POZDRAVLJENI!

Prosimo, če poskusite uporabljati nov forum na lokaciji www.slovenski-cebelarji.com/forum30/

Tisti, ki imate uporabniška imena z "čžš" bodo mogoč imeli težave in bomo uredili sproti.
Oglejte si http://www.slovenski-cebelarji.com/forum30/viewtopic.php?f=55&t=5181

 

 

 

 
 

Slovenski Čebelarji Seznam forumov -> Arhiv 2005

Kdaj začeti?

  Avtor    Thread Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.
JurePridružen/-a: Sre Avg 2004 6:35
Prispevkov: 8
Kraj: Bela krajina
Kdaj začeti?

Doma smo se odločili za čebelarjenje.Po daljšem prebiranju literature in pogovoru z nekaj čebelarji ne vemo kdaj naj nabavimo prve čebele.Nisem še član nobene čebelarske družine,ker se to ureja menda z novim letom.Nekateri priporočajo spomladi,drugi sedaj v jeseni.Kakšno je vaše mnenje?

 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 19, 2004 6:54 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FizikalecPridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Jure vsekakor prvo prek zime naštudiraj malo literature, preberi opravila za LR in AŽ panja verjetno boš nabavil LR ker vidim si odprl temo tu? Vključi se v tamkajšnje društvo in z novim letom oziroma občnim zborom te bodo povabili potem zraven in uredil vse zadeve glede včlanitve. Če si študent ali dijak imaš popust pri včlanitvi v ČZS skratka prvo se registriraj v drušvu. Za čebele se lahko dogovoriš sedaj pri nekom vendar jih nabavi na spomlad kajti nikoli ne veš kaj lahko čez zimo gre narobe? Kot pišem lahko jih zaaraš sedaj nakup pa spomladi. SVETUJEM ti, da vsako družino odkoderkoli jo dobiš brez vetrinarskega spričevala NE vzaeš tud, če je podarjena eden od članov na tem forumu je že doživel slabe izkušnje. Zraven vzemi tudi kakeka izkušenega čebelarja (poišči si mentorja, če se le da) Panje treba čez zimo nabavit, pobarvat in pripravit skratka to bi bilo okvirno, če te še kaka podrobnost zanima pa kar izvoli želim ti veliko uspeha in dober začetek Wink

 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 19, 2004 7:51 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ČebelarPridružen/-a: Sre Avg 2004 22:56
Prispevkov: 181
Re: Kdaj začeti?

quote:
Originally posted by Jure
Doma smo se odločili za čebelarjenje.Po daljšem prebiranju literature in pogovoru z nekaj čebelarji ne vemo kdaj naj nabavimo prve čebele.Nisem še član nobene čebelarske družine,ker se to ureja menda z novim letom.Nekateri priporočajo spomladi,drugi sedaj v jeseni.Kakšno je vaše mnenje?

Po mojem je najboljše spomladi.
 Odgovori s citatom  
Prispevek Pet Okt 15, 2004 10:40 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
rENePridružen/-a: Pon Apr 2004 14:18
Prispevkov: 114
Kraj: Ivan?na Gorica, Ljubljana

Sam sem začel dve leti nazaj, spomladi ... verjetno je čist psihološko najboljš začeti spomladi, ker se takrat dogaja, lahko opazuješ, odpreš večkrat, kot je priporočljivo, lahko kaj malega zafrkneš, pa se še da rešit ...

Ker je dogajanje in razvoj takrat najbolj bujen, je čebelarjenje v pomladnih mesecih zanimivejše, kar je garant, da čebelar razvije in ohrani navdušenje.

Če začneš jeseni, narediš nekaj napak in se spomladi zbudiš brez čebel ... kaj pa vem. verjetno marsikdo odneha Rolling Eyes
_________________
blog: kalidej/mitja
blog: royalbeejelly.net
fotke: flickr/mitja

 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Feb 10, 2005 9:27 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PikePridružen/-a: Ned Apr 2004 22:10
Prispevkov: 1479
Kraj: Kamnik

Kdaj začeti?! Ja sila težko vprašanje?! No, če bi kdo rad začel čebelariti čisto tako iz heca in firbca sploh ni problem kupi dva ali tri panje in to je to.

Kaj pa to, ko mora nekdo začeti čebelariti po smrti svojega najbližjega! To je pa veliko težja zadeva. Kaj storiti kar na enkrat npr. z 20 čebljimi družinami ali pa celo več! Glede na staostno strukturo čebelarjev pa ne samo v Sloveniji je to sila aktualna tema.

Jaz sem pred včerajšnim pri večerji vprašal ženo kaj bi storila z mojimi čebelami, če bi se meni kaj zgodilo, beri umrl. Nič je rekla, prodali bi vse skupaj! Čisto tako iz topa! Moram priznati, da so mi solze stoplie v oči. Večino mojega življenja se vrti okoli čebel potem bi pa to kar tako lepo prodali ali pa razpustili na takšen ali drugačen načim?! Ali sem jaz preobćutljiv ali tako to doživlja vsak čebelar?

Torej kdaj začeti? Mogoče že jutri mogoče nikoli, Kdo ve?
_________________
www.cebelarstvo-mlakar.si

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pet Avg 19, 2005 9:18 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
TomažPridružen/-a: Pet Okt 2004 21:14
Prispevkov: 96

Lep pozdrav !

Jure napisal ti bom kaj bi jaz naredil, če bi še enkrat začel.
-Kupil bi isključno samo nove panje, raje kakega manj, ker so dražji kot
rabljeni, vendar kasneje nimaš težav.
-preko zime se odloči s kakšnimi panji nameravaš začeti
-obišči kakega čebelarja, da vidiš v živo kako izgleda vse skupaj.Zaželjeno je da obiščeš kakega z nakladnimi, ter kakega ki čebelari v AŽ panjih
-za družine bi se pozanimal že čez zimo, ker ponavadi spomladi jih kaj hitro zmanjka(vsaj pri meni je tako)
-družine morajo biti veterinarsko pregledane
-oglasi se pri predsedniku čebelarskega društva, ker boš moral stojišče za čebele tudi prijaviti, da ti razloži postopek
-ni nujno da se včlaniš v ČZS ali čebelarsko društvo, je pa zaželjeno

Tomaž

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pet Avg 19, 2005 10:34 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JurePridružen/-a: Sre Avg 2004 6:35
Prispevkov: 8
Kraj: Bela krajina

Lep pozdrav!
Najprej bi se rad zahvalil vsem kateri pišete na forum,saj sem dobil veliko dobrih nasvetov.Nekatere sem tudi koristno uporabil.
Z ženo sva začela na LR panjih z 4 roji katere sva sama ujela.Med poletjem sva imela nekaj težav,tako da sva dva panja združila in za čez zimo imava 3 panje.
Opazil sem,da se družine kljub enaki negi različno razvijajo.V enem panju je tako huda družina,da jo le s težavo pregledaš,vendar je prinesla v medišče 20kg medu,medtem ko so ostale (mirne)družine komaj prinesle zase.
Ali je dobro razmnoževat takšno družino??

Kod začetnik sem dobil kar nekaj splošnih nasvetov od ostalih čebelarjev,vendar pomembne malenkosti od katerih je zelo odvisno življene čebel mora odkriti vsak sam.

Jure

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Avg 22, 2005 8:31 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
divji čebelarPridružen/-a: Ned Apr 2004 7:40
Prispevkov: 2672

Če boš in ko boš zamenjal matico, družina ne bo več huda. Kakšen pa bo donos medu pa je težko napovedati. Vendar s hudo družino ni lahko čebelariti. Sam sem imel nekaj takih primerov in sem zamenjal matice, ker enostavno nimam časa se ukvarjati s tako družino. Imel pa sem tudi primere, da čebele po določenm času enostavno niso bile več hude, čeprav nisem posegal v družino. Ali so prelegale ali se je matica umirila iz kakšnega drugega razloga, ne vem. Letos tako ne moreš več nič narediti, počakaj do pomladi in videl boš kako se bo zgodba nadaljevala. In takrat se boš odločil kako boš, če sploh boš, ukrepal.
Lep pozdrav!

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Avg 22, 2005 8:51 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FranciB
Gost
Kako začeti

Pozdravljeni!

