POZDRAVLJENI!

Prosimo, če poskusite uporabljati nov forum na lokaciji www.slovenski-cebelarji.com/forum30/

Tisti, ki imate uporabniška imena z "čžš" bodo mogoč imeli težave in bomo uredili sproti.
Oglejte si http://www.slovenski-cebelarji.com/forum30/viewtopic.php?f=55&t=5181

 

 

 

 
 

Slovenski Čebelarji Seznam forumov -> Arhiv 2009

Kako stopit sladkor?

  Avtor    Thread Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.
ursolinko



Pridružen/-a: Pon Jun 2007 15:33
Prispevkov: 175
Kako stopit sladkor?

Topljenje sladkorja mi vzame veliko časa.
Najpraj v lonec 10l vode, pol pa še 12kg sladkoraj, s kuhalnico traja dva krat po 10-15 min.
Kaj bi lahko naredil, da bi večjo kolčino hitreje raztopil?

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Sep 30, 2009 2:54 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Jasno povsem enostavno o tem je bilo že velikooo napisanega, bormašina z propelerjem na koncu ali pa kaj takega: http://www.cebelarstvo-serazin.com/phpBB3/viewtopic.php?f=16&t=18
Jaz dam v mojo 400l vode pa 16 vreč cukra se mi zdi in rabim za to zmešat 15-20 minut edin motorju je malo (hudo) vroče Very Happy
_________________
Aetate reddimur prudentiores (S Časom postajamo pametnejši)

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Sep 30, 2009 3:08 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ursolinko



Pridružen/-a: Pon Jun 2007 15:33
Prispevkov: 175

Hvala lepa, ravno to sem iskal.

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Sep 30, 2009 5:14 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Timijan



Pridružen/-a: Pon Okt 2008 21:13
Prispevkov: 868
Kraj: BELA KRAJINA

Če zmešaš z vročo vodo, pa gre še hitreje. Lp t

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Sep 30, 2009 6:59 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Ja res je vendar je dodaten strošek in dodatna energija, ker za segrevanje pač rabiš energijo.
Par liter gre segret par 100 pa ne ravno tako enostavno. Jaz imam zbiralnik deževnice in uporabljam deževnico za ta namen, ko je ni pa en fini naravni vodnjak v katerega vržem potopno črpalko Wink
_________________
Aetate reddimur prudentiores (S Časom postajamo pametnejši)

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Sep 30, 2009 7:22 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Timijan



Pridružen/-a: Pon Okt 2008 21:13
Prispevkov: 868
Kraj: BELA KRAJINA

No, ti že veš za svoje hektolitre (bi lahko plaval notri Laughing ), za njegovih par litrov pa je najbolje vroča voda in zapreti plastično kanto (napolnjeno največ do 3/4) ter jo malo ujčkati sem ter tja, medtem pa gledaš poročila ali pa kak film o čebelah Muzika . Lp t

 Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Sep 30, 2009 7:37 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igorv



Pridružen/-a: Tor Avg 2004 12:07
Prispevkov: 121

Če si nabaviš 5 literske kantice in mešaš v razmerju 3:2 v korist sladkorja jih ni problem raztopit tudi brez gretja, kajti če potreseš kantico npr. vsakih 5-10 minut je po parih tresenjih sladkor raztopljen. Če pa imaš večje količine za raztopit pa je najboljši sistem kot ga je omenil Fizikalec...

 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Okt 01, 2009 3:05 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Timijan



Pridružen/-a: Pon Okt 2008 21:13
Prispevkov: 868
Kraj: BELA KRAJINA

Da ne bo pomote glede gretja vode (da ne bi prišli do karamela!): termostat na bojlerju daš do konca, počakaš nekaj minut in imaš zeloo vročo vodo, in tudi najcenejšo. Natočiš v kanto, v kateri je že sladkor ! Ne priporočam kakršnega koli "kuhanja", zaradi raznih neprimernih razlogov. Lp t

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pet Okt 02, 2009 10:23 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ursolinko



Pridružen/-a: Pon Jun 2007 15:33
Prispevkov: 175

Hvala za vse odgovore, a svoj 100L rostfraj bom predelal, za mešanje sladkorja.

Predtam sem probal že dva načina 1. vodo sem grel(zamudno in potratno)
2. sladkor sem zmiksal v prah(zamudno in portatno)

Najlažje je naredit mešalo je drago a časovno mešalo vklopiš in greš stran.

Še enkrat HVALA

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Okt 04, 2009 10:22 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Za 100l ne rabiš nič kaj posebnega vsak motor to žene edino propeler naj bo bolj v eno stran ne na sredini pa imaš v 10 minutah zmešano...
_________________
Aetate reddimur prudentiores (S Časom postajamo pametnejši)

 Odgovori s citatom  
Prispevek Ned Okt 04, 2009 10:40 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
motorno



Pridružen/-a: Sob Mar 2007 13:14
Prispevkov: 6

quote:
Originally posted by Timijan
Da ne bo pomote glede gretja vode (da ne bi prišli do karamela!): termostat na bojlerju daš do konca, počakaš nekaj minut in imaš zeloo vročo vodo, in tudi najcenejšo. Natočiš v kanto, v kateri je že sladkor ! Ne priporočam kakršnega koli "kuhanja", zaradi raznih n
eprimernih razlogov. Lp t



Zdravo,zanima me zakaj ni dobro kuhati rastopine ,lp.
 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 7:11 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Oldy



Pridružen/-a: Pon Apr 2005 13:02
Prispevkov: 328
Kraj: Muta

Ob kuhanju sladkorja v vodi se sprosti neka stvar ( sem pozabil katera !!!! ), ki je zelo škodljiva čebelam. Sigurno bo vedel nekdo iz foruma, kako se imenuje.

LP
_________________
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreč nekoč spremeni v nič."

http://www.begic.si/
info@begic.si

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 10:08 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Timijan



Pridružen/-a: Pon Okt 2008 21:13
Prispevkov: 868
Kraj: BELA KRAJINA

Oldy piše o "neki stvari", ki se sprosti ob kuhanju, jaz pa dodajam:

-kakorkoli kuhaš, če delaš gosti sirup, se zelo rado spodaj "prismodi", pa četudi se zelo malo (kljub temu da mešaš),
-zapackaš še najmanj eno posodo, ki jo moraš potem tudi umiti,
-potrošiš precej več časa in imaš
-precej več dela.

Npr. 30 litrov sirupa (torej za 15 do 60 panjev) narediš v dveh 20l kantah, ki jih napolniš do 3/4; najprej s sladkorjem, potem pa še s čimbolj vročo vodo, a mislim da ni dobro, če ima več kot 80-90 stopinj, zaradi plastičnih posod. In potem stvar malo ujčakaš na robu kante (ne v rokah!): če je voda mrzla, rabiš najmanj 20 minut, če je vroča pa 5. Šele ko se stvar čez nekaj ur ohladi, vidiš, da je sirup zares gost. In ga lahko daš čebelam, še mlačnega. Za kaj več pa kot pravi Fizikalec; mašina. Lp t

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 11:30 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oldy



Pridružen/-a: Pon Apr 2005 13:02
Prispevkov: 328
Kraj: Muta

Pa saj za cca 60 - 100 l je dovolj vrtalni stroj oz. "bor mašina". Na daljšo kovinsko palico ( odvisno od višine posode ) na koncu privariš 3 mm pločevino višina 3 cm in dolgo 25 cm, ki mora biti vzdignjena od dna cca 1,5cm. Dela kot šus. Je pa res, da mora imeti posoda ravno dno. Voda je lahko hladna.

LP
_________________
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreč nekoč spremeni v nič."

http://www.begic.si/
info@begic.si

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 11:48 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
levstek008



Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:46
Prispevkov: 1124

topel sirup ni ravno najboljše- preveč "diši" in zlahka zdražiš čebele da začnejo ropati. to je kot da bi okoli lačnih ljudi hodil z sveže in še toplio zapečenimi žemljicani. Very Happy

lp matej

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 11:53 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Timijan



Pridružen/-a: Pon Okt 2008 21:13
Prispevkov: 868
Kraj: BELA KRAJINA

Mlačen in topel je razlika, moraš priznati. Mlačen pomeni, da NI MRZEL. Lep dan, t

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 3:31 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

quote:
Originally posted by Oldy
Je pa res, da mora imeti posoda ravno dno. Voda je lahko hladna.


Zakaj pa bi morala imeti ravno dno????
_________________
Aetate reddimur prudentiores (S Časom postajamo pametnejši)
 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 3:35 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Oldy



Pridružen/-a: Pon Apr 2005 13:02
Prispevkov: 328
Kraj: Muta

Če zadeneš s to lopatico ni prijetno vrtalni stroj obdržati v roki. Razmišljam pa, da bi naredil okroglo varjanto mešalne palice; bi bilo vse lažje.


LP
_________________
"Ne jemljite si k srcu niti zmage niti poraza. Oboje se namreč nekoč spremeni v nič."

http://www.begic.si/
info@begic.si

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 8:49 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fizikalec



Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35
Prispevkov: 6064

Zakaj nebi to na sod pritrdil? Se da skor enako kot moj mešalnik na cisterni samo malce izumitelske žilice rabiš.
_________________
Aetate reddimur prudentiores (S Časom postajamo pametnejši)

 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Okt 05, 2009 9:10 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
  Pokaži sporočila:      
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.

Forum Jump:
 
Stran 1 od 1

Last Thread | Next Thread  >

Forum Rules:
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

 

Powered by phpBB: © 2001,2002 phpBB Group