Sestava in učinek matičnega mlečka

arhivirane teme 2004
BUTTON_TOPIC_LOCKED
Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Sestava in učinek matičnega mlečka

OdgovorCOLON # 19Odgovor Fizikalec
Pe Apr 02, 2004 8:05 pm

Opazovalci čebel so se dolgo spraševali, kako je mogoče, da se iz enakih jajčec izležejo enkrat delavke, drugič pa matice, in zakaj malice lahko živijo pet ali šest let, delavke pa le dobrih sedem tednov. Kako je mogoče, da matica leta in leta leže vsak dan po 2.000 jajčec in več? Šele v 17. stoletju se je nekemu holandskemu raziskovalcu posvetilo, da ima to zvezo z drugačno prehrano, in skrivnosti matičnega mlečka so začeli odkrivati šele v dvajsetem stoletju. Sistematične raziskave te nenavadne tekočine so bile končane šele pred nekaj leti, po zaslugi laboratorijev vsega sveta, še posebej pa v Združenih državah Amerike. Ob opazovanju učinka mlečka na izjemno hitro rast čebeljih ličink se je, razumljivo, porodila tudi misel, da bi kaj podobnega lahko dosegli tudi pri človeku. Taka pričakovanja so seveda nesmiselna, saj se je treba zavedati, da zelo hitra rast pri žuželkah ni taka izjema. Tudi življenjsko dobo pri njih uravnavajo povsem drugi mehanizmi kot pri človeku. Kljub temu, da se tega dobro zavedamo, pa ostaja dejstvo, da je to živilo izrednega pomena za ljudi, kar so potrdila tudi klinična raziskovanja. Njegove lastnosti bi lahko na kratko strnili takole:
Za človeka je matični mleček popolnoma neškodljiv.
Ima pa številne prehranske prednosti, od povečane porabe kisika v tkivih in povečane vzdržljivosti pri naporu in mrazu, do večje duševne in splošne vitalnosti.
Pri mlečku so ugotovili tudi znatno baktericidno, antibiotično in antivirusno moč. Nesmiselno je seveda pripisovati mlečku kakšne čudežne moči, kot to radi delajo proizvajalci v svojih reklamah, prav tako pa je nesmiseln pesimizem nekaterih skeptikov. Kakor ponavadi je resnica nekje na sredini. Poglejmo jo trezno: Matični mleček je gosta tekočina, ki se sčasoma začne vse bolj strjevati. Izvirna barva je bela, v stiku z zrakom pa se lahko rahlo spremeni. Ima značilen vonj. V vodi je delno topljiv in ima gostoto 1,1, pH pa rahlo kisel, blizu 4. Prav zaradi svoje kislosti je mleček obstojen, in če ga umetno nevtraliziramo na pH 7, se hitro pokvari. Dognanja posameznih kemičnih analiz se kvantitativno med seboj dokaj razlikujejo, toda to je glede na soj čebel in geografsko poreklo razumljivo. Kakovostno pa so si o sestavi te snovi analitiki edini. Matični mleček vsebuje:
približno dve tretjini vode,
dobro desetino dušičnih snovi, od katerih je največ prostih ali že povezanih aminokislin (skupno, jih je 16 in med njimi so tudi tiste, ki so človeka nepogrešljive esencielne),
slabo desetino sladkorjev,
prav malo mastnih snovi,
veliko vitaminov, med katerimi vodi celotni kompleks H, nekaj pa je tudi vitaminov A, C, D in E,
malo mineralov in oligoelementov, ki so v celični presnovi nepogrešljivi,
neko določeno antibiotično snov, drugačno od tiste v cvetnem prahu (tukajšnja je še posebej učinkovita proti kolibacilu in proteusu),
malo še neraziskanih snovi, ki pa vsekakor pripomorejo h končnemu učinku mlečka.

Izjemno hitro rast ličink zelo verjetno omogočajo prav tiste snovi, ki so skrite v neraziskanem delu mlečka, dočim iz znanega dela sestave lahko sklepamo, da vsebuje vse, kar organizem potrebuje za svojo rast in uravnovešeno delovanje. To so predvsem lista hranila, ki jih včasih primanjkuje, to pa se pokaže z delnim pešanjem nekaterih presnovnih procesov in to zaznamo kot skupek nejasnih znakov oziroma kot splošno slabo počutje in ranljivost. Od tod izvirajo tudi osnovne smernice uporabe, ki náj:
vzdržuje visoko vitalno raven,
to raven dvigne, kadar je načeta. Matični mleček ima jasne stimulativne in tonične lastnosti, obenem pa naravno in skladno vzpostavlja v telesu ravnovesje ter ustvarja dobro počutje.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

Lastnosti matičnega mlečka

OdgovorCOLON # 7604Odgovor Fizikalec
Ne Jan 02, 2005 1:27 pm

Matični mleček je belkasta, mleku podobna tekočina, ki jo izločajo čebele delavke v času, ko opravljajo še dolžnosti »dojilj«. Mleček nastaja v posebnih žlezah, ki so vidne kot dva mešička ob glavi in ki pozneje zakrnijo. Z matičnim mlečkom hranijo svoj zarod ličink tri zaporedne dneve, pozneje pa z drugačno pičo, ki je sestavljena iz mešanice medu in cvetnega prahu. Le tiste ličinke, ki jim je namenjena kraljevska bodočnost in ki so nameščene tudi v večjih celicah satovja, dobivajo matični mleček v izobilju. Tudi pozneje, ko je njihov razvoj že končan, jih delavke krmijo izključno s to hrano.
Očitno je torej, da matični mleček ni le živilo, ki zagotavlja obstoj čebeljega rodu nasploh, ampak je v njem posebna moč, zaradi katere se iz enakih ličinh namesto navadnih delavk razvijejo matice, Že ličinka delavke poveča svojo tcžo v petih dneh tisočkrat, bodoča matica, ki je ves čas na taki dieti, pa se v istem času poveča za dva tisoč-krat. Teletu na primer šele v enem letu uspe napraviti to, kar čebelja ličinka opravi v enem dnevu. Odrasla, oplojena matica, hranjena s to res »kraljevsko« hrano, lahko zato izleže kar 2.000 jajčec na dan. V naravi prav redko lahko srečamo kaj podobnega.
Matični mleček ima izredno bogato hranilno sestavo, kar so vedeli že faraoni že pred tisočletji v daljnem Egiptu.
Biološko aktivne snovi, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe, amino in nukleinske kisline, minerali, vitamini ter hormoni so dragoceno dopolnilo prehrane. Krepijo življensko moč in odpornost, zavirajo procese staranja, vspodbujajo celično presnovo kože ter izboljšujejo tek in pomagajo pri oslabelosti po bolezni.

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov