Težave z dobavljenim sladkorjem

arhivirane teme 2004
FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 3467Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Jul 14, 2004 3:11 pm

Kaj pa ce greste kar k izviru? Ali ni mozno dobit sladkor pri tovarni ali glavnem distributorju ?
Mogoce ne kot posamezniki - toda skupaj v sindikatu, ali pa v Cebelarskem klubu. Kupovat v stacunah na regularnih cenah nima nobenega smisla, za mene.

Pri nas cebelarsko drustvo kupi dvakrat na leto sladkor pri tovarni v Montrealu. Potem pa bi predsednik naredil 20% na tem nakupu. Jaz pa sem napravil dogovor z menezarjem v trgovini kjer sem jaz kupoval in on mi je narocil par ton kadar so nabavljali za njegovo trgovino. Zasparal sem 120% Postavljeno na moja vrata. Potem pa je ta mozakar nosil teh 30 zakljov v mojo hiso, Vse to za nekaj kozarcev medu.

Potem pa ljudje ki imajo male trgovine na vogalih, oni imajo karte da jim omogoca nabavo pri izviru. Potem pa nabijejo ceno gor do 300%. Mogoce je naredit pakt z enim od teh?

Kaj pa mozakarji v Bosni - kupit cel kamion cukra?
Regards,
Frank

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 3470Odgovor MM
Sr Jul 14, 2004 3:29 pm

Frank, pozdravljen.
Zelo praktično razmišljaš in to mi je všeč.
Pri nas je možno nabaviti sladkor tudi direktno pri tovarni. Sam sem to naredil, vendar za isto ceno, kot mi ga je ponujalo društvo. Se pravi, da je cena v društvu morda previsoka ali pa se ne znajo zdilat, da bi dobili večji popust na količino.
Pri nas je tudi tako, da če greš k prodajalcu in rečeš, da bi vzel dve toni sladkorja, ti on za to količino ne da nobenega popusta (govorim za TUŠ, MERCATOR). Žalostno. Vendar tako je. Briga njih za kakšen popust. Da bi ti pa sladkor domov pripeljali, se pa še ni zgodilo.
Kot praviš (in kot že tudi mi razmišljamo) se bomo morali povetat med sabo in poskusit iztržiti bolj ugodno ceno. Tako za nabavo sladkorja, kot tudi za prodajo medu (grosistična cena).
Kakšno je pri vas v Kanadi razmerje med ceno sladkorja in grosistično ceno medu?
Vis Vitalis

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 3478Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Jul 14, 2004 4:33 pm

Tezko je za mene verjet da bi bili ljudje toliko lacni za denar... Mogoce je problem - ni konkurence - je to prava beseda? Mogoce prodajalec ve da ne bos kupil nikjer drugje kot pri njemu, ne glede kaksna je cena?

Tukaj, smo tudi kar lacni za denarjem, kdo ni. Pa ko imas biznis, ti imas biznis in ce mores potisnit ven par ton sladkorja pod roko, zakaj pa ne. Prodajalec ve da ce ti napravi dobro, ti bos prisel nazaj in s sabo privlekel prijatelje in sosede.

Tukaj se nic ne premika ce ne napravijo 200% minimalno - elektronika in racunalniki do 600%. Pa to ti ne rece da nebo neki prodajalec tako na hitro ven vergel za 50% dobicka. Ta 50% pa je kar boljsi kot ti pa banka da na tvoj denar - 1.5 do 2%!!!!
Vidis pri nas prodajalci hocejo privlect kupovalce. Ce ti ne napravijo dobro, one vedo da bos sel kupit cez cesto k njihovi konkurenci, ali ne.

Jaz samo placam vprasano ceno za hrano in majhne vsakodnevne stvari.
Vse drugo pa je na "barganj" . Ce mi ne gre v roko, jaz pa jim placam "kes" pod mizo. Skoraj vsaki gre za to. Je proti zakonom drzave, pa dosti tega gre gor! ( oblast racuna da tako izgubijo 45 bilijonov v davkih letno - te astronomske kolicine denarja grejo skrito v zepe, pa zakaj se sekirat ce ne dobis polne cene)
Jaz vem da prodajalec spravi v zep najmanj 50% ce ne prijavi to na taxe. Jaz pa prisparam 15% ce mi ne napravi prodajni papir. 15 % taxa -davek drzavi za vse kar se kupi!
15% ne izgleda dosti, pa se nabere! Za prodajalca pa je 50% na davku ce on samo napravi minimalno placo, vec ce je vecji biznisman, + 15 % da jaz nisem placal!
Samo poglej srajce: V Kitajski, Tajvanu, Indoneziji kosta prodajalce $ 0.27 centov za eno srajco. V Kandi je pa povprecna cena $29.95 dolarjev. Tako, ali ni to astronomski dobicek za prodajalce.?!
Isto gre za med in cuker.
Tukaj noben ne prodaja med na vratih za manj kot v stacuni. Pri tvojih vratih kupovalci vejo kaj dobijo (ce ne vejo, jim poves) V stacuni pa dobijo drek pomesan z celega sveta! Je res Medex je morda kupil tvoj akacijev za 500 na kilogram - pa pozadi, v njihovi tocilnici pa ga vrzejo v sod z medom
iz Vzhoda da kupijo za 30 na kilogram in to je drek da kupovalci kupijo v stacunah!
Regards,
Frank

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 3498Odgovor Boris
Sr Jul 14, 2004 9:41 pm

Tako niska prodajna cena domačega medu naspram tistega iz trgovine je popolnoma skregana z logiko in z zdravo pametjo. :evil: Krivi smo pa seveda samo čebelarji in nihče drug. Sem že dal enkrat za primerjavo domače olivno olje, katero se na domu prodaja nekje do 150 % dražje od tistega v trgovini. Čeprav trgovci reklamirajo neka ekstra deviška olja ne vem kakšne kvalitete pa se domače z veliko lahkoto prodaja po 2.500,00 sit liter. In nihče ne upraša po kvaliteti. Če bi ga pa recimo prodajali po trgovski ceni ali celo ceneje, kot je to pri medu pa mislim, da bi začele stranke zelo dvomit v to kvaliteto.
Če se vrnem spet na ceno meda. Prodajna cena naj bi bila na domu 1.300,00 sit. Tudi o tej ceni sem debatiral z čebelarji iz okolice in naletel na takšne, ki ga prodajajo po 1.000,00 sit pa čeprav so zelo majhi čebelarji in nimajo problemov z njegovo prodajo. Sem pa sam opazu, da ta cena za moje stare in že tudi nove stranke ne igra nobene vloge.
Škoda je pljuvat v lastno skledo tudi takrat, ko to sploh ni potrebno.

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 3499Odgovor Fizikalec
Sr Jul 14, 2004 10:08 pm

Hja na občnem zboru smo prišli v debatao kako so matice predrage pa sem takoj enega ''prizemljil''
Sem ga tako vprašal, matice po 3.000 so drage med pa za 800 prodajate a tisto vam pa ni prepoceni. odgovorit mi ni vedel samo smejal se je to je to. Poglejmo cuker gor, matice gor, satnice gor ves repromaterial gor med pa stoji????

FRANK IZ KANADE
PrispevkovCOLON 1484
PridruženCOLON Pe Apr 23, 2004 11:18 pm
KrajCOLON Sudbury, Ontario, Canada

OdgovorCOLON # 3501Odgovor FRANK IZ KANADE
Sr Jul 14, 2004 10:53 pm

MM napisal/-aCOLONFrank, pozdravljen.
Kakšno je pri vas v Kanadi razmerje med ceno sladkorja in grosistično ceno medu?
MM, spregledal sem to vprasanje.

Cene sladkorja so pri nas $1.89 do $2.14 za 2kg, torey $085 -$1.07.
Kaj je to - skoraj 143 Sit?
Med pa je okoli $9.00 kg, malo vec za krimed.
Mislim da to pride okoli 1300 Sit?

Tukaj ga nobeden ne proda proizvajalcu ce ni cena kot na domacem pragu ali pa vsaj kot v stacuni.
Veliki cebelarji pa pakirajo in distributajo osebno v trgovine ce pa so stisnjeni za denar pa prodajo nekaj v sodih, pa ce odstejes ceno kozarcev in pakiranje oni prodajo za isti denar. Potem pa se obrnwjo okoli in kupijo Drek v sodih od Vzhoda in spet so napravili solde. Samo kupci izgubijo, ker ne dobijo kvalitete v trgovini.
Regards,
Frank

Ă
PrispevkovCOLON 215
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 8:55 pm

OdgovorCOLON # 3503Odgovor Ă
Sr Jul 14, 2004 11:02 pm

Spomladi smo v našem društvu lahko dobili sladkor po 138 sit/kg, sedaj je cena kot kaže precej poskočila. Satnice so bile po 180 ali 190sit, sedaj so poskočile na 300sit za satnico in cene panjev, da ne govorim. Ti primeri so mi znani verjetno je pa še več drugih primerov hudih podražitev. Jaz prodajam med po 1000sit/kg in si predstavljate, da povišam ceno in kar čez noč poskoči na 1300sit/kg. S tem bi si zelo očitno špuknil v skledo. Ljudje samo vohajo kje dobijo ceneje in jih ne bo zanimalo, če jaz polnim v novo čisto embalažo, imam priznanja in nasplošno skrbim, da je vse kot mora biti. Ne verjamem, da bi bili porabniki toliko zavedni in se zavedli, da kvaliteta pač terja višjo ceno. Celo tej ceni 1000sit se marsikdo posmehuje. Težko je mlademu čebelarju, če ti en sosed prodaja po 700sit, drugi po 800sit... Celo leto se trudim in na koncu pridelam nekaj medu, ki kar precej presega domačo porabo in za šenk. Vendar pogled na polne kozarce ti nič ne koristi, ker vem da je treba to še prodati. Problem je na začetku, ko še nimaš takšnega trga. Kar pa iztržim pa gre nazaj v čebelarstvo. Toliko medu, da bi se ga Medexu po taki minimalni ceni ali komu podobnemu splačalo prodati pa spet nimam. No, saj jaz ne čebelarim zaradi denarja, vendar vseeno je brezveze, če se med kopiči. Letos ni tako obilo medu in bo mogoče pošlo, tudi zaloge še lahko prav pridejo.

Kako uspešno prodajate svoj med drugi še "zeleni" čebelarji in s kakšnimi težavami se srečujete (če se)?

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 3509Odgovor Boris
Če Jul 15, 2004 11:38 am

Lani sem prodajal med po 1.000,00 sit, letos pa po 1.300,00 sit . Poleg starih strank sem dobil letos že nove in ni bojazni, da ga ne bi prodal.
En večji čebelar v bližini ga prodaja po isti ceni medtem ko pa en manjši čebelar prodaja po 1.000,00 sit tako kot lani. Če bi ga vsi prodajali po isti ceni, bi bila ta lahko komot še precej višja in še vedno ne bi kupci jokali.
Leta nazaj je bila cena kilograma medu enaka litru olivnega olja mi je rekel starejši čebelar. To bi danes znašalo nekje 2.500,00 sit. Pa je šel med vseeno za med.

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 3515Odgovor MM
Če Jul 15, 2004 1:06 pm

Preveč nam je vseeno, za koliko prodajamo oz. za koliko prodajajo ostali lokalni čebelarji. Špilferderberjev je povsod preveč...

Frank, mi živimo v kvazi kapitalizmu. Trgovec še vedno ne ve, da je kupec kralj in še vedno mu gre predobro, tako da noče slišati za kakšne popuste ipd. Tako je pri večjih trgovskih verigah, kot so Spar, Mercator, Tuš ipd. Manjši trgovci so bolj zagreti za dogovor. Ampak glede sladkorja mi ni uspelo nobenega prepričati.
Za avtomobilske gume je recimo lažje. RAvno danes sem nabavil 4 terenske gume za Lado Nivo in dobil 20 % skonto. To je super. Pa ni vulkanizer nič pametoval. Domim jaz, dobi on. Pošteno.

Poglej, v Mercatorju prodajajo med blagovne znamke Mercator. Zanj ga polni Medex. Cena za kilogram je 1.049 SIT, Poreklo, ne vem, bom pa preveril. Pri tem ima Mercator sigurno 500 do 600 SIT zaslužka, ostalo dobi Medex. Ta mora za ta med (najbrž je uvoz iz Vzhoda) odšteti najmanj 300 SIT, tako da mu ostane slabih 200 SIT. A je to biznis? Verjetno se Medexu vseeno splača, saj bi v nasprotnem primeru njegov med lahko letel iz štacune (v mislih imam med blagovne znamke Medex, katerega cena je od 1.400 SIT naprej).

Med je pri nas, čebelarjih zagotovo prepoceni. Moramo se združiti v ceh, ki bo delal na trženju in reklami.
Vis Vitalis

Boris
PrispevkovCOLON 259
PridruženCOLON So Apr 03, 2004 9:17 pm
KrajCOLON Primorje

OdgovorCOLON # 3517Odgovor Boris
Če Jul 15, 2004 3:49 pm

Kolikor sem opazil, je združevanje cen med čebelarji nemogoče, žau. :evil:

Uporabniški avatar
vlado
PrispevkovCOLON 319
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 8:21 pm
KrajCOLON Bela krajina
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 3522Odgovor vlado
Če Jul 15, 2004 8:31 pm

MM napisal/-aCOLONPoglej, v Mercatorju prodajajo med blagovne znamke Mercator. Zanj ga polni Medex. Cena za kilogram je 1.049 SIT, Poreklo, ne vem, bom pa preveril. Pri tem ima Mercator sigurno 500 do 600 SIT zaslužka, ostalo dobi Medex. Ta mora za ta med (najbrž je uvoz iz Vzhoda) odšteti najmanj 300 SIT, tako da mu ostane slabih 200 SIT. A je to biznis? Verjetno se Medexu vseeno splača, saj bi v nasprotnem primeru njegov med lahko letel iz štacune (v mislih imam med blagovne znamke Medex, katerega cena je od 1.400 SIT naprej).
Gospodje, spet govorimo na pamet brez vsakih argumentov. Sam delam z Mercatorjem in dobro poznam kalkulacije in situacija je sledeča.

Med pod Mercatorjevo blagovno znamko je slovenskega izvora. In če imate prodajno ceno , ni težko izračunati koliko dobi kdo v žep

Medex odkupuje cvetlični med za M znamko po ceni 530 SIT/kg. Mercatorju ga proda po 600 SIT/KG. Jankovič na to ceno nabije 50 % marže in na to gre še 20 % DDV za Ropovega Tonkča in kompanijo. in smo pri prodajni ceni +- par tolarjev.

Takšne so približne kalkulacije za blagovno znako

Toliko da vidite kdo se masti s smetano .

Uporabniški avatar
Kočevski med-ved
PrispevkovCOLON 3212
PridruženCOLON Pe Apr 02, 2004 9:18 pm
KrajCOLON KOCEVJE - KOSTEL
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 3525Odgovor Kočevski med-ved
Če Jul 15, 2004 8:49 pm

Samo v nekaj sem se prepričal, da tisti ki med prodaja od 800 -1000 Sit za kg je prodal pol meda manj kot jaz ki ga prodajam od 1150 do 1400 za sortni med.
In to zato ker mu stranke ne zaupajo ker med prodaja po tako nizki ceni.
LP
Koèevski med-ved

Fizikalec
PrispevkovCOLON 6493
PridruženCOLON To Feb 03, 2004 9:35 pm

OdgovorCOLON # 3527Odgovor Fizikalec
Če Jul 15, 2004 9:15 pm

Gospodje morate samo primerjat še lokacijo kjer se prodaja oziroma kupuje! Pri nas nikoli ne boste takih cen dosegli jaz lahko max. nabijem na 1200 če grem višje sem mrzel. prodam ga ne veliko ampak za stalne sranke ga dam po 1100 to je trenutno najboljše kar lahko stržim. Če primerjamo plače so v LJ dostio večje kot pri nas in to se pozna. Vse je tam kupna moč je tam tu mi na perifeeriji nimamo šans sploh konkurirat...

MM
PrispevkovCOLON 353
PridruženCOLON Po Maj 17, 2004 1:30 pm
KrajCOLON Ljubljana

OdgovorCOLON # 3538Odgovor MM
Pe Jul 16, 2004 9:23 am

Vlado, Mercator je znan po tem, da "obira" dobavitelje. Upam, da bo na koncu tako, da bo on sam obran.

Delaš z M z svojo blagovno znamko oz. kaj filaš za njih? Zanima me, ali je to, da moraš dati nekaj skoraj zastonj, da ostaneš v igri, pravilo?

A so vsi medovi, ki jih na trgu ponuja Medex, slo izvora? Če se ne motim, je slo izvor naveden na njihovi etiketi? Nisem pa prepričan, da je ta termin prav na vseh medovih.

Danilo. To, kar si napisal je dejstvo. Pri vas je vse ceneje. Spomnim se svojega poizvedovanja za parcelo. Vaš becirk napram tega tukaj je resnično zelo, zelo poceni. Samo helikopter bi rabil, da bi se pogosto vozil na tvoj konec.
Vis Vitalis

Uporabniški avatar
carniolan
PrispevkovCOLON 561
PridruženCOLON Po Apr 05, 2004 9:21 am
KrajCOLON Trenutno - FR
CONTACTCOLON

OdgovorCOLON # 4063Odgovor carniolan
Po Avg 02, 2004 8:44 am

Nr. 2078 vom 29.07.2004 edit

Zucker als günstiges Bienenfutter
Verkaufe privat Zucker (= normaler Haushaltszucker): 50 kg Säcke, Preis je kg: 75 Cent, Lieferung in DLG, A, M, FS, DAH, STA nach Absprache, sonst Abholung durch Käufer in Dillingen oder Freising

Pampuch Franz Gabriel, Weilerstraße 33, D-89353 Glött
Telefon: 0173/3586908
e-mail: fgpampuch@lycos.de
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

cene
PrispevkovCOLON 3
PridruženCOLON Sr Apr 28, 2004 2:45 pm
KrajCOLON Žiri

OdgovorCOLON # 4101Odgovor cene
To Avg 03, 2004 9:50 am

Živjo!
No pri nas je tako daje med bil lani 1100sit/kg to smo se zmenili lani v društvu .Za letošnje leto ne vem ker me ni bilo na sestanku. Upam da so se zmenili za pametno ceno. Je pa tako če ne bomo zdaj danes zmenili kakšna bo cena medu bo jutri prepozno. Stroški bodo rasli cena medu pa bo ostala ne sprmenjena.
Če pomislimo da so se stročki povičali oa25-100% se naj med povisa za 50% .

divji cebelar
PrispevkovCOLON 2668
PridruženCOLON Ne Apr 04, 2004 7:40 am

OdgovorCOLON # 4106Odgovor divji cebelar
To Avg 03, 2004 11:22 am

Naj gospod Bog usliši tvoje besede in naše tihe skupne želje. :D

Uporabniški avatar
marty
Site Admin
PrispevkovCOLON 267
PridruženCOLON So Apr 10, 2004 10:36 pm
KrajCOLON Ivan?na Gorica

OdgovorCOLON # 4160Odgovor marty
Sr Avg 04, 2004 10:33 pm

Ste že nabavili svojo količino sladkorja za letos. Jaz sem danes dobil potrebnih 500 kg. Čebele so sicer še na paši, vendar imamo za njihov prihod domov tako sedaj že vse pripravljeno :) . Aja, cena sladkorja je bila po 190/kg s prevozom vred. Precej več kot lani, pa ni druge kot plačaj. Na srečo so tu tudi že prvi kupci akacijevega in kostanjevega medu.
Znanje o èebelarjenju je kot znanje o gozdu: po mesecu dni uèenja ga poznaš in obvladaš, po desetletju uèenja spoznaš, da o njem veš zelo malo ali niè.

marty

Logaski
PrispevkovCOLON 18
PridruženCOLON Po Avg 09, 2004 7:10 pm
KrajCOLON Logatec

OdgovorCOLON # 6652Odgovor Logaski
Po Nov 22, 2004 1:15 pm

Pri nas smo tudi vzeli 500kg vendar smo sladkor dobili ceneje
DARK WEBMASTER

BUTTON_TOPIC_LOCKED

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1 in 0 gostov