Prosil bi za nasvet. Pred nekaj dnevi sem prevzel od pokojnega tasta 5 panov čebel. Ker me je to presenetilo, prosim za nasvet, literaturo, kakšen naslov. Kaj naj najprej pregledam, kako,...
Hvala
LP vsem

 Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Avg 30, 2005 10:36 pm 
 
marty
Site Admin


Pridružen/-a: Sob Apr 2004 22:36
Prispevkov: 267
Kraj: Ivan?na Gorica

Kot prvo si poglej navodila za mesec avgust in september. Pozanimaj se, če so bile čebele že tretirane proti varoji in če so že dobile kaj hrane za zimo. Če ne, je nujno takoj zdravit z enim od pripravkov in nato družine nakrmit s sladkorno raztopino. Še najlažje bo, če poiščeš kakega od bližnjih čebelarjev in z njegovo pomočjo ukrepaš, da bodo čebele uspešno prezimile. Čez zimo si lahko izpopolniš znanje z literaturo. Drugače pa je tu gor še precej izkušenih čebelarjev, ki ti bodo znali pomagat in ti odgovorili na vsako vprašanje.

Lp
_________________
Znanje o čebelarjenju je kot znanje o gozdu: po mesecu dni učenja ga poznaš in obvladaš, po desetletju učenja spoznaš, da o njem veš zelo malo ali nič.

marty

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Avg 31, 2005 12:25 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
zverPridružen/-a: Pon Nov 2005 14:42
Prispevkov: 560
Kraj: MS, Ižakovci 69

dan,

Jure sedaj najverjetneje že imaš čebele. Ker so nekateri pisali kako so začeli bom tudi jaz.

Na dvorišču na živi meji je v času cvetenja akacije priletel kar velik roj. Js sem bil v LJ (študent), pa ga je sosed ujel (njegov dedek je bil čebelar) in ga pustil v košu, če ga bo kdo vzel. Družina je bila v košu cel teden. Čez vikend sem od še enega starejšega čebelarja dobil popolnoma črviv panj, ki ga je hotel skurit...., češ da bo za začetek dober.

Zabil sem kole v tla na njih pribil deske, in še kar panj, da mi ga veter ali kdo drug ne bi prevrnil. Ter s koša vsul čebele tja. Popikale so me da je bilo joj (bilo je vetrovno in delno oblačno ko sem se lotil tega dela, sedaj bi izbral vsaj primernejši trenutek, tudi oblečen nisem bil primerno..., skratka 10 pikov sigurno), otekel sem in jih pustil tam. opazoval sem le od daleč. Tiste prve čebele je pobrala prva zima, ker nisem niti vedel kaj je varoza...

Na fakulteti sem izbral predmet čebelarstva (na zootehniki), kjer me je pokojni prof. dr. Poklukar vpeljal v čebelarstvo. Izbral sem tudi prakso iz čebelarstva. Takrat sem se še naučil praktičnih veščin, od najbolj osnovnih do profesionalnih. Prakso sem opravljal na Seničnem, v čebelnjaku od KISa, ker je bila pot do tja predolga in predvsem predraga, sem se odločil da bom stanoval kar v čebelnjaku. Dopoldan sem 8 ur recimo čebelaril (raznorazna opavila) popoldan sem prebiral literaturo in to cela dva tedna.

To leto doma nisem imel čebel, le en črviv panj. Nad čebelarjenjem sem bil navdušen zato sem to leto nabavljal opremo. Kupil sem 10 panjev, nekaj okvirjev, nekaj opreme sem dobil podarjene... Panje sem čistil, krpal, barval, strgal propolis..., ter razmišljal kje dobit čebele.

eno družino je hotel prijatelj uničit, ker nikoli ni hotla sprejet nove matice, so bile pa čebele ekstra agresivne. Rekel sem mu naj jo da meni. To je bil prvi izziv teorije s prakso, kako bo menava uspela pri meni. Seveda je bilo delo uspešno in tako sem iz ene družine naredil 3 narejence, katerim sem dodal nove matice. Prva tri leta sem le razmnoževal, krmil in zdravile, šele po 4 letu čebelarjenja, to je sedaj imam 11 družin in sem točil prvi med.

Teorija je eno praksa je drugo. To so mi rekli starejši čebelarji in imeli so delno prav.
Teorija je eno praksa je drugo obe si pa gresta iz roke v roko, pravim jaz.

LP Zver

 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Nov 24, 2005 2:55 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
  Pokaži sporočila:      
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.

Forum Jump:
 
Stran 1 od 1

Last Thread | Next Thread  >

Forum Rules:
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

 

Powered by phpBB: © 2001,2002 phpBB Group