POZDRAVLJENI!

Prosimo, če poskusite uporabljati nov forum na lokaciji www.slovenski-cebelarji.com/forum30/

Tisti, ki imate uporabniška imena z "čžš" bodo mogoč imeli težave in bomo uredili sproti.
Oglejte si http://www.slovenski-cebelarji.com/forum30/viewtopic.php?f=55&t=5181

 

 

 

 
 

Slovenski Čebelarji Seznam forumov -> Pridobivanje čebeljih pridelkov

Vosek

  Avtor    Thread Objavi novo temo   Odgovori na to temo
Jaka Gašper



Pridružen/-a: Pon Mar 2006 21:05
Prispevkov: 111
Vosek

Zanima me, če morda kdo kaj ve o prežarčenju voska z gama žarki...?

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jul 04, 2010 8:39 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
levstek008



Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:46
Prispevkov: 1124

To delajo nekje v Italiji, mislim da v Boloniji. Ta postopek so uporabljali za sterilizacijo hrane npr. mesa v koservah( v 50-ih letih, ZDA), vendar so ga opustili. Vzrok opustitve je nejasen, domnev še več, vendar je dejstvo, da tega postopka ne uporabljajo več. Za to imajo pač dober razlog, drugače bi bila to uveljavljena praksa.

Če mene vprašate ali breskve v kompotu sterilizirat z vročino ali žarčenjem, sem vedno za vročino, prav tako z voskom.... Rajši 120oC 20mintut kot žarčenje...

Lp Matej

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jul 04, 2010 9:07 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jaka Gašper



Pridružen/-a: Pon Mar 2006 21:05
Prispevkov: 111

To delajo nekje v Italiji ja, saj od tam mi informacija. Kako pa je s segrevanjem na 120 ? ali se potem vosek ravno tako očisti vseh ostankov in tega kar ne sodi zraven ? ( ugibam da se kaj podobnega zgodi z žarčenjem...)

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jul 04, 2010 9:15 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
levstek008



Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:46
Prispevkov: 1124

Ne, z žarčenjem ubijaš vse kar je živo, HG, nosemo, poapnelo zalego, kvasovke... Ostanki zdravil ostanejo nedotaknjeni, ravno tako kot pri toplotni sterilizaciji. V bistvu ni nobene razlike.

So pa Španci odkrili kako iz voska dovolj dobro odstraniti vse ostanke "zdravil". V bistvu gre za postopek, ki ga uporabljajo za čiščenje oljčnega olja, samo predelano za potrebe voska.

Lp Matej

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jul 04, 2010 10:23 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zver



Pridružen/-a: Pon Nov 2005 14:42
Prispevkov: 560
Kraj: MS, Ižakovci 69

ja to je exstrakcija z npr. acetonom. In ko se zadevo destilira ostanki odpotujejo proč z acetonom, saj so nekoč že bili v podobni obliki in jim ta aceton kot vezalec odgovarja. Tako sme jaz zastopil to reč, ko sme poslušal eno predavanje na to temo sicer za čiščenje oz. pridobivanje rastlinskega olja.

npr. seme sončnic lahko stiskamo hladno, lahko ga stiskamo praženega, lahko ga rafiniramo z acetonom ali podobnimi topili.

vsaka zadeva ima svoj + in - .
_________________
tij se samo fči

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jul 04, 2010 12:10 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Janževec



Pridružen/-a: Sre Maj 2010 7:01
Prispevkov: 688
Za tiste, ki bi želeli vedeti kaj več

Metoda ekstrakcije

Ekstrakcija je metoda, s katero izvlečemo želene snovi iztrdne zmesi ali razstopine. Ekstrakcija iz trdnih snovi temelji na različni topnosti posameznih spojin v eksrakcijskem topilu. Ekstrakcija iz razstopin pa temelji na različni topnosti in porazdeljevanju spojin iz zmesi v dveh topilih, ki se med seboj ne mešata.
Topnost neke spojine je odvisna od tega, v kolikšni meri so njene molekule sposobne tvoriti vezi s topilom. Polarne spojine so praviloma dobro topne v polarnih topilih, nepolarne spojine pa v nepolarnih topilih. Izberemo tako topilo, ki najbolje topi želeno spojino, ostale pa topi čim manj.
Glede na to, ali ekstrahiramo iz trdne zmesi ali iz razstopine, ločimo dve skupini ekstrakcijskih postopkov:
• ekstrakcija trdno-tekoče, ki temelji na različni topnosti v danem topilu,
• ekstrakcija tekoče-tekoče, ki temelji na različni topnosti komponent zmesi v dveh topilih.
Za učinkovito ekstrakcijo tekoče-tekoče je pomembna izbira primernega topila, ki mora zadostiti naslednjim zahtevam:
• že v hladnem mora dobro raztapljati le spojino, ki jo želimo izolirati,
• ne sme reagirati s spojino, ki jo ekstrahiramo,
• ne sme reagirati s topilom, iz katerega ekstrahiramo,
• ne sme se mešati s topilom, iz katerega ekstrahiramo,
vrelišče ne sme biti previsoko, da ga lahko odparimo in s tem ločimo od spojine.

Kromatografija

S kromatografijo ločujemo in čistimo trdne, tekoče in plinaste spojine.
Pri kromatografiji vedno nastopata dve fazi. Ena je stacionarna (mirujoča), druga pa mobilna (gibljiva) faza. Spojine potujejo z mobilno fazo glede na to, kako dobro se v njej raztapljajo. Pri svojem potovanju pa se seveda porazdelijo med obe fazi.
Za uporabo v kemijskih analiznih laboratorijih so razvili veliko število kromatografskih tehnik in inštrumentov. V šoli najpogosteje uporabljamo papirno in tankoplastno kromatografijo. Pri tankoplastni kromatografiji je trdna stacionarna faza (na primer silikagel ali aluminijev oksid) premazana na nosilno ploščo.
Glede na stacionarne faze razlikujemo:
• kolonsko kromatografijo, pri kateri je stacionarna faza v koloni primerne oblike in velikosti, tankoplastno kromatografijo, pri kateri je stacionarna faza nanešena na stekleno, kovinsko ali plastično ploščo,
• papirno kromatografijo, pri kateri se zmes ločuje s potovanjem mobilne faze po poroznem papirju.
Kromatografske tehnike uporabljamo za:
• ugotavljanje čistosti in prepoznavanje spojin,
• preverjanje uspešnosti postopkov izolacije in čiščenja spojin,
• ločevanje zmesi, ki jih ni mogoče ločiti z ostalimi metodami kot so kristalizacija, destilacija, sublimacija in podobno.

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jul 04, 2010 8:05 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
volk



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 14:18
Prispevkov: 1346
Kraj: Zemlja

No,kemija je eno,biologija pa drugo.Vse drzi,da zarki pobijajo bakterije,da se s topili da tudi ocistiti vosek.....itd.No noben pa ni spregovoril o sporah.Ko bakterije zaznajo,da so v okolju,ki je neprijazno,nekatere(ki jim cas in razmere to dopuscajo,ter tudi genetika) sporirajo.To pomeni da se spremenijo v spore.Kako obstojne pa so spore?Zdrzijo celega vraga in pol,odvisno od spore,ampak tam od krepko -200 stopinj pol niclo pa tja do 200 tudi 300 plusa za nekaj casa,zdrzijo celo kozmicno zarcevje,ki je energijsko precej bolj unicujoce od rengenskih ali pa gama zarkov.Z gama zarki je tezko,sicer se da spore(odvisno od spore) ubiti,vendar je potreben gama sevalec,to so pa radioaktivne snovi.Ravnanje s slednjimi pa ureja precej strog protokol.
_________________
Narava je dekle lepotica,
Ko je voljna,
sama se preda,
ko jo posilis,
Ubiti te da!

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Jul 04, 2010 9:03 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zdravko160



Pridružen/-a: Tor Maj 2013 16:34
Prispevkov: 47
Kraj: V.potok

Mene pa pri čebeljem vosku zanima naslednje:ali je gorljiv sam po sebi in ali je za svečo potrebno dodati parafin da sveča gori

Hvala
Lp Zdravko

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Maj 04, 2014 8:57 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
levstek008



Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:46
Prispevkov: 1124

Gori sam po sebi, sam moraš dati stenj v svečo.........
_________________
SAMO MRTVA VAROJE JE DOBRA VAROJA!!

Lp Matej
___________
skyp:levstek008

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Maj 04, 2014 9:01 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
  Pokaži sporočila:      
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Forum Jump:
 
Stran 1 od 1

Last Thread | Next Thread  >

Forum Rules:
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

 

Powered by phpBB: © 2001,2002 phpBB Group