POZDRAVLJENI!

Prosimo, če poskusite uporabljati nov forum na lokaciji www.slovenski-cebelarji.com/forum30/

Tisti, ki imate uporabniška imena z "čžš" bodo mogoč imeli težave in bomo uredili sproti.
Oglejte si http://www.slovenski-cebelarji.com/forum30/viewtopic.php?f=55&t=5181

 

 

 

 
 

Slovenski Čebelarji Seznam forumov -> Arhiv 2004

Žvepljanje medice

  Avtor    Thread Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064
Žvepljanje medice

Ko bo odvrelo, je potrebno pretočiti v drugo posodo, lahko ob rahlem zračenju in potem takoj zažveplamo ( najboljše, ko se posoda, kamor bomo prelivali napolni do 1/2, potem dodamo žveplo, premešamo in dodamo drugo polovico medice, ki jo pretakamo. Minimalna vsebnost žvepla je 20 mg/l, maksimalna 35 mg/l, ampak za sladka vina, kar je tudi medica zakon dovoljuje 50 mg/l ( če jo boste hitro popili jo držite na 30-35 mg/l). S tekočim žveplom ( 5-6% žveplasta kislina- H2SO3, ne žveplena kislina-H2SO4 !!!) pa računamo takole: za vsak mg/l žvepla, ki ga potrebujemo, moramo dodati 2 ml/100 l medice 5-6% žveplaste kisline (tekoče žveplo). Se pravi: po vrenju bo prosto žveplo na ničli, zažveplati želimo na 35 mg/l prostega žvepla, za to moramo dodati 70 ml tekočega žvepla/100 l medice. Ampak ta teorija pri vinu drži samo, ko je vino stabilno, takoj po vrenju običajno dodamo pri vinu 150-200 ml/100 l tekočega žvepla ( to pomeni, da bi se prosto žveplo moralo dvigniti na 75-100 mg/l, pa ga je potem v praksi po prvem žveplanju po vrenju samo 20-25 mg/l). Zato morate z VINI kompletom ali kakim drugim reagentom redno, na 15 dni spremljati prosto žveplo in dožveplati po zgornji teoriji takoj, ko bo prosto žveplo padlo na 20 mg/l.

 Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Apr 13, 2004 5:58 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pike



Pridružen/-a: Ned Apr 2004 22:10
Prispevkov: 1479
Kraj: Kamnik

Shocked v Grčiji namesto žvepla za žvepljanje vina uporabljajo borovo smolo. Baje ima prvi kozarec tega vina malo cuden okus. Vsak naslednji je boljsi Smile .
Bi bilo prav zanimivo, ce bi kod (jaz bom takoj, ko moje cebele naberejo kaj medu) probal z borovo smolo. Verjetno ne more biti tako slabo. Glede na to, da to v Grciji pocnejo ze tisocletja.

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Apr 18, 2004 2:32 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Jurana d.o.o. jurana@siol.net ali pa v vsaki semenarni agrooprema ali kako se imanujejo. Sicer pa piši na zgornji mail ( direktorica Gordana Veber ) ti bo vse razložila in tud pomagala pa veliko uspeha.

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jun 20, 2004 8:50 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
melifer



Pridružen/-a: Pon Jun 2004 0:03
Prispevkov: 2
medica

Pozdravljen:
Zanima me, kje se da dobiti kvasovke za vretje, katere priporočaš za pripravo medice.
Hvala
_________________
naj medi

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Jun 21, 2004 12:08 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MM



Pridružen/-a: Pon Maj 2004 13:30
Prispevkov: 353
Kraj: Ljubljana

Kvasovke; kot je zapisal že Danilo, je pravi naslov jurana iz MB, ki ti vse naročeno pošljejo tudi po pošti. V Lj bi se te stvari dale dobiti še v Semenarni (vrtni center kalia na Dolenjski cesti) in nekdanja Gruda na Tržaški (sedak Živila).
Glede na to, da se medica "nastavi" šele v zimskem času (v kolikor nimaš kleti, ki jo lahko ohlajaš in segrevaš preko klima naprave), ti priporočam,, da z nabavo sestavin počakaš.
_________________
Vis Vitalis

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Jun 21, 2004 10:54 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Seridružujem mnenju MM-a treba konstantno temperaturo za vretje sicer pa je ta sedaj zunaj ali celo premrzlo je Very Happy Very Happy Very Happy

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Jun 21, 2004 9:25 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MM



Pridružen/-a: Pon Maj 2004 13:30
Prispevkov: 353
Kraj: Ljubljana

Imaš prav Danilo. Danes bi lahko spravil v promet 200 buteljk Medice, pa jih žal nimam več kot 20. In mi je možakar rekel: Kaj če bi jo pa neredili do septembra? Hm, bi jo, ja, če bi imel klimatiztiran prostor. Za vrenje rabiš 18 - 21 st. C, potem pa hlajenje in držanje na cca 5 st.C pa spet na 12 st. C .... Le kako, če imam v kleti vseskozi nad 18 st. C.
Morda bi se splačalo nabaviti hladilnik ali hladilno skrinjo, v katero bi lahko spravil 50 l hobuk. Ja, to bi bila varianta, pa še (verjetno cenejša) od klime ...
_________________
Vis Vitalis

 Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Jun 22, 2004 10:46 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Hja MM za vse treba prvo nekaj investirat šele nato lahko kaj vrnjeno dobiš samo tisto vrnjeno je bolj tak Confused Shocked

 Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Jun 22, 2004 8:25 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MM



Pridružen/-a: Pon Maj 2004 13:30
Prispevkov: 353
Kraj: Ljubljana

Res je. Je pa treba delat na daljši rok. Ne moreš zaslužiti čez noč, vsaj z poštenim delom ne. Ali pa če delaš z rokami .... No, vsaj težje je.

Lani, na Apimondii sem imel priložnost piti nekaj Medic, med njimi je bila tudi Odrova kostanjeva medica, mislim, da si je na prejšnjem ocenjevanju prislužila naziv šampiona. Ampak nisem ziher, če je bila njegova. Skratka, to me je vodilo naprej, do g. Slaniča, ki je potem v Lj organiziral tečaj pridelave medice. Tečaj sem seveda obiskal in nastavil tri osnove; z kostanjevim, cvetličnim in goznom medom. Denar, ki sem ga vložil v opremo (refraktometer, posode, vini kompleti ...) bi zadostoval za en zelo fajn dopust.
Potem je prišlo letošnje 4 vseslovensko ocenjevanje medic, na katerem sem za vsak vzorec prejel zlato medaljo. Super. To pomeni da sem delal dobro. Vendar pa sem pridelal tako majhno količino, ki ni zanimiva za nobenega resnega vinarja ... S tem, ko sem dal narediti še etikete ipd, sem plačal še en dopust (na katerega seveda nisem šel).
Je pa to fajn za reklamo, da te malce bolj spoznajo in da lahko na podlagi tega bolje plasiraš tudi druge artikle.

Mislim pa, da bi z hladilno skrinjo tudi šlo. Vpr. je edino, kolikšna je min temp. na kateri hladi; regulacija (če je to lahko 8 plusa, potem je to super)
_________________
Vis Vitalis

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Jun 23, 2004 8:49 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Uhh, ko že o medici govorimo moja je stara kake 2 leti tudi jaz sem absorbiral Slaničev tečaj in imam kakih 4o litrov te zadeve gor v Dolencih v kleti. Bemti moram žveplo izmerit, da nebi šlo kaj po zlu? sem pa pozabil na ocenjevanje dat sem mislil z sabo vzet v Celje pa kot umret sem pozabo. No moja ni flaširana tako izgubiš kar nekaj saj prek filtrof se precej zgubi ampak jo bomo spili, ko se bo rodil sin čez kak mesec ufff...

Čestitam za dosežena odličja samo vedi, da bo naprej težje prvič gre vedno vse ok no želim ti še veliko uspeha. Tud jaz sem investiral kar precej dopustov ( na katere nisem šel) v čebele....

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Jun 23, 2004 8:47 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
carniolan



Pridružen/-a: Pon Apr 2004 9:21
Prispevkov: 561
Kraj: Trenutno - FR

Danilo, govorila sva pred par minutami, ,zdaj ni cas za medico napravimo nekaj proti Bandlju in njegovemu odgovoru glede Gauchoja, ki ga tajnik 'profesionalni noce objaviti na netu '

Pred in v parlament z zastrupljenim medom za otroke predstavnikov naroda, ki ste jih demokraticno izvolili Medice jim ne bi dali je prevec truda cebelarja vlozenega vanjo
_________________
**** Mecem kosti, psi jih glodajo....karavana pa gre dalje...****

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Jun 23, 2004 10:36 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MM



Pridružen/-a: Pon Maj 2004 13:30
Prispevkov: 353
Kraj: Ljubljana

Danilo, hvala za čestitke. Upam, da bomo kda skupaj nazdravili. Tudi na tvojga sina. In upam, da kmalu tudi na šekakšnega mojega naslednika.

Mislim, da se bom izdelave nove medice lotil še pred zimo. Samo eno hladilno skrinjo moram dobiti, da spravim vanjo vse hobuke, pa da hladi tudi na 8 stopinj.

Vse, kar zadeva čebel stane. No, če so rezultati, potem še gre, drugače je pa bolj kilavo ...

Carniolan, mislim da je tole s parlamentom Sizifovo delo. Bolje bi bilo pritisniti na prvo inštanco, t.j. ČZS (njeni organi) in jo prisiliti da naredi tisto, kar mora. Mislim, da je namenjena nam čebelarjem in ne sama sebi.

Poleg tega pa sem zagovornik reševanja zadev po sistemu Step by step... Kaj če bi, čebelarji, objavili en članek oz. pismo v sobotni prilogi dela? V njem lahko širše občestvo opozorimo na stvari, ki se tičejo tudi njega. In pokažemo na "špilferderberje", ki jim zagotovo ne bo všeč, da se pojavljajo v tej vlogi.

Z argumenti, ne z mečem ....
_________________
Vis Vitalis

 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Jun 24, 2004 9:19 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bojan



Pridružen/-a: Tor Apr 2004 11:58
Prispevkov: 154

NO strinjam se s Carniolanom...samo kaj pa sploh piše v tem pismu in kakšno stališče je ČZS sploh zavzela sedaj....????????

 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Jun 24, 2004 12:15 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
  Pokaži sporočila:      
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.

Forum Jump:
 
Stran 1 od 1

Last Thread | Next Thread  >

Forum Rules:
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

 

Powered by phpBB: © 2001,2002 phpBB Group