemo in s tem razbijemo še tako majhne kristalčke medu. Tako dobimo štarter.

Med, ki mu hočemo dati obliko kreme za kratek čas segrejemo na 70 C, ga precedimo in odstranimo iz njega vse kar bi lahko motilo kristalizacijo. Hitro ga ohladimo na 35 C in mu med mešanjem dodamo cca 10% prej pridobljenega štarterja. Dobljeno mešanico pustimo počivati nekaj ur, da se zračni mehurčki dvignejo na površino, nato pa jo prelijemo v posodo, v kateri bomo med prodajali. Med je pripravljen za uporabo oz. prodajo po približno 6 dneh. Toliko časa naj bodo posode z medom spravljene pri temperaturi cca 27 C.

S tem postopkom dobimo gladek in okusen med v obliki kreme z neomejenim rokom uporabe. Njegova gostota je tolikšna, da ga lahko mažemo na kruh brez packanja okolice. Takšen izdelek lahko prodajamo skupaj z svojim točenim medom in medom v satju. Pri tem ne pozabimo kupce opozoriti, da je med v obliki kreme 100 % čist in da ne vsebuje nobenih dodatkov.

c
PrispevkovCOLON 205
PridruženCOLON Če Dec 09, 2004 10:08 am

Vlado

OdgovorCOLON # 7335Odgovor c
Ne Dec 26, 2004 3:00 pm

To je v bistvu drobno kristaliziran med. Ne strinjam se s trditvijo da med segrejemo na 70 stopinj ker potem prodajamo samo sladkor vse kar je v njem uporabnega pa uničimo.
Zadnjič spremenil 1, dne c, skupaj popravljeno 0 krat.

c
PrispevkovCOLON 205
PridruženCOLON Če Dec 09, 2004 10:08 am

Drug recept

OdgovorCOLON # 7336Odgovor c
Ne Dec 26, 2004 3:04 pm

Med nič ne segrevamo in samo dodamo kristalizacijska jedra. Vsak dan ga mešamo, da se lepše strdi in da v njega umešamo zrak (dobimo večjo zračnost) Za to uporabimo trikotno letev katero lahko vrti vrtalni stroj (cca 3 cm premera). namesto mešanja pa se uporablja tudi posebna priprava (drago kot hudič) s katero pod pritiskom razbijemo kristale v mate kristale. Za startna jedra bi priporočil kakšno vrsto medu ki že po naravi drobno kristalizira. Glede na prejšnji članek p abi priporočil temperaturo okoli 14 stopinj ker tam med najhitreje kristalizira. Če tekoč med zamrzneš se kristalizacija skoraj ustavi.

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 7350Odgovor FRANK IZ KANADE
Po Dec 27, 2004 12:24 am

Jaz sem v mojih casih (starih) pridelal kar dosti kremnega medu toda da se vam izplaca to delati pa se mora napraviti brez prevec packanja, hlajenja, sigurno ne ogrevanja, itd.
V glavnem se mora naredit jedro ali seme ali kar ga pac klicete. Zgoraj je ze to zelo dobro opisano. Jaz bi dal v stekleno posodo kakig 10 kg tekocega medu notri vrgel 10 % jedra - semena in potem pa to posteno zmesal z "MIX-Masterjem" vecinoma pa sem si kupil nekaj Rocnih Elektricnih mesalcev - te ki jih vase kuharice imajo za mesat testo za kruh ali pa pogace. (Ko ga nucas, ene tri ali stirikrat, pa ti crkne) Zelo vazno pa je da ta masina ima dve vrtljivi napravi - namesto ene! (Zal ne vem kako se le-te klicejo)
Samo mesalec z DVEMA pomesa v med dosti zraka da se kremni med naredi v pol ure ali pa malo vec!
Ko ta med izgleda kot mora -bel - ga takoj vlijete v 500gm plasticne posode za prodajo.( Ce to ni takoj narejeno bo pa sam hudic, probat to spravit v posodico...) Le-te izgledajo kot te za Margarino, nikol se pa ta stvar ne da v kozarce.
Vse to napravljeno potem pa postavite te kontajnerje na hladno v klet ali pa preprosto na cementna tla, kjer je temperatura pod to- ki jo drzite povprecno v hisi. Res je pa da hladneje je, hitreje se bo med skristaliziral.
Samo ko se kristalizira na brzino se pa mali kristalcki malo zdruzijo in kvaliteta je pa potem malo nizja.
Vseeno, ko ga pakirate le-ta je gotov da se proda in kristalizacija se deluje dokler ni porabljen.

Vse to je napravljeno hitro in ekonomicno in vsi moji kupci so bili nori za mojim kremnim medom. Dosti mojih kompetitorjev pa niso nikoli izvedeli kako sem jaz to napravil.

Se to, v nasih dezelah se pa kar dosti kremnega prodaja, in dosti proizvajalcev pa porabijo za to slabse klase medu, (Klasa III - ali pekarski med)
Regards,
Frank

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov